Cvijanovićeva: Razgovaramo sa distributerima nafte

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da predstavnici Vlade razgovaraju sa distributerima nafte i naftnih derivata u Srpskoj kako bi na njih uticali da snize cijene goriva.

2
A- A A+


"Mogli ste vidjeti da su takvu opredjeljenost pokazali i distributeri u Federaciji BiH i Srpskoj i jedan dogovor je već postignut juče",rekla je Cvijanovićeva i dodala da nije realno da svako postavlja zahtjeve o cijeni goriva.

Cvijanovićeva je naglasila da je zadatak Vlade da utvrdi kad i kako može postupati u skladu sa zakonom, ali da za sve druge aktivnosti dijalog treba da se vodi sa svima koji mogu da obave posao.

"Gorivo jeste skupo i nikome nije milo da su cijene povećane, ali, sjećate se perioda prije nekoliko godina kada je ta cijene goriva bila viša nego sada, pa nismo imali ovakvu situaciju i blokade saobraćaja", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je naglasila da će biti sankcionisani svi koji blokiraju život građanima, koji, takođe, ne vole što je gorivo poskupjelo, ali ne žele ni da budu blokirani.

"Takvo ponašanje se ne može tolerisati. Imali smo ružne slike prethodnih dana. To nisu slike koje žele građani ni Banjaluke ni Republike Srpske. Građani žele da institucije rade svoj posao i intervenišu gdje god je moguće da bi uslovi života bili lakši", navela je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da Vlada interveniše tako što dogovara snižavanje cijena, ali i istakla da u ovoj situaciji svi moraju biti realni.

"S druge strane, niko ne smije blokirati normalan život i funkcionisanje ni grada, ni bilo kojeg čovjeka samo zato što je to odlučio", poručila je Cvijanovićeva.

Otvorena dionica istočnog tranzita i kružni tok na Rebrovcu

U Banjaluci je danas puštena u saobraćaj dionica Istočnog tranzita čija je izgradnja koštala 805.000 KM i kružni tok na Rebrovcu za koji je izdvojeno 541.000 KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je zajedno sa direktorom preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenadom Nešićem i banjalučkim gradonačelnikom Igorom Radojičićem otvorila dionicu Istočnog tranzita, istakla je da je ovaj projekat rezultat dobre saradnje Vlade i grada Banjaluka, te javnog preduzeća "Putevi" koje je bilo investitor.

Prema njenim riječima, ovaj projekat je dugo bio među prioritetima i na njega se čekalo više od 30 godina.

"Kao Republika smo izašli iz problema koje smo ranije imali i danas je mnogo lakše ulagati u ovakve projekte. Zahvalna sam na strpljenju svima koji su ovdje dugo čekali da ova saobraćajnica bude izgrađena",rekla je Cvijanovićeva.

Nešić je naveo da je preduzeće "Putevi Republike Srpske" u izgradnju ove dionice Istočnog tranzita uložilo 805.000 KM vlastitih sredstava, a u kružni tok na Rebrovcu 541.000 KM.

Radojičić je rekao da su danas završena dva posla i da započinje treći, a to je gradnja novog Zelenog mosta, te najavio projekat spajanja Istočnog tranzita sa ovim mostom. On je naveo da je vrijednost svih ovih radova oko pet miliona KM.