Test krvi otkriva rizik od pobačaja

Autor:

Naučnici osmislili jeftin i pouzdan test krvi koji će omogućiti da se u 80 odsto slučajeva predvidi postoji li opasnost da se trudnica porodi pre termina.

0
A- A A+
trudnoća, trudnica Foto: MONDO/Goran Sivački

  Američki i danski naučnici koji su radili na ovom testu smatraju da ova metoda ima veliki potencijal kada je reč o smanjenju broja smrtnih ishoda tokom porođaja i komplikacija.

U svetu se godišnje dogodi čak 15 miliona prevremenih porođaja, a ovaj test se može koristiti i za procenu termina porođaja na jednako pouzdan i jeftiniji način od ultrazvučnog pregleda, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom magazinu Science.

Ovaj test meri aktivnost majčinih placentarnih i fetusnih gena, te se procenjuje nivo molekula ribonukleinske kiseline, zahvaljujući kojima se prenose genetske informacije u telu.

Naučnici su ustanovili da se, zahvaljujući malom broju gena, može zaključiti koje su trudnice u opasnosti od prevremenog porođaja.

Prevremenim se smatra svaki porođaj koji nastupi tri sedmice pre utvrđenog termina, a u SAD pogađa devet odsto trudnica.

Dosadašnji testovi krvi za utvrđivanje potencijalne prevremene trudnoće bili su pouzdani samo u 20 odsto slučajeva.

Fiziološki, trajanje trudnoće je 40 sedmica, odnosno 280 dana, računajući od prvog dana poslednje menstruacije. Svaki porođaj pre navršenih 37 sedmica po definiciji je - prevremeni.

Kad trudnoća dostigne 37 navršenih, ili kada trudnica uđe u 38. nedelju reč je o "terminskoj trudnoći".

Donja granica prevremenog rađanja i spontanog pobačaja danas se smatra 22. nedelja trudnoće, pošto tada rođene bebe imaju šanse da prežive nakon rođenja.

Napredak tehnologije i neonatološke službe zaslužan je za to da se danas mogu spasiti i bebe od samo 500 grama težine na rođenju, odnosno one rođene u 22. sedmici.

U razvoju novog testa naučnici su koristili krvne uzorke 31 danske trudnice kako bi otkrili koji geni pouzdano upućuju na rizik od prevremenog porođaja.

Ostale vijesti