Teatar fest: Smijeh za kraj

Dvadesetprvi Teatar fest "Petar Kočić", koji je trajao osam dana u Narodnom pozorištu RS zatvoren je sinoć dodjelom nagrada i predstavom za pobjednike.

0
A- A A+

Riječ je o komadu Predraga Lucića "Grupa TNT – Alan Ford", koji je režirao Kokan Mladenović, a rezultat je saradnje sarajevskog Kamernog teatra 55 i slovenačkog "Gledališča Koper".

Priču o tome kako bi izgledalo da se poznata grupa iz stripova Alan Ford zaputi u Sloveniju i riješi probleme na svoj način otjelotvorili su Mirsad Tuka, Armin Omerović, Anđela Kusić, Davor Golubović, Elma Juković, Rok Matek, Igor Štamulak, Aleš Valič i Gorazd Žilave.

U ovoj pozorišnoj strip epizodi zadatak neobične ekipe bio je da zaustave biznis prodaje bodljikave žice, tako potrebne Evropi. Njihova akcija počinje u Kopru, slovenačkom mjestu gdje se žica tajnim putevima preprodaje.

Aluzija na probleme moderne Evrope - izbjeglice, veoma je jasna, ali priča je protkana i drugim motivima - netolerancija, strah od drugih, "tuđih" kultura i njihove potencijalne ekspanzije, te podizanje zidova - onih stvarnih ili nevidljivih kojima se u ime demokratije kreiraju sve dublji ponori među zemljama i ljudima.

Maštovita i autentična kostimografija, sjajna gluma, efektna koreografija i obilje humora učinili su da istinski uživamo u ovom komadu, pa ga ni vi nemojte propustiti ukoliko vam se ukaže prilika da ga pogledate.

O nagradama i predstavama koje su odigrane u okviru takmičarskog programa čitajte OVDJE.


Ostale vijesti