Kultura u prolazu: Instrument star 3000 godina

Autor:

U atrijumu Gradske uprave Banjaluka danas je obilježen Svjetski dan muzike i početak realizacije projekta "Kultura u prolazu".

Na ovoj lokaciji posjetiocima su se klasičnim programom predstavili studenti banjalučke Akademije umjetnosti i Muzičke škole Vlado Milošević. Osim toga posjetioci su zahvaljujući Konfucijevom institutu imali priliku i da čuju kako zvuči tradicionalni kineski instrument star preko 3.000 godina - guqin.

Branka Radošević-Mirtović, šef katedre za dirigovanje na Akademiji umjetnosti i organizator obilježavanja Svjetskog dana muzike rekla je da će ovaj dan obilježava na devet lokacija u gradu na Vrbasu a da u programu učestvuje preko 200 izvođača. Pozvala je građane da prisustvuju pripremljenom programu u okviru kojeg je izdvojila zabavne sadržaje u Ulici Veselina Masleše i kod spomenika banu Milosavljeviću gdje će biti priređen i defile dijela učesnika.

Natalija Trivić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Grada istakla je da simbolično na Svjetski dan muzike i početak ljeta počinju projekat "Kultura u prolazu".

"Postojeći prostor atrijuma je namjenski napravljen da može biti multikulturalno upotrebljen, tako da smo mi sa ovim danom počeli sa programom u kojem će svakog četvrtka ovaj prostor da ugosti nove umjetnike, studente, kulturne radnike, predavače. Cilj je da pored redovnih administrativnih usluga koje nudimo građanima prostor Gradske uprave oplemenimo i da građani dok čekaju dokumente ili su u prolazu svrate i udahnu kulturu našeg grada", rekla je Natalija Trivić.

REKLI SU O MUZICI… 

Ostale vijesti