Tramp: OVO je veoma važan dan u istoriji sveta

Tako je američki predsednik Donald Tramp opisao svoj današnji susret sa severnokorejskim liderom Kimom Džongom Unom.


"Ovo je veoma važan dan u istoriji sveta. Predsednik Kim je na putu ka Severnoj Koreji i čim stigne počeće proces koji će usrećiti ljude i omogućiti im bolju budućnost", rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Singapuru.

Kaže da je sa Kimom proveo "veoma intenzivne sate", da je dokument o denuklearizaciji brzo potpisan, i da ceo susret uliva poruke nade i mira.

"Severna Koreja već uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora", kazao je Tramp.  CNN navodi da ova Kimova obaveza nije navedena u zajedničkoj deklaraciji dvojice lidera, ali je Tramp u obraćanju novinarima dao objašnjenje za to.

"To smo se dogovorili nakon što je sporazum potpisan", rekao je on.Tramp je zahvalio Singapuru na gostoprimstvu i što je omogućio da susret protekne uspešno, a zahvalio je i liderima Južne Koreje, Japana, ali i predsedniku Kine, kog je nazvao izvanrednom osobom i velikim liderom.

"Kim je napšravio prvi korak ka svetloj budućnosti svog naroda i pokazao da je prava promena moguća. Naš susret bio je otvoren i produktivan...Spremni smo da gradimo novu istoriju i novo poglavlje u odnosima među narodima", rekao je Tramp.

Izvor: youtube/CNN


On je dodao da je 70 godina prošlo od ratnog konflikta dve zemlje u kom je izginuo veliki broj ljudi, a da se tek danas rešava problem i dolazi do poboljšanja odnosa dve zemlje.

"Nema ograničenja šta Koreja može da učini posle denuklearizacije. Kim može da bude upamćen kao osoba koja je omogućila svetlu i uspešnu budućnost za svoj narod", rekao je Tramp.

On kaže da sada svet živi za trenutak kada će se ujediniti dve Koreje, a da ja takva budućnost na dohvat ruke.

Tramp: Razvio sam "posebnu vezu" s Kimom (VIDEO)

ISTORIJSKI SURET! Rukovali se Tramp i Kim (VIDEO)

Lepotica i ZVERI: Bizarni trenutak u Singapuru

Istorija odnosa Severne Koreje i SAD

Ostale vijesti