• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švedska uz pomoć VAR do prve pobede

Autor mondo.rs

Južna Koreja se uspešno branila više od 60 minuta, a onda sve srušila jednim nesmotrenim startom.

Kada je FIFA odlučila da na Mundijalu u Rusiji bude primenjen VAR sistem, uradila je to da sudijske greške (previdi) ne bi krojili rezultate utakmica na tako važnom takmičenju.

Reprezentacija Švedske posle pobede nad Južnom Korejom u Nižnjem Novgorodu - 1:0 (0:0) - može da bude zahvalna svetskoj "kući fudbala", jer je upravo posle intervencije VAR, salvadorski sudija Džoel Agilar odlučio da im dodeli penal, zbog starta Kim Min Vua na Sebastijanu Larsonu.

Agilar je isprva pustio da se igra nastavi, ali je pregledom snimka utvrdio da je levi bek Koreje napravio čist faul.

Loptu je na "kreč" namestio kapiten Andreas Grankvist i bez problema zatresao mrežu - 1:0!

Šveđani, koji su do tog trenutka bili mnogo bolji i opasniji, zadovoljili su se minimalnim vođstvom i do kraja je rezultat, uz povremena simuliranja i "trošenje" vremena, ostao nepromenjen.

To znači da će meč protiv Nemačke u subotu biti od velike važnosti za oba tima, pogotovo za Nemce, koji je posle uvodnog poraza od Meksika imaju imperativ osvajanja sva tri boda.



Inače je na lepom stadionu u Nižnjem, izgrađenom zbog ovog Mundijala, odigrana utakmica koja će brzo otići u zaborav.

Švedska je upornim ubacivanjem lopte u kazneni prostor nastojala da po svaku cenu iskoristi prednost u snazi i visini, dok su igrači Koreje vrlo retko uspevali da stave u funkciju svoju brzinu.

Gotovo ništa nije pokazao ni njihov najveći as, napadač Totenhema Son Hjung Min.

Ustvari, ako je neko pobrao aplauze i privukao pažnju publike širom sveta, to je golman Čo Hjun Vu, koji je u 20. minutu "skinuo zicer" Markusu Bergu, a i posle toga je nekoliko puta veoma dobro intervenisao.

Čo je, ipak, pokvario utisak kada je u 63. minutu neuspelim istrčavanjem na jednu centriranu loptu prouzrokovao duel iz koga je koji trenutak kasnije skrivljena "najstroža kazna".

Šveđani su se vratili na veliku scenu nakon neodlaska na SP 2010. i 2014, dok je Južna Koreja na završnom turniru deveti put zaredom. Od toga je samo dva puta prošla grupu - 2002. kao domaćin (polufinale i četvrto mesto) i 2010. u Južnoj Africi, kada je ostavila za sobom Grčku i Nigeriju, pa u osmini finala izgubila od Urugvaja (1:2).

Sastavi

ŠVEDSKA: Olsen - Lustig, Grankvist, Janson, Augustinson - Klason, Larson (od 81' Svenson), Ekdal (od 71' Hiljemark), Forsberg - Toivonen (od 77' Telin), Berg.

KOREJA: Čo - Li Jong, Džang, Kim Jong Gvon, Park (od 28' Kim Min Vu) - Li Džae Sung, Ki, Ko (od 73' Li Sjung Vu) - Hvang, Kim Šin Vuk (od 66' Džung), Son.

Sudija: Džoel Agilar (El Salvador).

REZULTATI 1. KOLA GRUPE F:

Nemačka -  Meksiko 0:1 (0:1)
/Lozano 35/

Švedska - Južna Koreja 1:0 (0:0)
/Grankvist 65p/

TABELA: Meksiko 3, Švedska 3, Južna Koreja 0, Nemačka 0.

PAROVI 2. KOLA (23. juna): Južna Koreja - Meksiko, Nemačka - Švedska.


UŽIVO

90+1' ŠANSA! Mogla je Koreja da postigne pogodak... Li Džae Sung je glavom odigrao povratnu loptu ka sredini kaznenog prostora, tamo je glavom tukao Hvang, ali pored gola.

84' Koreja želi izjednačenje, ali ne uspeva da izvrši ozbiljniji pritisak.

81' Zbog povrede izlazi vicekapiten Švedske Sebastijan Larson, a menja ga takođe iskusni Svenson. Korejci su u nekoliko navrata optužili rivale za odugovlačenje.



65' GOOOOL - 1:0! Andreas Grankvist poslao je loptu u levi ugao, Čo se bacio u desnu stranu i Švedska zasluženo vodi.

64' PENAL ZA ŠVEDSKU! Kim Min Vu je startovao na Larsona, sudija Agilar isprva nije ništa svirao, ali je posle intervencije VAR promenio odluku.

58' Opasnost i pred golom Šveđana. Hvang je prevario tromog Grankvista i duž gol-aut linije ušao u kazneni prostor. Pokušaj proigravanja u peterac osujetio je Janson.

55' ŠANSA! Još jednom je golman Čo bio na visini zadatka. Slobodan udarac sa levog krila lepo je glavom ka golu sproveo Ola Toivonen, ali i dalje je 0:0.

52' Konačno je Koreja uputila udarac ka golu. Kakav-takav! "Vezista" Augsburga Ko Dža Čeol probao je glavom posle centaršuta sa leve strane i poslao loptu oko metar pored stative.



- Završeno je prvo poluvreme - 0:0! Čini se da je samo pitanje vremena kada će Šveđani materijalizovati prednost u visini i snazi i nekako "ugurati" loptu u gol.

42' ŠANSA! Berg je lepo primio grudima jednu visoku loptu, potom je ušao u "mrtav" ugao i tukao paralelno sa gol-linijom. Nije bilo nikoga da samo postavi nogu i ćušne loptu u praznu mrežu.

41' Vezali su Korejci nekoliko tačnih pasova, Son je pao u kaznenom prostoru, ništa od penala.

35' Obećavajući trk Son Hjung Mina, jednog od retkih igrača Koreje poznatih evropskoj publici, završio se nepreciznim pasom u "srce" šesnaesterca.

28' ŠANSA! Ponovo Berg šutira iz neposredne blizine, ali jedan od igrača Koreje se požrtvovano bacio i izblokirao ga.

27' Prinudnu izmenu su izvršili Korejci. Levi bek Park je povređen...



20' ŠANSA! Lopta se u kaznenom prostoru odbijala od noge do noge, na kraju je Markus Berg neometan šutirao sa šest metara, a Čo Hjun Vu spasao siguran gol. Mogao je iskusni centarfor da šutira mnogo bolje...



18' Prvo uzbuđenje, pred golom Koreje! Berg je petom proigrao Grankvista, a Kim Jong Gvon pravovremeno uklizao i sprečio ga da ozbiljno ugrozi golmana Čoa.

15' Uvodni period protekao je u borbenoj, ali ne baš sadržajnoj igri. Šansi "ni od korova".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC