Da li će Mamić biti uhapšen u BiH?

Autor:

Interpol Bosne i Hercegovine dobio je nalog za privođenje Zdravka Mamića.

Bosanskohercegovačka kancelarija Interpola primila je zahtjev Republike Hrvatske za privođenje Zdravka Mamića, po potjernici koju su raspisale hrvatske vlasti, prenio je "N1".

"Stigao je zahtjev u Interpol", rekao je neimenovani funkcioner u ministarstvu bezbjednosti BiH i pojasnio da će Mamić biti priveden u Sud BiH te će se izjasniti o tome ima li bosanskohercegovačko državljanstvo, kao i protivi li se izručenju Republici Hrvatskoj.

Državna policijska agencija (SIPA) u srijedu još nije dobila nalog za Mamićevo hapšenje.

U zvaničnom odgovoru agenciji Hina iz kancelarije Interpola u BiH koji djeluje pri Upravi za koordinaciju policijskih tijela BiH, navodi se da ta institucija "nije ovlaštena da daje informacije" o tome je li za Zdravka Mamića stigao zahtjev za privođenje i izručenje Republici Hrvatskoj nakon nepravomoćne presude Suda u Osijeku. Podsjetimo, Mamić je proglašen krivim i osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora.

Pojasnili su da pitanje treba uputiti "hrvatskim nadležnim vlastima".

Županijski sud u Osijeku u utorak je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu potjernicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Europske unije izdan je evropski nalog za hapšenje.

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić nalazi se u Međugorju, s obzirom da ima dvojno državljanstvo, a prema Ustavu, BiH ne izručuje svoje državljane.

Ostale vijesti