Budimpešta: Grad u koji ćete se lako zaljubiti

Autor:

Koliko god puta da ste posjetili Budimpeštu, uvijek ćete joj se na neki način i u nekom periodu vratiti i otkriti novo neistraženo mjesto.

0
A- A A+
m:tel Foto: m:tel/Promo

  Pregršt je razloga zbog kojih je mađarska prestonica nezaobilazna destinacija, posebno za ljude s naših prostora.

Budim i Pešta, spojeni najljepšim mostovima u Evropi, će vam pokazati ono najbolje od arhitektonske umjetnosti. Tome svjedoči jedan od devet mostova na Dunavu, takozvani Lavlji most sagrađen 1849. godine, koji je u to vrijeme predstavljao epohalno čudo.

Mađarski parlament, koji je treći po veličini u svijetu, impresioniraće vas svojim spektakularnim neogotičkim izgledom. Od 19 kilometara hodnika i stepenica, te 700 soba, svakako se izdvaja soba sa krunskim draguljima kraljevine Mađarske, koju svakako trebate posjetiti.

Kraljevska palata zvana Buda ili Budimski dvorac je sagrađena u 13. vijeku i jedno je od najvažnijih mjesta u Budimpešti, ali i cijeloj Mađarskoj. Značaj Budimskog dvorca je prepoznao i UNESCO, uvrstivši ga na listu Svjetske kulturne baštine. U dvorište dvorca možete ući potpuno besplatno i vidjet izbliza to čarobno mjesto, prepuno jedinstvenih kipova.

m:tel, Budimpešta Foto: m:tel/Promo

Blizina, prihvatljive cijene i nezaboravan noćni provod su samo još neke od prednosti za potpun doživljavaj bajkovitosti ovog starog grada. Ako želite da se prepustite uživanju i osjetite u potpunosti svaki čarobni momenat proveden u „Parizu istočne Evrope“, kako zovu Budimpeštu, onda vam preporučujemo da ga obiđete pješke. Kada se umorite od hodanja, počastite svoje nepce originalnim specijalitetima mađarske kuhinje, koje svakog gurmana ostavljaju bez riječi.

Ukoliko se ovog ljeta odlučite za posjetu Mađarskoj, ne zaboravite da ako ste m:tel prepaid Dopuna korisnik, možete aktivirati jednu od tarifnih opcija „Roming NET“, uz koju ćete nesmetano koristiti mobilni internet u T-mobile mreži Mađarske.

Aktivirajte „Roming Net“ putem servisa Moj meni pozivom na *100# i uživajte na svom putovanju, šerujte sličice, istražujte nova mjesta i ostanite u „četu“ sa prijateljima.

Tagovi:

Ostale vijesti