Električna vozila postaju realnost dostupna svima?

Autor:

Ipak ćemo svi voziti ili biti voženi u automobilima na baterije

U kompaniji BASF smatraju da je elektromobilnost u kombinaciji sa obnovljivom energijom put ka rešavanju problema pojačane potrebe za kretanjem, koje dovodi do zagađenja čovekove okoline. Efikasno i pristupačno skladištenje električne energije u baterijama biće ključni za komercijalni uspeh električnih automobila.

Litijum-jonske baterije prisutne su kod većine električnih automobila današnjice. Jedna od najznačajnijih komponenti ovih akumulatora su katodni aktivni materijali. Od njih zavise efikasnost, pouzdanost, troškovi, istrajnost i veličina akumulatora, a njihove odlike omogućavaju brzinu, ubrzavanje i daju snagu bilo je reč o gradskim automobilima, popularnim SUV modelima, pa čak i kamionima i autobusima.

Zahvaljujući razvoju komponenti baterija, BASF predviđa da će do 2025. godine električni automobili srednje veličine duplirati opseg realne vožnje – sa 300km na 600km po punjenju, kao i životni vek baterija. Uz to, biće prepolovljena njihova veličina i cena, a vreme punjenja će se svesti na 15 minuta.

Sad nam ostaje da se nadamo da će u narednim godinama doći i do "ozelenjavanja" načina na koji dobijamo električnu energiju.

Banjaluka dobila prve punjače za električna auta

Ostale vijesti