• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Održano SP Fudbal za prijateljstvo

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Dva dana pred početak Mundijal u Rusiji u Moskvi je održano Svjetsko prvenstvo za djecu iz 211 zemalja i regiona, među kojima je bila i Bosna i Hercegovina.

 Mundijal 2018: Fudbal za prijateljstvo Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Prvenstvo je održano u okviru Gazpromovog projekta "Fudbal za prijateljstvo" koji promoviše devet vrijednosti - prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjeda, tradicija i čast, a ove godine po prvi put učestvovala su i djeca iz BiH.

Mladi fudbaler sarajevskog Željezničara Aiman Šemdin imao je odličan nastup i kao kapiten predvodio ekipu "Ajkula" koja je upisala dvije pobjede i poraz.

Uprkos tome što njegova ekipa nije izborila četvrtfinale Aiman je prezadovoljan učešćem na turniru u Moskvi, jer je, kako kaže, stekao mnogo novih prijatelja.

"Jako je lijepo biti ovdje u Moskvi i učestvovati na ovom turniru. Žao nam je što nismo prošli dalje, ali borili smo se kao ekipa. U mom timu bili su igrači iz Bruneja, Želenotskih ostrva, Maldiva, Libanona... Za neke od tih zemalja prije nisam ni čuo, a sada imam prijatelje s kojima ću ostati u kontaktu", rekao je Aiman.

Na Sapsan Areni u Moskvi za trofej su se borile 32 ekipe sastavljene od dječaka iz djevojčica iz doslovno svih krajeva svijeta, a svaka od ekipa nosila je ime jedno ugrožene životinje, kako bi se i na taj način djeci i odraslima skrenula pažnja na očuvanje prirode.

Publika je sa tribina bodrila dječake i djevojčice koji su vrlo uzbudljivim utakmicama i kvalitetnim fudbalom napravili najljepšu uvertiru za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

U velikom finalu našle su se ekipe Čimpanze i Komodo dragon, a poslije velike borbe i preokreta slavile su Čimpanze rezultatom 2:1 i zasluženo podigle pehar Svjetskog prvenstva "Fudbal za prijateljstvo".

Pobjednička ekipa sastavljena od dječaka iz Konga, Maldiva, Benina, Sent Kitsa i Nevisa, Kolumbije i Dominikanske Republike pokazala je da prijateljstvo pobjeđuje razlike, a zajedništvo i prijateljstvo krasilo je isve druge ekipe.

"Srećni smo što smo pobijedili. Svi su igrali dobar fudbal, a kada smo gubili u finalu nismo željeli da odustanemo, nego smo napadali i čekali taj važan gol. Ovdje je sjajno, imamo mnogo prijatelja i dobro se zabavljamo", rekao nam je Sandej Ezekiel, jedan od osvajača trofeja.

Oba gola za Čimpanze u finalu postigao je Deo Kalega Mvenze, dječak iz Konga, a njegov volej za pobjedu samo par minuta prije kraja finala oduševio je sve na stadionu Sapsan Arena.

"Svaki dan treniram i trudim se da zabijem takve lijepe golove, evo sada sam uspio. Ovdje mi je prelijepo, mi u ekipi smo se sprijateljili kao da se dugo znamo, a družimo se i sa svima ostalima", rekao nam je Deo i obećao da će nastaviti da vrijedno trenira kako bi postao vrhunski fudbaler.

Osim Svjetskog prvenstva u okviru projekta "Fudbal za prijateljstvo" održan je i trodnevni kamp sa brojnim radionicama, a mladi novinari iz svih zemalja uređivali su nekoliko brojeva novina "Fudbal za prijateljstvo".

Među njima je i Marko Stjepanović iz Banjaluke, koji jedva čeka da sa prijateljima iz cijelog svijeta prisustvuje otvaranju Svjetskog prvenstva i utakmici Rusija - Saudijska Arabija.

"Jako nam je lijepo ovdje, svakog dana radimo nešto novo i učimo. Upoznao sam mnogo drugara, sada imam i prijatelje iz Afrike i drugih kontinenata. U Moskvi je lijepo, a jedva čekam da idemo na otvaranje Svjetskog prvenstva.

Svi učesnici danas će prisustvovati međunarodnom Dječijem forumu Fudbal za prijateljstvo koji će biti održan u Moskvariumu, a sutra će biti otvaranju Mundijala.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC