Veće plate, noževi i sudbina Fabrike duvana

Autor:

Mondo brifing za utorak: zašto neće biti ništa od srpske liste na izborima u FBiH; čemu se nadaju radnici u RS; od čega strahuju stanovnici Velike Kladuše i ko mjerka Fabriku duvana u Banjaluci?

Veće plate, noževi i sudbina Fabrike duvana Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Nesloga ubila ''Sprsku listu''

Nakon što je inicijator ideje o formiranje ''Srpske liste'' predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta nedavno objavio da od zajedničkog nastupa srpskih partija u FBiH nema ništa, pritom optužujući SNSD, DNS i SP za sabotažu ranijih dogovora.

Izvori ''EuroBlica'' otkrivaju da su o tome posljednjih dana vođeni tajni pregovori na najvišem nivou, a da su o mogućnosti pronalaska kompromisa telefonski razgovarali lideri SNSD i SDS, Milorad Dodik i Vukota Govedarica, kao i da se ta tema, između ostalog našla na dnevnom redu sastanka Dodika sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

''Posljednji rok za postizanje dogovora ističa sutra, kada sve političke stranke i koalicije moraju da predaju liste kandidata CIK BiH. Šanse za postizanje dogovora između vodećih vladajućih i opozicionih partija u RS mjere se promilima. Nažalost, svađe i nepovjerenje koje postoji između vlasti i opozicije u RS bili su jači od želje za postizanjem minimalnog dogovora koji bi išao u korist preostalom srpskom stanovništvu'', kažu izvori lista.

Budžetlije i medicinari očekuju veće plate

Socijalni partneri Vlade RS tvrde da ne znaju koje iznenađenje im sprema premijerka RS, Željka Cvijanović, ali vjeruju da će biti povišice.

Niko od predstavnika sindikata za zaposlene koji primaju platu iz budžeta ne može sa sigurnušću da kaže da će plate za mjesec-dva biti povećane, ali kažu da ovih dana itekako čitaju između redova izjave predsjednika i premijerke.

Predsjednik Dodik je izjavio da ekonomija Srpske raste drugu godinu za redom i da treba pokušati obezbjediti povećanje plata za sve radnike prije svega u realnom ali i u javnom sektoru.

''Mislim da se stvaraju uslovi za tako nešto'', rekao je Dodik.

Kako prenosi ''EuroBlic'' premijerka RS Željka Cvijanović najavila je da će Vlada i predsjednik u julu izaći sa još jednim paketom mjera koji će biti od velikog značaja za građane RS.

Građani se boje izaći iz kuća nakon ubistva migranta

Bezbjednosna situacija na području USK u znatnoj mjeri je pogoršana nakon ubistva 24-godišnjeg A.L. markonanskog državljanina, a dvojica su uhapšena zbog toga, prenose "Nezavisne".

Oko 100 policijskih službenika juče ujutru je izvršilo pretres migranata i objekata na području Bihaća u kojima borave strani državljani zbog sigurnosne situacije koja je nakon ubistva migranta u Velikoj Kladuši zabrinjavajuća i koja je dovela do uznemirenosti stanovnika USK.

Posljednja dešavanja i učestali incidenti s migrantima u Velikoj Kladuši uznemirili su građane, a pa je predsjednik Opštinskog vijeća u tom gradu sazvao hitnu sjednicu Kolegijuma kako bi se odredio termin održavanja vanredne sjednice lokalnog zakonodavnog tijela na kojoj bi se raspravljalo o trenutnoj situaciji.

''Uži centar grada je preplavljen migrantima i građani su u strahu da izlaze i da se kreću, posebno noću. Pozivamo nadležne policijske organe da pojačaju svoje aktivnosti, a građane da prijave policiji sva sumnjiva dešavanja'', kaže predstavnik Savjeta mjesne zajednice V. Kladuša, Senad Didović.

Srna piše da su u pretresima objekata i prostorija koje koriste migranti u Bihaću, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona pronašli su brojne predmete koji mogu poslužiti za počinjenje prekršaja i krivična djela, poput noževa, palica, čekića.

Ko sve šmeka Fabriku duvana

Javna tajna da su se pojavili ne samo biznismeni koji su zainteresovani za gradnju stambeno-poslovnog objekta na prostoru Fabrike duvana, ali iz nadležnih institucija upozoravaju da gradnja nije moguća, jer se radi o zaštićenom području, piše "Glas Srpske".

Kraj višemjesečne agonije u vezi sa sudbinom Fabrike duvana Banjaluka, ozvaničen je stavljanjem katanca na vrata nekad uspješnog privrednog kolektiva, podgrijao je nadu kod mnogih investitora koji su bacili oko na atraktivno zemljište u samom centru grada vrijedno više miliona KM da će naći način da ga se dočepaju, ali im planove kvari činjenica da je fabrički kompleks pod zaštitom.

''Kompleks Fabrike duvana Banjaluka nalazi se na privremenoj listi nacionalnih spomenika koji su pod zaštitom države. Bez naših dozvola u krugu ovog preduzeća ne može ništa da se radi'', upozoravaju u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

U Gradskoj upravi naglašavaju da novim izmjenama regulacionog plana zone ''Aleja Centar'' kojoj pripada i Fabrika duvana, nije predviđena gradnja bilo kakviih stambeno-poslovnih objekata.

Tagovi:

Ostale vijesti