Gorivo pojeftinilo, ali ne zbog protesta

Autor:

Vozači u Republici Srpskoj juče su se bar malo obradovali novoj korekciji cijena goriva na pojedinim pumpama, koje su u zavisnosti od distributera smanjene u prosjeku za oko 0,05 KM, pišu "Nezavisne".

0
A- A A+
Banjaluka, protest, gorivo Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Kako prenosi list, to je drugi val pojeftinjenja za sedmicu dana, pa su ukupno u tom periodu cijene pale za oko 0,10 KM. Litar dizela je juče na banjalučkim pumpama koštao od 2,14 do 2,20 KM, a benzina 95 od 2,14 do 2,19 KM. Benzin 98 juče je koštao od 2,14 do 2,30 KM, dok je cijena plina od 0,99 do 1,06 KM po litru u zavisnosti od pumpe.

Kako kažu distributeri, korekcije cijena nisu posljedica protesta vozača, koji su na sat zaustavljali svoja vozila, već isključivo zbog smanjenja cijena na tržištu.

Kako saznajemo, u FBiH nije bilo drugog talasa pojeftinjenja, i tamo još uvijek traju korekcije na pumpama po osnovu prošlosedmičnog prvog talasa pojeftinjenja za 0,05 KM.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, rekao je juče za "Nezavisne" da je van granica BiH, te da nije čuo za novo pojeftinjenje, ali ga je ova vijest ipak obradovala.

"To je dobra vijest i još kad bi gorivo palo za dodatnih 0,10 KM, mi bismo bili zadovoljni", kaže Grbić.

Prevoznici se na sastanku održanom u nedjelju inače nisu složili sa pojeftinjenjem od 0,05 KM i tražili su da to bude 30 feninga, zatim da se pod hitno uvedu vinjete za strane prevoznike da i oni plaćaju korišćenje puteva u BiH i na osnovu tih sredstava da se smanje obaveze prevoznika iz RS i BiH u vidu plaćanja putarine kada registruju teretna vozila.

Tagovi:

Ostale vijesti