Nagrada Briselskog instituta za srpske čvarke

Autor:

Prestižni Briselski institut za ukus i kvalitet hrane nagradio je srpske čvarke i svinjsku mast proizvođača iz okoline Mladenovca.

0
A- A A+

"Znali smo da imamo jako kvalitetne proizvode, ali smo željeli da dobijemo jednu potvrdu od svjetske, renomirane kuće koja se bavi analizom i procjenom kvaliteta hrane", istice Gregor Guberinić iz kompanije "Bibli", prenio je RTS.

Guberinić, proizvođač iz okoline Mladenovca, nada se da će briselska zvijezda otvoriti vrata Evrope za čvarke iz Srbije.

Da bi se našli na svečanoj ceremoniji dodjela nagrada, u elitnom društvu proizvođača hrane iz cijelog svijeta, čvarci su prošli nezavisnu i strogu analizu žirija u kojem je više desetina kuvara iz raznih evropskih zemalja. Pred sudijama je samo proizvod, bez imena zemalja i proizvodača.

"U toj analizi žiri je gledao i teksturu, i ukus, i miris, i boju tog proizvoda. Na osnovu tih parametara, donijeli su ocjenu i dodijelili nam nagradu, tu jednu zlatnu zvijezdu", objašnjava Guberinić.

Loren Vasenhof sa Briselskog instituta za kvalitet i ukus hrane kaže da su čvarci dobili jednu zvjezdicu, što znači 70 i više poena.

"To je jako dobar rezultat, znači da je proizvod vrlo dobar", dodaje Vasenhof.

Odnedavno, kompanija iz okoline Mladenovca ima i dozvolu za izvoz u zemlje članice EU. Zvjezdica iz Brisela mogla bi da otvori nova vrata za čvarak iz Srbije.