Da li će Mamić biti uhapšen u BiH?

Autor:

Interpol Bosne i Hercegovine dobio je nalog za privođenje Zdravka Mamića.

Da li će Mamić biti uhapšen u BiH? Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images/Guliver

Bosanskohercegovačka kancelarija Interpola primila je zahtjev Republike Hrvatske za privođenje Zdravka Mamića, po potjernici koju su raspisale hrvatske vlasti, prenio je "N1".

"Stigao je zahtjev u Interpol", rekao je neimenovani funkcioner u ministarstvu bezbjednosti BiH i pojasnio da će Mamić biti priveden u Sud BiH te će se izjasniti o tome ima li bosanskohercegovačko državljanstvo, kao i protivi li se izručenju Republici Hrvatskoj.

Državna policijska agencija (SIPA) u srijedu još nije dobila nalog za Mamićevo hapšenje.

U zvaničnom odgovoru agenciji Hina iz kancelarije Interpola u BiH koji djeluje pri Upravi za koordinaciju policijskih tijela BiH, navodi se da ta institucija "nije ovlaštena da daje informacije" o tome je li za Zdravka Mamića stigao zahtjev za privođenje i izručenje Republici Hrvatskoj nakon nepravomoćne presude Suda u Osijeku. Podsjetimo, Mamić je proglašen krivim i osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora.

Pojasnili su da pitanje treba uputiti "hrvatskim nadležnim vlastima".

Županijski sud u Osijeku u utorak je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu potjernicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Europske unije izdan je evropski nalog za hapšenje.

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić nalazi se u Međugorju, s obzirom da ima dvojno državljanstvo, a prema Ustavu, BiH ne izručuje svoje državljane.

Ostale vijesti