ANKETA: Kome raskid teže pada?

Autor:

Žene važe za nežniji pol, ali usponi i padovi u vezi više pogađaju muškarce. Iako se prave da ih ništa ne može uzdrmati, oni često posle raskida pate više nego žene.

0
A- A A+
razvod, brak, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Muškarci teže iskazuju emocije, naročito tugu. Kada su povređeni, najčešće će se zatvoriti u sebe, a nakon raskida veze to samo pogoršava stanje i produžava period koji nam je potreban da bismo preboleli i nastavili dalje. Za mlađe muškarce partnerka je primarni izvor intimnosti, dok su žene uglavnom veoma bliskei sa članovima porodice i prijateljima, što znači da nakon raskida imaju sa kim da podele tugu, pa je samim tim lakše podnose.

Iako na prvi pogled deluje da posle raskida muškarci lakše krenu dalje, najčešće je u pitanju samo "pokazaću ja njoj" stav, koji nije realan odraz emotivnog stanja. Žene, sa druge strane, ostavljaju sebi vremena da razmisle o situaciji, neko vreme pate, a zatim polako počinju da se oporavljaju. Istraživanja pokazuju i da nakon raskida duge veze muškarci padaju u depresiju mnogo češće nego žene.

Nakon prekida veze žene češće zovu bivšeg partnera telefonom ili šalju SMS, dok se muškarci obično prave da njihova bivša ne postoji. Isto važi i za društvene mreže, muškarci prvi "brišu" sve u vezi sa bivšom ljubavlju, dok žene još neko vreme "prate" šta se dešava u životu njihovog nekadašnjeg partnera.


Ostale vijesti