Sutra je ISTORIJSKI DAN za Makedoniju, a danas...

Autor:

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas trebalo bi sutra da potpišu istorijski dogovor o priznanju severnog suseda - pod novim imenom. Protesti sa suzavcem u Atini.

0
A- A A+
grčka i makedonija makedonci grci mkd makedonija grčka skoplje atina ime makedonija Foto: MONDO/Mario Milojević

U "predvečerje" tog događaja na Trgu Sintagma u Atini danas je tokom protesta protiv sporazuma došlo je do sukoba policije i demonstranata.

Svečanom potpisivanju o promeni imena Bivše jugoslovenske republike (BRJ) Makedonije u Republika Severna Makedonija u Prespi u Makedoniji, prisustvovaće premijeri Makedonije Zoran Zaev i Grčke Aleksis Cipras, posrednik UN u sporu Metju Nimic, evropski komesari Federika Mogerini i Johanes Han i Rozmari Di Karlo, zamenik generalnog sekretara UN Antonija Guteresa.

Iz makedonske vlade je saopšteno da će se Zaev i Cipras obratiti javnosti nakon potpisivanja dogovora, a zatim sledi zvaničan sastanak.

Planirano je da se zakon o ratifikaciji dogovora nađe na sednici makedonske vlade u ponedeljak, 18. juna, a potom će ići u skupštinsku proceduru.

Pre ratifikacije u Sobranju, dogovora mora dobiti saglasnost parlamentarne Komisije za spoljnu politiku, kojom predsedava Antonio Milošoski iz opozicionog VMRO-DPMNE, koji ne podržava ovaj sporazum i proglašava ga nacionalnom izdajom.

ZA BOLJU BUDUĆNOST - U EU I NATO

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izjavio je da je sutra istorijski dan za Makedoniju kojim se ovoj zemlji otvara budućnost..

MIA prenosi da je Dimitrov na otvaranju Festivala "One love tour 2018" u skopskom Gradskom parku, u prisustvu šefice bugarske diplomatije Ekaterine Zaharijeve, poručio da "sutrašnji dan predstavlja veliki korak ka zatvaranju pitanja koje je staro koliko i nezavisnost Republike Makedonije, praktično od 1991 godine".

"Prošlost ne možemo da izmenimo, budućnost možemo. Mislim da je to veoma veliki čin, na koji smo na neki način ohrabreni Dogovorom o prijateljstvu sa Bugarskom", kazao je Dimitrov.

MIA prenosi da je Zaharijeva izrazila uverenje da će nakon potpisivanja dogovora sa Grčkom Makedonija konačno moći da otpočne pregovore za članstvo u EU, a potom da dobije i poziv za ulazak u NATO.

Za Grke je sporno što severni susedi koriste za ime svoje države, nacije i jezika, "njihovo" antičko ime Makedonija, kako se geogragski zove i severni deo Grčke (ali koji nije formala pokrajina).

SUZAVAC ZBOG "KAPITULACIJE"

Na Trgu Sintagma u Atini tokom protesta protiv sporazuma Grčke i Makedonije o rešavanju spora oko imena došlo je do sukoba policije i demonstranata, dok u obližnjem parlamentu traje debata o poverenju vladi tokom koje je bivši grčki premijer Andonis Samaras optužio aktuelnog predsednika vlade Aleksisa Ciprasa za "kapitulaciju" pred uslovima Skoplja.

"Odrekli ste se svega. Kapitulirali ste pred svim. Potpisujete monstruozni sporazum koji će, umesto da rešava probleme, poslužiti kao okidač destabilizacije", poručio je bivši premijer Samaras, poslanik glavne opozicione stranke Nova demokratija.

ANA prenosi da je policija koristila suzavac kako bi odbila grupe demonstranata i zatvorila za saobraćaj dve avenije u tom delu grčke prestonice.

Demonstranti nose zastave Grčke i one sa Zvezdom Vergine (grčkim simbolom koji se pojavio i na zastavi Makedonije posle posle proglašenja nezavisnosti ali je zbog protesta Grka uklonjen).

Protest je organizovan preko društvenih mreža a organizatori su pozvali demonstrante da se masovno okupe i sutra u Prespanskom regionu gde je najavljeno da će premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev potpisati sporazum.

Ostale vijesti