5G konačno standardizovan, stižu prve mreže

Autor:

Mreže pete generacije najavljene su već za 2019. godinu.

5G konačno standardizovan, stižu prve mreže Foto: Promo / MONDO portal

Internacionalna grupa, koja se stara oko mrežnih standarda, 3GPP, završila je konačno standardizaciju svega što se tiče 5G standarda. Standardizacija 5G-a završena je sredinom juna, kad je pravilnikom regulisan novi 5G New Radio (NR).

Ovo će omogućiti da implementacija i razvoj prvih komercijalnih 5G mreža počne vrlo brzo.

Nakon što su propisani samostalni 5G standardi, koji definišu specifikacije i pravila 5G-a, sledi razvoj hardvera, infrastrukture i podržanog softver, koji će omogućiti korišćenje 5G mreža u svim delovima sveta.

Nakon ovoga sledi i dodatan niz napora, koje će morati da uloži svaka od zemalja da podrži primenu 5G standarda, reši regulativu i omogući implementaciju 5G-a sa lokalnim zakonima, koji će u mnogim zemljama svakako morati da se menjaju kako bi se uskladili sa 5G standardom.

Naravno, veliki teret će podneti i proizvođači telefona i mreža, koji će morati da naprave antene, čipove, modeme, kao i na kraju uređaje, koji će ih koristiti.

Ukoliko želite da saznate detalje o 5G mrežama, šta nude u odnosu na LTE, odnosno 4G, kao i šta je vrlo bitno za 5G mreže, pročitajte naše ranije tekstove o tome, nastale u saradnji sa kompanijama Ericsson, ZTE, Huawei, Nokia i drugim.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Ostale vijesti