• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvanično: Zavisnost od igara je PSIHIČKI poremećaj

Autor mondo.rs

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je “Gaming disorder“ sad i zvanično mentalni poremećaj.

 Zvanično: Zavisnost od igara je PSIHIČKI poremećaj Izvor: MONDO / Željko Svitlica

Poremećaj igranja igara“ je zdravstveni i mentalni poremećaj, objavila je Svetska zdravstvena organizacija. Da bi nekome bio dijagnostifikovan ovaj novi tip psihičkog poremećaja potrebno je da osoba, zbog igranja igara, zanemaruje svoje lične, društvene, porodične i druge potrebe i obaveze, i da se bez gejminga oseća izgubljeno, nesigurno, da gubi kontrolu nad svakodnevnim životom i oseća bezizlazno.

Prema uputstvu Svetske zdravstvene organizacije, da bi neka osoba bila podložna poremećaju igranja igara potrebno je da se pomenuti simptomi pojavljuju najmanje godinu dana u kontinuitetu, a među mogućim simptomima su još i poremećaj spavanja, zanemarivanje okoline, zanemarivanje jela i pića, kao i mnogih drugih svakodnevnih potreba i/ili aktivnosti.

Svetska zdravstvena organizacija naglašava da je izuzetno važno da se zna da čak i višesatno provođenje vremena uz gejming apsolutno ne mora da znači da je ta osoba zavisna od video igranja i da pati od novoutvrđenog poremećaja i veruje da od ovog poremećaja, zapravo pati vrlo mali broj ljudi na svetu.

Širom sveta već postoje razne klinike za odvikavanje od igranja igara, iako je, kao što vidimo, ovaj poremećaj priznat tek sada. Neke od klinika postoje i kod nas.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS