Koliko ima sajtova na srpskom jeziku na internetu

Autor:

Otkrivamo vam koji jezik na internetu je najzastupljeniji, ali i koliko sajtova “otpada“ na srpski jezik.

Koliko ima sajtova na srpskom jeziku na internetu Foto: MONDO portal

Sajt W3Techs objavio je listu najzastupljenijih jezika na internetu, koja se često osvežava, pa ga posećujte s vremena na vreme, ako vas ova tematika zanima. Prema najnovijoj listi, očekivano, engleski jezik je primaran na internetu i na njemu je okačeno preko 52 odsto svih sajtova na internetu.

Drugi jezik po popularnosti je nemački, a slede nemački, ruski, španski, da bi veliku petorku zatvorio francuski jezik. Zanimljivo je da je kineski tek 10. jezik po zastupljenosti na internetu.

Srpski jezik je zastupljen na svega 0.1 odsto sajtova na internetu, baš koliko i sajtova na slovenačkom i hrvatskom. To je daleko ispod sajtova na maternjim jezicima u okruženju - mađarski je zastupljen na 0.5 odsto, rumunski na 0.4 i bugarski na 0.2 odsto svih sajtova.

Nažalost, statistika za ovu godinu pokazuje da je trend korišćenja srpskog jezika za sajtove u opadanju, a ako vas zanima kako se srpski odnosi ka drugim jezicima sveta, pogledajte statistiku Srbije na linku.

Što se drugih jezika iz okruženja tiče, makedonski i bosanski se koriste na manje od 0.1 odsto sajtova, dok za crnogorski nema statistike.

Ostale vijesti