Gorivo jeftinije za 18 feninga? Moguće je ako...

Inicijativa SDS-a za izmjene i dopune Zakona o akcizama kojima bi se van snage stavio zakon iz decembra kojim su akcize na gorivo povećane ukupno 18 feninga sa PDV-om očekivano je izazvala burna reagovanja u Srpskoj, naročito u SNSD-u.

0
A- A A+
gorivo, pumpa, dizel, oldtajmeri, sajam automobila, beogradski sajam, automobili, kola, stari automobili Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Iz najjače partije u Srpskoj poručuju da je u pitanju čisto politikantstvo SDS-a bez realne osnove o čemu je danas govorio i lider SNSD-a Milorad Dodik. Poslanik njegove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ističe da "svojim populističkim i predizbornim prijedlogom da se van snage stavi dio zakona o akcizama SDS pokušava da izazove nove proteste građana u Republici Srpskoj".

"Riječ je o očajničkom pokušaju SDS-a da se isprovociraju građani da ponovo izađu na ulice jer su im njihovi strani šefovi saopštili da loše stoje i da im samo izazivanje haosa može pomoći da ostvare nekakav rezultat na predstojećim opštim izborima", rekao je Košarac. 

Prema njegovim riječima, "SDS ovim prijedlogom pokušava da ekonomski i politički oslabi Republiku Srpsku, što nije ništa novo i što su iz Sarajeva radili u protekle četiri godine". 

I dok pljušte reagovanja u Srpskoj, u SDA se za sada ne oglašavaju. Nezvanično, međutim, situacija se u odnosu na decembar promijenila u korist onih koji zagovaraju manje akcize.

Podsjetimo, protiv viših akciza tada su bili članovi klubova poslanika DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar te poslanici BPS-a i A-SDA, što je ukupno 20 poslanika. Za je glasalo preostalih 22, uključujuči i Dianu Zeleniku iz HDZ-a 1990 koja se danima nećkala. Inače, jedan od glavnih lobista za usvajanje zakona bio je, kako su kasnije tvrdili pojedini poslanici, šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

U Domu naroda fali jedan glas

Ako prođu u Predstavničkom domu, uslijediće izjašnjavanje i u Domu naroda, a tamo bi, prema trenutnom odnosu snaga, ako bi Dragutin Rodić i Ognjen Tadić iz DNS-a bili za smanjenje akciza, odnos bio sedam za i osam protiv. Pokretačima inicijativa falio bi jedan glas. Međutim, i tu postoji načini da se zaobiđu redovne procedure, najprije u slučaju da se neko sa druge strane ne pojavi na sjednici.

U međuvremenu je došlo do promjene u sastavima klubova. SDS je izgubio još jednog poslanika, Borislava Bojića, koji je sa Đorđom Krčmarem i Jovanom Vukovljakom osnovao klub DNS-a. Međutim, njih sva trojica su glasali protiv viših akciza pa u SDS-u očekuju da ova trojka zadrži svoj principjelni stav. Đorđo Krčmar je sinoć za ATV rekao da i danas isto razmišlja, ali uz jednu ogradu.

"Moj stav lično kao poslanika je nepromjenjen. Kakav će biti stav stranke, oko toga vidjećemo, ali ja u proncipu, nisam za to da mijenjam stav koji sam ranije imao oko toga", rekao je Krčmar.

Koliko je na našoj političkoj sceni bitan poslanik, a koliko odluke stranke pokazala je i nedavna najava Milorada Dodika da poslanici SNSD-a neće podržati izvještaj Anketnog odbora NSRS u vezi slučaja smrti Davida Dragičevića.

“U DNS-u stvari nisu postavljene tako oštro kao u SNSD-u pa je moguće da dođe do odstupanja, mada nije isključeno ni da stav DNS-a kao stranke bude da se glasa za smanjenje akciza”, tvrde dobro obaviješteni izvori iz vladajuće koalicije.

Stvar koja ide na ruku zagovaračima smanjenja akciza je odlazak Safera Demirovića iz Kluba SDA. On je napustio tu stranku u martu, a u decembru je glasao za povećanje akciza.

sarajevo, parlament, institucije Foto: Samir Cacan, MONDO

“Ako bi za smanjenje glasali svi koji su bili protiv povećanja, uključujući i tri člana Kluba DNS-a te ako bi isto tako glasao i Demirović, omjer u parlamentu bi bio 21:21, što znači da bi za smanjenje cijene goriva bio potreban još jedan glas. U SDS-u namjeravaju da ga potraže u HDZ-u 1990 ili čak u SBB-u odakle proteklih dana šalju poruke da podržavaju građane u borbi za niže cijene goriva”, tvrde izvori iz Predstavničkog doma.

Vozila stala širom BiH - smanjite cijene goriva

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević prekjuče je ukazala da su neki poslanici "uvidjeli svoju grešku" kada su glasom doveli do povećanja cijena goriva, a zatim i do lančanih poskupljenja.

"Mi očekujemo da će ovaj naš prijedlog prihvatiti sve kolege, koje su i prošli put glasale protiv akciza, ali i oni koji su u međuvremenu uviidjeli svoju grešku. Tu su i oni koji danas pozivaju na smanjenje cijena goriva, i koji su uvidjeli da se nažalost obistinilo ono na šta smo ukazivali", rekla je Pandurevićeva.

Reagovanja

Borjana Krišto (HDZ BiH)

"Za incijativu sam čula iz medija. Sve što bi mislili da je drugačije trebalo uraditi vjerovatno bi i predložili. Smatramo da je Zakon o akcizama sistemski zakon koji je trebao predložiti Savjet ministara i da ga uvijek treba izraditi institucija kao što je Savjet ministara te navesti kako prikupljati sredstva i utrošiti prikupljene akcize."

Senad Šepić (Nezavisni blok)

"Nezavisni blok će podržati smanjenje akciza. Gorivo treba da pojeftini za 15 feninga i da se sve vrati na početak. Razlozi zbog kojih su akcize usvojene sada se vidi da su po strani, jer nema puteva, novih zapošljavanja i generisanja novih vrijednosti tako da stoje sredstva koja su akumulisana."

Saša Magazinović (SDP)

"Podržaćemo prijedlog Kluba SDS-a."

Momčilo Novaković (NDP)

"Za mene je očito da ta sredstva nisu toliko potrebna kao što se priča da jesu. Druga stvar, evidentno je da distributeri zloupotrebljavaju ovu odluku i čak imam osjećaj da su vrlo organizovano ušli u povećanje marži. Ne znam s kojim ciljem i da li možda nekome, onima koji su izglasali akcize, distributeri treba da daju pare za kampanju. Svakako su oni svjesno i organizovano ušli u ovo da se ostvari ekstra profit, što na kraju krajeva ni po zakonu nije dozvoljeno. Tako da je za mene apsulutno i potrebno, ne da se ukinu akcize, nego da se dovede u pitanje zadnja odluka. Naravno, akcize svugdje postoje, pa što ne bi i kod nas."

Ostale vijesti