Zašto je laganiji trening - bolji

Autor:

Svima koji vežbaju verovatno su poznati treninzi visokog intenziteta, koji su veoma popularni poslednjih godina. Ali, evo kako trening niskog intenziteta može da vam pomogne da sagorite više masti...

0
A- A A+
vežbanje, trening, treniranje Foto: MONDO/Dragana Todorović

Stručnjaci kažu da trening niskog intenziteta, koji polako stiče popularnost među fitnes fanaticima, može da vam pomogne da dugoročno sagorite više masti.

Fitnes trener Lui Fazakerli objašnjava da ovakvi treninzi deluju sporije, ali su bolje kontrolisani. On kaže i da su ovakve vežbe dobre za svakoga, od onih koji su super-fit do početnika u vežbanju.

Dodaje i da je telu potrebno da ima periode vežbanja niskog intenziteta i odmora kako bi se oporavilo, što vam takođe pomaže da ostvarite svoje fitnes ciljeve.

"Kada je reč o treningu niskog intenziteta, nećete se forsirati toliko kao kada radite trening visokog intenziteta, već ćete izvoditi malo laganije vežbe, na način koji je lakše kontrolisati", kaže ovaj trener. "To će smanjiti opterećenje srca i pluća, ali i opterećenje koje vežbanje ima na zglobove".

Osim toga, trener ističe da ovakav trening može da vam pomogne da potrošite više kalorija i sagorite više masti nego trening visokog intenziteta.

Lui insistira da trening visokog intenziteta koji podrazumeva energično izvođenje vežbi i kratke periode odmora, omogućava da sagorite više kalorija za kraće vremena, ali takođe dovodi i do premora i povreda.

To znači da trening niskog intenziteta zapravo može da bude efikasniji način za sagorevanje masti jer je odgovarajući za najveći broj ljudi i predstavlja održivi način vežbanja.

Uobičajen trening niskog intenziteta podrazumeva da odradite pet, šest osnovnih vežbi sa kratkim pauzama između. Svaka vežba ima četiri do pet ponavljanja i ne traje duže od 20 do 30 minuta.

Lui, koji redovno zadaje klijentima ovakve vežbe, kaže da takav tip treninga dovodi do boljih dugoročnih rezultata nego trening visokog intenziteta.

"Problem sa treningom visokog intenziteta je što je gotovo nemoguće jednako dobro vežbati duži vremenski period, što na kraju dovodi do premora, ili povreda, pa vas samim tim i sprečava da ostvarite svoje fitnes ciljeve", kaže on.

"Sa druge strane, trening niskog intenziteta vas neće toliko umoriti, nećete biti tako napeti, a sagorevaćete masti".

Trener dodaje da pogrešno verujemo da su "reka znoja" i užasno teške vežbe jedini način da promenimo telo, ali da je važnije da slušamo svoje telo i da budemo dobri prema sebi dok vežbamo.

"Trening niskog intenziteta je realističniji program vežbanja, a rezultati su optimalni", insistira Lui.

Ostale vijesti