• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Panama junački, ali Belgija je baš jaka!

Autor mondo.rs

Debitant uspeo da odoli favorizovanom rivalu u prvom delu, međutim, po povratku sa odmora usledio je potop.

Reprezentacija Senegala ostaje poslednji debitant koji je ostvario pobedu u svojoj prvoj mundijalskoj utakmici. Bilo je to 2002, kada su Afrikanci savladali Francusku 1:0.

Priliku da ostvare isti podvig na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Rusiji imali su Island i Panama, međutim, ništa od toga. Islanđani svakako mogu biti zadovoljni, jer su igrali 1:1 sa Argentinom, ali će navijači Paname najverovatnije morati da se zadovolje "samo" učešćem. Jesu njihovi heroji pružili sasvim solidnu partiju protiv Belgije, ipak, nedovoljnu da se izbegne poraz.

U prvoj utakmici Grupe G, Belgija - Panama 3:0 (0:0).

Izabranici Kolumbijca Ernana Gomeza odigrali su vrlo borbeno i požrtvovano do samog kraja. U prvom poluvremenu su uspeli da odole brojnim napadima Belgijanaca, čak i da zaprete u par navrata, ali je u nastavku usledio brz i fantastičan pogodak Drisa Mertensa, koji je skinuo teret sa leđa "Crvenih đavola" i omogućio im da bez nervoze privedu utakmicu kraju.

Bio je 47. minut kada je napadač Napolija u stilu Marka Van Bastena matirao odličnog Haimea Peneda. U 69. je Romelu Lukaku, do tog trenutka jedan od najlošijih u timu Belgije, lepim udarcem glavom završio predivnu akciju Edena Azara i Kevina De Brujnea. Očigledno mu je taj pogodak ubio tremu, pa je šest minuta kasnije rutinski završio kontranapad svog tima i u 3:0 pretovrio asistenciju Azara.

Iako im je tokom prvog dela nedostajala realizacija, pokazali su Belgijanci da ih mnogi s pravom svrstavaju u red najužih favorita na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu.

Naredni izazov imaće 23. juna protiv Tunisa, a pet dana kasnije sledi derbi grupe, protiv Engleske.

BELGIJA: Kurtoa - Aldervejreld, Bojata, Vertongen - Menije, De Brujne, Vicel (90. Čadli), Karasko (74. Dembele) - Mertens (83. T. Azar), Lukaku, E. Azar.

PANAMA: Penedo - Muriljo, R. Tores, Eskobar, Dejvis - Gomez - Barsenas (63. G. Tores), Kuper, Godoj, Rodrigez (63. Dijaz) - Perez (73. Tehada).

Sudija: Dženi Sikazve (Zambija).

TOK UTAKMICE:

Kraj.

- Malo je nedostajalo da Panama stigne do utešnog gola u 86. minutu, ali je Tibo Kurtoa pravovremeno istrčao i ostao nesavladan, a potom su i arbitri signalizirali ofsajd...

- GOOOL! Belgija vodi 3:0 od 75. minuta! Ponovo je strelac Romelu Lukaku, ovaj put posle kontranapada i asistencije Azara. Velike zasluge, ipak, ponovo ima De Brujne, koji je prekinuo napad Paname.

- GOOOL! Belgija stiže do 2:0 u 69. minutu pogotkom Romelua Lukakua. Možda i najlošiji u timu Belgije do ovog trenutka, uspeo je da glavom pošalje loptu u mrežu posle prelepog prodora i centaršuta spoljnim delom kopačke, Kevina De Brujnea. Prethodno je i Azar promešao odbranu rivala.


- Ne odustaju igrači Paname. Ne žele da se predaju posle primljenog gola, već su svim silama krenuli napred i uspeli da organizuju nekoliko solidnih napada. Daleko od toga da je Belgija jednim golom rešila pitanje pobednika. Velika borba čeka nas u preostalih pola sata.

- Malo je nedostajalo da Panama u 54. minutu šokira svet fudbala i stigne do izjednačenja! Majkl Muriljo je bio u odličnoj prilici posle dodavanja preko odbrane Belgije - lepo je izbegao ofsajd, još bolje primio loptu, ali je Kurtoa na vreme istrčao i skratio ugao, odnosno odbranio šut desnom beku Paname.


- GOOOL! Belgija vodi 1:0 47. minuta pogotkom Drisa Mertensa fantasičnim udarcem iz voleja u dalji ugao! Pružio se sjajni Haime Penedo, ali je bio nemoćan.


- Drugo poluvreme počelo je bez promena u sastavima.

- Poluvreme. Moraće Roberto Martinez da pronađe način kako da probudi svoje fudbalere, inače će se, kako vreme bude odmicalo, nervoza uvlačiti u redove belgijskog tima. Borbeni igrači Paname vrlo disciplinovano se brane, a pokazali su da umeju i da zaprete iz kontri. Jeste Belgija imala više prilika (9 šuteva, 3 u okvir gola) i mnogoooo duže loptu u svom posedu (62-38%), ali rezultat je 0:0.

- Drugi pokuša igrača Paname da savladaju Kurtou. U 42. minutu pokušao je Armando Kuper, ali neprecizno.

- Još pet minuta do odlaska na odmor.

- Haime Penedo je bez dileme najbolji akter dosadašnjeg dela utakmice. Sjajno je intervenisao u 36. minutu na šut Edena Azara.

- Umeju i igrači Paname da zaprete. Lep kontranapad organizovali su u 33. minutu, ali su od svega dobili prvi korner u svoju korist. I nisu ga dobro iskoristili...

- Kao na traci ređaju se napadi Belgije, ali borbeni Panamci uspevaju da se odbrane. Prošlo je 25 minuta od prvog sudijskog zvižduka.

- Uspeli su fudbaleri Paname da odole napadima favorizovanog rivala u prvih 15 minuta. Veoma dobro se kreću i, zasad, uspešno brane i pored greške koju je napravio kapiten Roman Tores u 11. minutu.

- Velika greška kapitena Paname, Romana Toresa, koji je loše odigrao povratnu ka golmanu Penedu. Pratio je to Eden Azar, ali je pogodio samo spoljni deo mreže.

- Prvi šut u okvir gola uputio je Janik Karasko u 6. minutu. Odlično je Azar propustio loptu saigraču koji je utrčavao po levoj strani, ali je Penedo uspeo da zaustavi njegov šut. Nepun minut kasnije zapretio je i Dris Mertens, udarcem pod prečku, ali je ponovo golman Paname bio uspešan.

- Samo 40 sekundi trebalo je Belgijancima da zaprete. Lukaku je šutirao posle prodora Karaska po levoj strani, ali visoko preko gola.

- Ovo je 13. utakmica na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu. Videćemo za koga će biti baksuzna.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC