Prevarili ste partnera? Ne ukopavajte se dalje

Autor:

Evo šta je najgore što možete da kažete, kad ste već "uhvaćeni" u prevari. Nemojte to da radite, ni zbog sebe ni zbog osobe koju ste (nekada) voleli. Ili je još volite.

0
A- A A+
razvod, brak, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Kada su "uhvaćeni" u prevari, ljudi pribegavaju potpuno plitkoumnim rešenjima, misleći da će se tako lakše "izvući".

Psihoterapeut Majkl Vajner Dejvis kaže da je toliko puta čuo ljude kako kažu "to je samo seks, nije u tebi problem, to mi nije značilo ništa".

A kad bolje razmislite… Iza tih prostih rečenica, koje čak na prvi pogled deluju dobronamerno, kao da osoba koja je prevarila partnera želi osobu koju voli ili ju je volela da poštedi dodatnog bola, krije se nešto mnogo gore. Istina.

"Kad kažete da afera nema nikakve veze s osobom s kojom ste u vezi, vi šaljete poruku da vam u trenutku kad se to dešavalo, osoba koju navodno volite, nije bila ni nakraj pameti", objašnjava Vajter Dejvis, autor knjige "Preboleti neverstvo".

"Svaki put kad izgovorite nešto tako isprazno, osoba koju ste svojom preljubom povredili oseća se neželjeno, nevoljeno i potpuno nevažno", objašnjava on.

Ali, postoji psihološko objašnjenje zašto oni koji varaju partnere koriste takve fraze, i to objašnjenje je prilično surovo. Oni prosto govore istinu.

"Teško je poverovati u to, ali kad se osoba upusti u aferu, ona zasita ne razmišlja ni o partneru ni o vezi ili nraku. Vode ih hormoni, želja, strast…"

"Ali kad, jednom kad sve izađe na videlo, kažete "to ništa nije značilo" vi zapravo osobi sa kojom ste u vezi, čiji ste ceo svet (bili, ili ste to i dalje) govorite da ste je uništili ni zbog čega. Da ste joj čitav svet urušili zbog nečega što vam nije značilo ništa", objašnjava za "Hafington post" Karolin Meden, bračni terapeut.

"Obično, partner koji je varao pokušava da objasni da nikad nije imao nameru da ostavi ženu i decu, zbog te prolazne afere. Ali, to se svodi na 'hej, prevario sam te, ali moglo je da bude i gore'", objašnjava Medenova.

Ako ste napravili nešto tako strašno, ako ste prevarili osobu koja vas voli i koja vam je verovala… Imajte bar dovoljno pristojnosti da ne pokušavate da umanjite stepen razaranja svega što je ta osoba bila. I svega što je mogla da bude.

I zato je jako važno, bez obzira na to da li ćete ostati zajedno ili ćete se rastati… da kažete da vam je žao. I da date sve od sebe da bar pokušate da razumete delić bola koji ste naneli osobi koja vas je volela.

Tagovi:

Ostale vijesti