• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FK BORAC: Pripreme čekaju UEFA, igrači odlaze

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Banjalučani u nezahvalnoj situaciji jer moraju da selektiraju ekipu za novu sezonu, a ne znaju da li će igrati u PLBIH ili Prvoj ligi RS.

 Pripreme FK Borac za sezonu 2018-19 Darko vojvodić Marko maksimović Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Na Gradskom stadionu u Banjaluci u srijedu je održana prozivka igrača, odnosno sastanak, jer će prave pripreme početi nakon donošenja odluke UEFA o statusu Borca.

Borac je u nezavidnom položaju jer nema vremena za čekanje, pogotovo ako odluka bude da ostaje u PLBIH.

Najteže je sportskom sektoru i treneru Darku Vojvodiću koji moraju da selektiraju ekipu, a da ne znaju koji rang takmičenja će igrati.

Sportski direktor Marko Maksimović priznaje da je Borac u teškom položaju, ali ističe da je riješio jedan od najvažnijih zadataka pred početak nove sezone.

"Poslije pauze čekamo odluku o našem statusu, ali jedna stvar koja je riješena, a koja je po meni jako bitna, je da smo riješili pitanje trenera i u narednom periodu imamo čovjeka koji je završio jako težak zadatak u prošloj sezoni. Kako god to nekom zvučalo mi smatramo da je opstanak Borca, uzimajući sve u obzir, jako veliki uspjeh. To je zasluga svih u klubu, ali apostrofirao bih šefa jer je njegov pečat bio očigledan u obezbjeđivanju sportskog opstanka u Premijer ligi. Klub je na moj prijedlog uz šefov pristanak prihvatio da se u narednom vremenu da povjerenje Darku Vojvodiću i to je najveće pojačanje za FK Borac. Smatram da je to po meni najvažnija funkcija u klubu. Nije floskula da ima apsolutno povjerenje što se tiče ekipe. Odlazaka će biti i dolazaka, ali šef je taj koji aminuje sveki odlazak i dolazak. Sve drugo nije ispravno. Naravno, u granicama i u skladu sa ciljem, budžetom...“, rekao je Maksimović.

"U problemu smo, ali ako bismo opstali u PLBIH situacija je alarmantna jer sedam dana kasnimo. Tu može nastati jedan problem. Ako se to desi i budemo igrali Premijer ligu cilj je isključivo opstanak. A cilj kluba, bez obzira koju ligu igrali je da se srede finansije", dodao je Maksimović.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Trener Darko Vojvodić uprkos brojnim problemima odlučio je da ostane u klubu.

"Za mene je malo specifična situacija, očekivao sam i da ćemo ove godine igrati Premijer ligu BiH. Malo kasnimo kad je u pitanju Premijer liga, nadam se da ćemo se uspjeti nekako skupiti. Imamo dosta neplaniranih odlazaka, vidjećemo kakva je situacija narednih dana. Sigurno je da se moramo pojačati, bez obzira koju ligu budemo igrali. Nemam ništa protiv da igramo ligu RS, ako ćemo klub dovesti na nivo da bude klub. Što s emene lično tiče, bio sam se dogovorio prije kraja da ostanem, smatrao sam tad da ćemo igrati Premijer ligu. Međutim, nijednog momenta se nisam dvoumio i nisam htio da napustim klub, iako sam imao veliki broj ponuda. Smatram da mogu pomoći dosta i biću tu do kraja, koja god da sam liga“, poručio je Vojvodić.

On više neće moći da računa na okosnicu skipe iz prošle sezone, ali kaže da razumije igrače koji su odlučili da napuste klub.

"Bio je zaista veliki broj zahtjeva za odlazak. Dosta ih je i napustilo klub, uglavnom oni kojima je istekao ugovor. Tu su Janičić, Veselinović, Ojdanić, vjerovatno i Kunić kojem je istekao ugovor. To su igrači koji su bili vodeći prošle godine i ja im se ovom prilikom zahvaljujem. Vrata ovog kluba im nikada neće biti zatvoren. Otišli su na dostojanstven način. I mi smo bili u nekoj agoniji, ne znamo ni sada šta će biti. Sigurno je da će još igrača napustiti klub, Mahir Karić je na izlaznim vratima. Vidjećemo i za igrače s kojima nisam bio zadovolja, Bunić i ostali... Ne mislim ostavljati one s kojima nisam zadovoljan, ne znači mi da li će otići sedam ili 14 igrača, ako sa nekima nisam zadovoljan“, rekao je Vojvodić i dodao:

„Tražili su ispinsicu i Bunić, Glišić, Puzigaća i mnogi drugi, neki su koketirali sa drugim klubovima. Kad ste u situaciji da ne znate šta vas čeka, a mnogi od ovoga žive onda je to sasvim razumljivo. Ima tu i naše krivice, klub se nije dovoljno potrudio da sve isprati kako treba, jer smo i mi bili u jednoj agoniji koja se nastavila. Neću da krivim igrače, to je normalna reakcija da igrači se plaše za status i egzistenciju“.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Trener Borca prilično oštro poručio je da ipak to ne znači da sada svi mogu da napuste klub.

"Ja imam princip ko neće s nama ne mora. Neću nikog moliti. Oni koji žele neka ostanu, ko neće ne mora. Ali oni koji imaju ugovor s nama, izvinite na izrazu, neće se zaj... sa nama. Prošlo je vrijeme zaj... Oni koji imaju ugovor moraju ostati, osim onih igrača s kojima nisam zadovoljan“, istakao je Vojvodić.

On kaže da želi da Borac igra Premijer ligu BiH, iako bi takva odluka značila i veliki problem za klub, odnosno ekipu.

"Tješi me da je nakon četiri utakmice reprezentativna pauza, pa bismo se mogli skrpiti. Ali biće to jedna teška i turbulentna sezona za nas. Ako me pitate šta bih volio, volio bih Premijer ligu BiH iz inata i svega drugog“.

Šef stručnog štaba poručio je da je već dogovorio nekoliko pojačanja za ekipu.

"Na svaki odlazak sam dogovorio jednog igrača. Ne bih o imenima da se ne bi nešto izjalovilo, ali imamo pet igrača koji nas čekaju. Jedan od njih je mali Jakupović, to je već procurilo u javnost. On je najbolji strijelac Prve lige RS. Mali Jakupović je dobro pojačanje, da li će biti pravo, vidjećemo. Volim ratnike, one koji imaju mušku stvar, razgovarao sam sa nekoliko igrača i oni su dali svoj pristanak, čekamo to da realizujemo. Nadam se da ćemo u sljedeća tri-četiri dana dobiti tri-četiri jako kvalitetna igrača“.

Prilika za mlade snage

"Dosta pažnje obratićemo na našu školu. Biće priključeni Turanjanin i Arsić. Pokušaćemo i da vratimo našeg nekadašnjeg člana, Milana Šikanjića iz Crvene zvezde. Ako bi bila RS liga ti neki mladi igrači dobiće sigurno šansi. Danas je došao i mladi Kujundžić, lijevi bek za kojeg interesovanje pokazuju mnogi klubovi. Očekujemo i sutra, prekosutra Mazića iz Zvijezde 09, dobićemo dobrog štopera", rekao je sportski direktor Borca Marko Maksimović.

Sa pripremama će Borac ipak morati da sačeka konačnu odluku UEFA.

"Nećemo ni raditi dok se ne bude znao status. Za Prvu ligu RS nam je ovo prerano, za PLBIH je prekasno. Premijer lige me strah, Prve lige me nije uopšte strah. Mi smo najmanje doprinijeli ovom stanju. Mi smo odradili lavovski dio posla i nekorektno je što se pojavljuju izjave naših konkurenata kojima nešto nije jasno. Nije pošteno da nas pojedinici prozivaju. Mi prošle godine nismo ostali u ligi politički, niti mislio da ostajemo politički. Ako UEFA kaže da ne zaslužujemo PLBIH mi se nećemo buniti. Nemamo ništa protiv naših prijatelja iz NK Čelik. Žao nam je što smo i mi u ovakvoj situaciji. Odnosi se sigurno ne trebaju narušavati neopreznim izjavama. UEFA treba ovo da riješi. Ako kažu da ne igramo PLBIH mi ćemo se spremati za Prvu ligu RS i da se vratimo sljedeće godine. Mi smo zasluženo ostali u ligi“, rekao je Vojvodić i još jednom poručio da priželjkuje odluku UEFA o ostanku u elitnom rangu.

"Apelujem na sve koji vode klub da ne staju nego da sada rade još više. Želja mi je da igramo PLBIH, da smo od početka ove situacije znali da igramo u PLBIH ne bi bilo ovoliko odlazaka. Svi ovi su osluškivali šta će da se desi. Drago mi je što su bar otišli u klubove koji igraju evropska takmičenja. Žao mi je što su otišli, ali tako je to u sportu“, zaključio je Vojvodić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC