Ko će biti domaćin najvećeg Mundijala do sada?

Autor:

Dan pred početak ovogodišnjeg Svetskog prvenstva - odluka o domaćinu Mundijala 2026. godine.

0
A- A A+
argentina 78, sličice, fudbal, fifa, trofej Foto: Mondo/Goran Sivački


Sledi nam mesec dana "fudbalske groznice" u Rusiji, posle četiri godine i Svetsko prvenstvo u Kataru (ukoliko ne bude oduzeto domaćinstvo u poslednji čas), a ko će biti organizator najvećeg Mundijala do sada - 2026. godine?

Na FIFA kongresu u Moskvi, dan pred početak Mundijala, biće odlučen sledeći domaćin pošto će Savezi glasati između dve opcije:

Kanade, Meksika i Sjedinjenih Država sa jedne strane i Maroka sa druge strane.

Kako prenose strani mediji, Maroko, koji do sada nije organizovao Svetska prvenstva, ima podršku većine afričkih zemalja, ali i pojedinih evropskih poput Rusije, Francuske i Luksemburga, kao i narednog domaćina Katara. U medijima se pojavila informacija i da je Srbija podržala Maroko, ali je to FSS demantovao.

Sa druge strane, kandidaturu severnoameričkih zemalja podržale su, očekivano, zemlje Južne Amerike, Saudijska Arabija, Liberija, Zimbabve...

Videćemo da li će prvi Mundijal sa 48 učesnika biti organizovan tako na čitavom jednom kontinentu i - prvi put - u tri zemlje, ili će drugi put Afrika biti domaćin Svetskog prvenstva. Prethodni put to je bilo 2010. u Južnoafričkoj Republici.

Meksiko je samostalno bio domaćin SP 1970. i 1986, a SAD 1994. godine.

Tagovi:

Ostale vijesti