Kočić, Brega, zatvor i metar drva

Autor:

Pročitajte MONDO brifing za subotu, 16. juna...

Kočić, Brega, zatvor i metar drva Foto: Mondo.ba

Kočićevo ognjište postalo ruglo

Umjesto da bude ponos cijelog kraja, kompleks Kočićevo ognjište koji se nalazi u Stričićima pretvorio se u ruglo, piše „EuroBlic“. Cijeli lokalitet je zarastao u travu i korov, a pojedine kućice toliko su devastirane da su njihovi krovovi bukvalno pali na zemlju?! Na ostalim kolibama su pokidane daske, fale prozori i vrata, a ono malo pokućstva što je bilo u njima uništeno je ili razneseno, navodi list.

"Cijeli svijet kao ratno Sarajevo"

Poznati muzičar Goran Bregović, komentarišući za „Dnevni Avaz“ projekat „Tri pisma iz Sarajeva“ kaže da Sarajevo ne koristi u svom radu kao ime grada, već kao metaforu za naše vrijeme. „Ono što smo vidjeli u Sarajevu od 1991. do 1995. sada nažalost gledamo u cijelom svijetu. Ja krećem od te metafore pa, onda, tražim neke druge tako da je Sarajevo uvijek moja prva metafora“, kaže Bregović.

Pekar i kuvar krali brašno od zatvorenika?

U akciji "Kolektiv", tokom koje su policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Zenici, uhapšene su tri osobe, uključujući i pekara i kuvara u tom KPZ-u, koji su osumnjičeni za malverzacije s nabavkama brašna za potrebe ishrane u najvećem zatvoru u BiH. To je "Nezavisnim novinama" potvrdio izvor iz zeničkog KPZ-a, koji je istakao da se vjeruje da su "muljaže" u režiji te dvojice radnika trajale duže vrijeme. "Pekar je, na primjer, naručivao brašno i ono je, u određenim količinama, išlo na drugu stranu, odnosno nije dolazilo do KPZ-a. Možete misliti koliko je kamiona brašna dolazilo u zenički zatvor. Ali, od 20 kamiona jedan ili dva bi bili odvučeni na drugu stranu", pojašnjava izvor "Nezavisnih" iz zeničkog KPZ-a.

Konobara ni za lijeka, svi odoše na more

Konobara ni za lijeka, posebno ne kvalitetnih, tvrde oni koji tragaju za ovom radnom snagom. Međutim, tu ima i nelogičnosti, jer njih ne manjka na birou. Čini se, zapelo je kod plate. Vuče ih, najčešće, primorje gdje idu u potragu za kojom markom više, a nerijetko i vlasnici otud dolaze u potragu za konobarima u Srpskoj, piše atvbl.com. “Ono što je praksa pokazala, ono što su povratne informacije zaposlenih lica su da česti izuzeci su visina neto plate koja se ponudi, zatim, određeni uslovi rada i određeni rad u smjenama, a takođe, ima i određene nezainteresovanosti od strane nezaposlenih lica”, kaže Mladen Vrećo, vršilac dužnosti rukovodioca filijale banjalučkog Zavoda za zapošljavanje RS.

Metar drva 80 KM

Zbog velike potražnje, ali i manjka radnika u šumi, cijene ogrevnog drveta već sada su do deset KM više u odnosu na početak grijne sezone i zimski period. Kako kažu prodavci, kupci ih konstantno zovu interesujući se za ogrev, što je podiglo cijene, a dodatni problem im je nedostatak radnika koji bi radili u šumi, jer ih je, kako kažu, za ovaj posao teško naći. Cijena ogrevnog drveta u metaricama, koja se nekad mogla naći za 60 KM, sada košta i 80 KM, a ako se tome doda pilanje i cijepanje, drva su ovo ljeto papreno skupa, a građani strahuju da će do jeseni cijena ići samo ka gore, pišu „Nezavisne novine“.

Tagovi:

Ostale vijesti