• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Mandarinske patke" - priče iz daha

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Milanka Blagojević prošle godine objavila je svoju prvu priču u našim "Pričama iz komšiluka", a sada već ima i svoj književni prvenac - "Mandarinske patke". Bili smo ne promociji ove veoma interesantne knjige...

 Milanka Blagojević: Mandarinske patke - priče "iz daha" Izvor: Imprimatur/Mondo

Art terasa Banskog dvora u Banjaluci juče je bila prepuna ljubitelja književnosti, što dokazuje da i dalje ima zainteresovanih za pisanu riječ, kao i da izdavačka kuća Imprimatur radi pravu stvar pronalazeći i izdajući nove i svježe književne „glasove“, vraćajući tako vjeru i nadu u pisanje i čitanje.

Nakon velikog uspjeha koji je Imprimatur postigao sa „Kuhanjem“ Slađane Perković i „Heroja po šiframa“ Dajane Tadić ne sumnjamo i da će prvenac Milanke Blagojević naći svoj put do čitalaca.

Na početku promocije, direktor izdavačke kuće Imprimatur Boris Maksimović rekao je da se upoznao sa književnim radom Milanke Blagojević putem konkursa Mondo.ba portala „Priče iz komšiluka“, na koji je ova književnica poslala svoju priču.

„Njena priča bila je odlična i uvrštena je u zbirku koju smo štampali prošle godine. Kasnije mi je književnica Tanja Stupar Trifunović poslala Milankine rukopise i zaista su mi se svidjeli, jer su odisali nekom veoma interesantnom atmosferom, čistoćom i rekao bih - naivnošću. Poslije toga konkurisali smo kod Ministarstva kulture RS i dobili sredstva za izdavanje.

Štampanje ’Mandarinskih patki’ na neki način je i prekretnica za našu izdavačku kuću jer je ova knjiga uticala na promijenu cijelog vizuelnog identiteta Imprimatura - imamo novi logo, a odlučili smo da dizajn naših izdanja od sada će biti ujednačen, kaže Boris Maksimović.

Književnica Tanja Stupar Trifunović, koja je i recezentkinja ove knjige, kaže da ju je zbirka priča Milanke Blagojević veoma obradovala, ali i da joj je veoma teško prenijeti utiske nakon čitanja, jer je knjiga napisana na neobičan način.

„Knjiga posjeduje jednu ’naivnost’, u najpozitivnijem smislu, kao i spremnost da se otvori za svijet, koji je poput nekog čuda. Svi likovi u knjizu začuđeni su nad životom, svijetom i samim sobom, i to je zaista fascinantno.

Kada bi najjednostavnije i najsažetije pokušali da okarakterišemo priče Milanke Blagojević, nameće se sintagma ’ljepota pripovijedanja’. Ono što izdvaja ove priče od mnoštva drugih je Milankin pripovijedački stil, koji na neobičan način spaja već pomalo iščezlu ljepotu pričanja priča iz nekih drevnih vremena, a sa druge strane moderni senzibilitet i savremeni kontekst.

Njeni junaci imaju sposobnost da i najsitnije spoljašne situacije i okolnosti posmatraju i prožive jednim osjetljivim, dubokim i iznijansiranim iskustvom. Fascinanatan je i način kako ona gradi priču, uklapajući mozaično odlomke razgovora i svakodnevne situacije, sa jedne, sa ključnim pitanjima o životu, smislu, sreći, ljubavi i smrti, sa druge strane.

Milanka Blagojević kaže da su na njeno pisanje dosta uticala djela ruskog pisca Danijela Harmsa, kao i da njene priče praktično nastaju iz daha.

Kada pišem priče ne razmišljam unaprijed toliko o tome šta pišem, jednostavno je to moj unutrašnji poriv. Priče mi nailaze kao poezija pjesniku, znači odjednom. Kada imam inspiraciju, tada sjednem i napišem priču, za nekih pola sata, sat, i tek je kasnije dorađujem i izbacujem suvišne stvari. Ne raznišljam puno, trudim se da sve to riječima dočaram, jer mislim da ljudi od književnosti, koliko god bila jednostavna, opet očekuju neke malo drugačije riječi i drugačije opise.“

Govoreći o nazivu knjige, Milanka Blagojević kaže da je u pitanju simbol na koji je naišla čitajući jedno japansko djelo iz 12. vijeka.

„U toj knjizi su opisane mandarinske patke kao simbol ljubavi i bračne zajednice. Poslije sam istraživala o tim patkama i otkrila da su zaista interesantne životinje - žive u monogamiji do kraja života, uživo ih je jako teško vidjeti usamljene, uvijek su u društvu svog partnera, a o mladima brinu zajedno. Zbog toga sam odlučila da prvoj priči, kao i cijeloj knjizi dam taj naslov, jer je u pitanju zaista lijep simbol.

Prvih pet priča u knjizi je u formi pisama, koje piše stariji čovjek koji je već u penziji. On piše svom prijatelju iz djetinjstva zato što se nada da je ostao iskren i da mu se može ispovijedati po stare dane, iako se nisu vidjeli nekih 40 godina. Baš zato što je junak starija osoba, odlučila sam se za formu pisama. Pisma su davno zaboravljena, ali mislim da i dalje mnogi imaju potrebu da sjednu i napišu nešto, kaže Milanka Blagojević.

Knjigu „Mandarinske patke“ možete kupiti u knjižarama Kultura, poslovnicama Srpskih pošta, kao i putem internet knjižare izdavačke kuće Imprimatur.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop