Brifing: Gorivo, Porča, Zmaj, S. Makedonija

Autor:

Današnji brifing započinjemo - a čime bi drugim - cijenama goriva.

Brifing: Gorivo, Porča, Zmaj,  S. Makedonija Foto: Mondo.ba

U Federaciji će pojeftiniti

U Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja sedmice cijene goriva biće niže za najmanje pet feninga, potvrdio je Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, a Republika Srpska će na sjednici Vlade RS u četvrtak, 14. juna, odlučiti da li će intervenisati kada su u pitanju cijene, pišu Nezavisne.

Nakon sastanka Vujanovića sa predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata u FBiH dogovoreno je da cijene već sutra budu snižene.

"Zahtjevi za snižavanje cijena su već pristigli, a i obećanja su takva da će od sutra cijene biti niže. Trocifren broj zahtjeva je došao od kompanija koje posluju sa derivatima", rekao je Vujanović.

Ministar se dotakao i sastanka Donalda Trampa, predsjednika SAD-a i Kim Džong Una, lidera Sjeverne Koreje naglašavajući da taj sastanak može uticati na smanjenje cijena nafte na globalnom tržištu.

Kada je u pitanju Republika Srpska, Željka Cvijanović, premijerka RS, rekla je da će vlada u četvrtak razmatrati informaciju Ministarstva trgovine i turizma u vezi sa cijenom goriva i eventualnim intervencijama u tom smislu. Dodala je da u određenim situacijama postoji prostor da se interveniše bez obzira na otvoreno tržište i pravila tržišne ekonomije.

"U određenim situacijama, vrlo jasno propisanim, možete da intervenišete. Poznato je da su ovdje bile donošene određene odluke ograničenja marže kada je riječ o pojedinim namirnicama za opštu upotrebu", kazala je Cvijanović.

Dodala je da joj je žao što je cijena goriva povećana, ali je i pojasnila da je jedno povećanje bilo u vezi sa akcizama, a nakon tog povećanja koja su uslovljena cijenom na globalnim tržištima, na šta RS nije mogla da utiče.

Živopisni likovi odustali od izbora

Birači na oktobarskim izborima neće moći da glasaju za živopisne likove koji su stekli popularnost svojim ranijim kandidaturama, učešćem u rijaliti programima ili aktivizmom na društvenim mrežama, piše Glas Srpske.

Iako su najavljivali kandidature za najviše funkcije na oktobarskim izborima neće učestvovati, bivši kandidat za načelnika Teslića Konstantin Savić, uzgajivač krupne stuke, učesnik svih korida u BiH i rijaliti zvijezda Ilija Grahovac alijas Zmaj od Šipova, niti aktivista pokreta Treći blok, Njegoš Tomić koji je do nedavno putem ''Fejsbuka'' najavljivao ni manje ni više nego kandidaturu za predsjednika Srpske

Porča se vraća u BiH?

Državljani BiH koje austrijske vlasti smatraju opasnim po nacionalnu bezbjednost te zemlje uskoro bi trebalo da budu protjerani nazad u BiH saznaje EuroBlic.

Nakon što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc prije nekoliko dana najavio da će njegova zemlja zatvoriti sedam džamija i deportovati oko 60 imama zbog širenja vjerskog radikalizma i promocije političkog islama, izvori EuroBlica iz bezbjednosnih krugova otkrivaju da se broj državljana BiH s navedene austrijske crne liste kreće od nekolicine pa sve do čak 20 onih koji su planirani za protjerivanje iz Austrije

''Prvi na spisku'' za protjerivanje je kontroverzni vođa vehabijske zajednice u Beču Muhamed Porča.

Riječ je o čovjeku koji je, inače, već dugo poznat austrijskoj javnosti i policijskim strukturama po bliskim vezama s najradikalnijim islamističkim pokretima a prije nekoliko godina njegovo ime je dovođeno u direktnu vezu sa regrutacijom muslimana za zapadnog Balkana u redove terorističke Islamske države.

Grčka opozicija: Cipras nema pravo da prihvati dogovor s Makedoncima

Grčki premijer Alekis Cupras nema politički legitimitet da potpiše sporazum o imenovanju sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom (BJRM) jer ovo nije odobren od njegovog partnera iz koalicije, partije Nezavisni Grci (ANEL), rekao je ider opozicije Kiriakos Micotakis tokom sastanka sa predsjednikom Prokopisom Pavlopoulosom u srijedu.

Nakon što su Atina i Skoplje juče objavili da su postigli istorijski dogovor o višedecenijskom sporu, lider Nove demokratije pozvao je Pavlopoulosa da osigura da sporazum preispita parlament prije nego što ga potpiše vlada.

Takođe, portparol konzervativne partije Maria Spiraki izjavila je da je vlada napravila "loš dogovor", dodajući da premijer "nema legitimitet da to potpiše"

Atina i Skoplje postigli su juče istorijski sporazum o imenu BJRM prema kojem će se ova država zvati Sjeverna Makedonija.

Ostale vijesti