Premijerkin plan, cirkus u pravosuđu i - Rusija

Autor:

Pregled najinteresantnijih priča i ovog četvrtka na jednom mjestu u MONDO brifingu.

Premijerkin plan, cirkus u pravosuđu i - Rusija Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Građani sa njom znaju na čemu su

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će, nakon oktobarskih izbora, biti novi predsjednik Republike, jer građani sa njom znaju na čemu su i da radi otvoreno i bez lažnih obećanja.
"Namjeravam da pobijedim na izborima i da nastavim da radim sa našim građanima na isti način kako sam to radila i do sada - otvoreno, bez petljanja, bez lažnih obećanja", rekla je Cvijanovićeva, dodavši da ne daje nikakva obećanja bez uporišta i za koja nije 100 odsto ili bar 99 odsto sigurna da mogu biti realizovana.

Cvijanovićeva, koja je i premijer Srpske, kaže da će tokom predizborne kampanje svi kandidati morati da predstave svoje politike, te ističe da bi o rezultatima rada Vlade pričala i da nije kandidat jer je to sastavni dio njenog političkog funkcionisanja više od pet godina.

Ona je rekla da ono što radi neće da svede na kampanju jer to nije kampanja, te da SNSD ima plan ponašanja i djelovanja.

"Građani sa mnom znaju na čemu su, jer nikada nije bilo nikakvog varanja. Napravili smo plan kretanja koji smo ostvarili. I za budući period imamo plan kretanja i ostvarićemo ga, a on podrazumijeva sprovođenje određenih mjera ove godine, i to naši socijalni partneri znaju, kao što znaju da to nije kampanja i da bih to radila i da nisam kandidat", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ista osoba i vještak i optuženi

Jedinstven je slučaj u sudskoj praksi da ista osoba u istom sudu bude vještak u predmetu ratnih zločina, a da za koji dan u istom sudu sjedi kao optužena za ratni zločin, kaže direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, komentarišući to što je Sud BiH dozvolio da Nehru Ganić, protiv koga je potvrđena optužnica za zločine nad Srbima u Čemernu kod Ilijaša, vještači u drugom procesu za zločin nad Srbima u Brčkom.
"To je moguće jedino u ovoj nakaradnoj zemlji i u ovom nakaradnom sudu i zato što je riječ o predmetu u kojem su žrtve Srbi. Sud BiH je u nazovi reformi došao do tačke da Srbima isti čovjek može biti i dželat i vještak pravednik", rekao je Kojić za "Glas Srpske".

On naglašava da je prihvatanje Nehrua Ganića za vještaka na suđenju za ratne zločine nad Srbima u Brčkom još jedan dokaz da se Sud BiH inati sa srpskim žrtvama.

"Takve stvari ne bi smjele da se dešavaju, niti tolerišu", ističe Kojić.

On smatra da Ganiću, ne samo da ne bi trebalo biti dopušteno svjedočenje, već bi mu trebalo oduzeti i licencu vještaka do okončanja procesa koji je pokrenut protiv njega.

Pakleni plan SAD-a

Sjedinjene Američke Države  podržavaju aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi, jer bi tako bili oslabljeni napori Moskve i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da zakoče put BiH prema zapadnoj vojnoj alijansi, pišu beogradske "Večernje novosti".
Upravo Dodikovo suprotstavljanje knjiženju vojne imovine na teritoriji Republike Srpske kao vlasništvo BiH predstavlja glavnu prepreku aktivaciji MAP-a, navode "Novosti", koje su imale uvid u dokument pod nazivom "Pozicija SAD u vezi sa aktivacijom MAP-a za BiH" američke Ambasade u Sarajevu.
Zato, prema stavu američke Ambasade, treba zanemariti postavljene uslove da bi se Sarajevo približilo NATO-u, a onemogućio, kako se navodi, "opstrucionizam predsjednika Srpske Dodika da zadržava BiH i podstiče ruski maligni uticaj na Balkanu".
Američka Ambasada zaključuje da ne bi pomoglo da aktivacija MAP-a bude odgođena za period poslije oktobarskih izbora u BiH.

U dokumentu Ambasade navodi se i da je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zajedno sa hrvatskim i bošnjačkim kolegom, glasao za spoljnopolitičku strategiju BiH koja podrazumijeva i članstvo u NATO kao cilj, kao i da su članovi srpskih opozicionih partija "direktno rekli da je aktivacija MAP-a potrebna što prije".

Počinje!

Svetsko prvenstvo u fudbalu, 21. po redu, startuje danas u Moskvi, na stadionu Lužnjiki, utakmicom između domaćina Rusije i Saudijske Arabije od 17 časova

Utakmice na najvećoj smotri fudbala u Rusiji igraće se osim u Moskvi u još 10 gradova - Samari, Njižnjem Novgorodu, Volgogradu, Jekaterinburgu, Saransku, Rostovu na Donu, Kaljiningradu, Kazanju, Sočiju i Sankt Peterburgu, s tim da ruska prestonica daje dva stadiona - Oktritije arenu i Lužnjiki.

Za velelepna, moderna zdanja i okolnu infrastrukturu Vlada Rusije uložila je čak 20 milijardi dolara, svi su u državnom vlasništvu i sa najvišim kriteterijumima FIFA, uz maksimalne mere bezbednosti, pa se očekuje da organizacija bude na vrhunskom nivou. Svi detalji su OVDJE.

Tagovi: