Škole u novom ruhu do početka školske godine

Osam osnovnih i jedna srednja škola u Banjaluci, ovog ljeta biće sanirano. Novac rebalanskom budžeta obezbijedio Grad Banjaluka.

0
A- A A+
škola, Branko Radičević Foto: mondo.ba

Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da su nakon urađene analize u svim školskim objektima na području grada, neke škole predviđene za sanaciju iz osnovnih sredstava, dok su za ovih devet obezbijeđena dodatna sredstva u iznosu od 340.000 maraka iz rebalansa budžeta.

"Sredstvima iz rebalansa budžeta radiće se rekonstrukcija i sanacija osam osnovnih i jedna srednja škola i to konkretno "Tehnička škola" gdje će biti obnovljen krov na dijelu škole koji je neupotrebljiv, a vrijednost radova je 140.000 maraka", rekao je Radojičić nakon današnjeg sastanka sa direktorima ovih škola.

Sanacija osam osnovnih škola, koje su predviđene ovim projektom vrijednosti 200.000 maraka podrazumijeva sanaciju krova na školama "Ivan Goran Kovačić", "Jovan Dučić", "Miroslav Antić" (Bistrica). U školama "Branko Ćopić" i "Dositej Obradović" uradiće se sanacija mokrih čvorova, u školi "Đura Jakšić" zamjena stolarije. Škola "Petar Kočić" dobiće novi dimnjak dok će područno odjeljenje škole "Vojislav Ilić" u Aginom selu dobiti novu fasadu.

"Pored ovoga grad je obezbijedio i sufinansiranje za neke druge projekte. Radovi na energetskoj efikasnosti, odnosno temeljnog preuređenja škole "Desanka Maksimović" u Dragočaju treba da počne, a sredstva u iznosu od po 100.000 maraka obezbijedili su Grad i UNDP. Takođe škola "Jovan Cvijić" kao i "Vuk Karadžić" ove godine biće temeljno preuređeni kroz program energetske efikasnosti", naglasio je Radojičić i istakao da se ove godine radi i dogradnja Osnovne škole "Branko Radičević".

Igor Radojičić Foto: MONDO/ Dragana Božić

"Za školu "Branko Radičević" sredstva je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete, a kad sve ovo saberete ove godine će 19 škola na području grada biti rekonstruisano sa manjim ili većim radovima", rekao je gradonačelnik Banjaluke.

Direktori škola koje će biti sanirane izrazili su zahvalnost te izrazili nadu da će novu školsku godinu zajedno sa đacima dočekati u obnovljenim prostorijama.

Škole hladne, a fotelje tople

"Tehnička škola u Banjaluci je najveća škola u Srpskoj, izgrađena sredinom prošlog vijeka i zbog toga zahtijeva veliko renoviranje. Jednu fazu smo radili prije dvije godine posredstvom Ministarstva a kroz projekat UNDP-a. Ova faza je sada veoma značajna jer smo zbog krova morali izmjestiti 11 učionica, a ostaje nam još jedna faza u kojoj bi bila zamijenjena stolarija koja je stara koliko i škola", rekla je Kristina Mrđa, direktorica ove škole.

Njen kolega iz Osnovne škole "Đura Jakšić", Darko Tomić, rekao je da je ova škola dobila 25.000 KM koje će utrošiti u zamjenu stolarije.

"Sklopili smo sporazum i sa UNDP-om, gdje očekujemo da se ove godine završi i fasada tako da ćemo imati energetski objekat što će nam uveliko značiti u radu. Vjerujem da će 3. septembra kada počinje nova školska godina radovi biti završeni", kazao je Tomić.

Načelnik odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac naglasio je da će u narednih mjesec dana biti otvoreno 15 do 20 gradilišta te da je planirano da svi radovi budu završeni do početka školske 2018/2019. godine.

Ostale vijesti