Banjaluka ovog ljeta “ekstremno neodoljiva”

Grad Banjaluka predstavila ljetnu turističku ponudu pod sloganom “extremely adoraBLe”.

Banjaluka ovog ljeta “ekstremno neodoljiva” Foto: MONDO/ Dragana Božić

Turistička organizacija Banjaluke predstavila je ljetnu turističku ponudu kroz adrenalinski i festivalski turizam, koji po riječima direktorice ove organizacije najviše privlači turiste u Banjaluku.

"Turisti su najviše zainteresovani za rafting, kajak i kanu, dajak, penjanje, kulturno naslijeđe, a u planu je promocija sportskih i turističkih manifestacija koje će tokom ljeta biti organizovane kao što su Kozara Etno, Ljeto na Vrbasu, Kočićev zbor, ali i festivalima poput Demofesta, Fresh wave festivala, Kastel rok festa”, izjavila je Irena Radojević, direktorica TOBL-a.

Smještaj u Banjaluci

Turistička organizacija Banjaluke istakla je da, kada je u pitanju smještaj, grad u ponudi trenutno ima oko 1900 kreveta, ali i da je velika potražnja za smještajem poznatim kao “stan na dan” koji nudi oko 1000 kreveta.

Iz ove organizacije su istakli kako Banjaluka bilježi stalan rast broja dolazaka, kao i noćenja a najčešći su turisti iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Koliko je dajak zanimljiv turistima koji posjete Banjaluku pokazuje sve veće interesovanje za turističke ture ovim čamcem.

“Dajakaštvo je tradicija stara kao i Banjaluka. Siguran sam da ćemo poboljšati svoju uslugu kada sljedeće godine budu izgrađena tri pristaništa za dajak čamce čime ćemo postati profesionalniji", rekao  je Andrej Zamolo iz Dajak kluba.

Banjaluka, turizam Foto: MONDO/ Dragana Božić

Natalija Trivić, načelnik Odjeljenja za turizam kulturu i socijalnu politiku Grada Banjaluka istakla je da će grad prema planu kapitalnih investicija ulagati u turističku infrastrukturu.

“Radili smo dosta istraživanja kako da iskoristimo turističke potencijale Banjaluke, te smo osmislili gotove proizvode koje ćemo realizovati naredne godine. Dajak je jedan od tih proizvoda, a plan je da se na Vrbasu naprave tri pristaništa za dajak čamce čime ćemo imati gotov proizvod koji ćemo ponuditi turistima koji dođu u naš grad. Osim pristaništa biće izgrađen i "Park ljubavi” posvećen legendi o Safikadi koji će imati svijetleću fontanu, klupe i staze u simbolima ljubavi, koji će biti prava atrakcija", rekla je Trivićeva na današnjoj pres konferenciji.

Dodala je da je, prema prijedlogu akcionog plana za naredne tri godine, planirano uređenje priobalja, šetališta, trim staza i izletišta, a plan je napravljen uz saradnju sa učesnicima u pružanju usluga u oblasti turizma, kao i da veliku ulogu za razvoj turizma ima i kandidovanje Banjaluke za evropsku prestonicu kulture 2024.

Pogledajte promo spot!

Izvor: Youtube/ tobanjaluka

Ostale vijesti