Vučić potvrdio: U nedelju se sastaje sa Tačijem

Autor:

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i predsednik samoproglašenog Kosova, Hašim Tači, trebalo bi da se sastanu u nedelju, 24. juna, na novoj rundi dijaloga u Briselu.

0
A- A A+
vučić kosovo Foto: Mondo/Stefan Stojanović, Mario Milojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je dobio poziv za nastavak dijaloga sa Prištinom i da će u nedelju doći do njegovog susreta sa Hašimom Tačijem.

"Dobio sam zvaničan poziv i Delegacija Srbije će svakako ići. Od petka će biti prisutna u Briselu na, za medije manje atraktivnom, sastanku, a u nedelju će doći do mog susreta sa Hašimom Tačijem",  rekao je on novinarima.

Kako je danas rekla predstavnica za štampu Federike Mogerini, Maja Kocijančič, visoka predstavnica EU i dvojica predsednika će se u okviru dijaloga, u kojem posreduje EU, sastati u Briselu 24. juna.Tom prilikom će Mogerini i dvojica predsednika "nastaviti rad na fazi sveobuhvatne normalizacije dijaloga, razmotriti postojeće sporazume, izvestiti o njihovom sprovođenju do sada i razgovarati o idućim koracima s ciljem da se dalje ide u intenzivnije razdoblje".

Vučić je naglasio da nije važno koliko će sastanci da traju, to je, kaže, tehničko pitanje.
Precizirao je da Srbija nema nikakve preduslove:

"Srbija nikada nije postavljala uslove za dijalog. Uvek smo bili spremni za dijalog, koji će početi u petak. Videćemo da li će se on produžiti i na ponedeljak, pošto je postojala takva ideja, jer se u ponedeljak održava međuvladina konferencija",  rekao je on odgovarajući na pitanja novinara posle susreta sa srpskom decom iz Hrvatske.

Kazao je da nije optimista, niti pesimista, i da je posao državne delegacije da štiti interese našeg naroda.

Onima koji govore da treba da se poštuju neki drugi sporazumi, Vučić je poručio da moraju da pročitaju opšti sporazum o energetici iz 2013.koji ne govori o onome što bi oni želeli.

"To je generalni sporazum. Čak i za njega je potrebna implementacija Zajednice srpskih opština. Molim ih da pročitaju što su sami potpisivali i parafirali, da ne govore gluposti", poručio je albanskim političarima sa Kosova.

Vučić je rekao da je to, što oni govore, međutim sitnica na koju se čovek navikne, i da se on trudi da ih prećuti, da ne raguje na svaku glupost.

Dijalog na visokom političkom nivou u kome učestvuju Vučić i Tači poslednji put održan je 23. marta u Briselu.

Na tom sastanku, kako su tada preneli beogradski mediji, Vučić je najviše insistirao na temi formiranja zajednice srpskih opština.

Tri dana nakon toga usledilo je hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i novo zahlađenje odnosa na relaciji Beograd-Priština.

U vezi najavljenog sastanka, prištinska strana je ve izjavila da je ne interesuje razgovor o ZSO, već samo o energetici i "konačnom sporazumu".

A DA IM I ORBAN DA KEČKEMET?

Predsednik Srbije istakao je danas da nema govora o razmeni teritorija kako predlaže Tačijev savetnik Redžep Hoti, koji bi Sandžak i jug Srbije u "zamenu" za sever Kosova, a na apsurdnost takvih ideja Prištine reaguje ironičnim pitanjem - da li žele da im i Orban da Kečkemet.

Zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova, Redžep Hoti izjavio je da bi eventualna podela Kosova podrazumevala da Pri?tina "uzme" Sandžak i deo juga Srbije

"Jesu li razmišljali malo o Vojvodini, Beogradu, Šumadija se podrazumeva.. Da pitamo Orbana da li će im dati Kečkemet... Šta da vam kažem na to, naravno da se šalim", rekao je Vučić novinarima.

On je upozorio da kod dela Albanaca postoji potreba za formiranjem tzv. "zelene transferzale", a na njenom putu je sever Kosova - između južne Mitrovice, Vučitrna, Srbice, i s druge strane Ribarića, Novog Pazara i centralnog dela Srbije, Raške.

"Zato im toliko smeta teritorija severnog Kosova", rekao je Vučić.

Kaže da ne može uvek to da komenatriše, jer bi neko mogao pogrešno da razume.

"I kada govorim o njihovoj 'gladi' za zauzimanjem severa Kosova uvek sam imao sve te argumente, i Gazivode i Valač, i za tu njihovu potrebu da održe tu liniju na kojoj su uvek insisitrali i koju sada više nijedan političar ne može da sakrije, pa čak iako se više ne radi o albanskom pitanju", rekao je Vučić.

"To je ono što smo mi videli, što znamo i što osećamo. I to je nešto što se neće dogoditi", zaključio je Vučić.
A na pitanje - sta ako Albanci "upadnu" na sever KiM - podseća da je on to pitanje javno postavio, ali da nije dobio odgovor.

Svejedno, ističe predsednik, njegov posao je da uradi sve da sačuvamo mir, da obezbedimo stabilnost i garantujemo sigurnost našem narodu na KiM.

Ostale vijesti