• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dok imaju Modrića i Rakitića - igraće fudbal!

Autor mondo.rs

Ukoliko u ovom trenutku na internacionalnoj sceni postoje dvojica fudbalera koji se poznaju, podržavaju, dopunjavaju i jednako dominantno utiču na igru kao trofejni tandemi Barse i Reala - to su njih dvojica.

/od reportera Monda iz Rusije/

Gotovo svi veliki timovi kroz istoriju fudbala imali su svoje dominantne tandeme, oko kojih su mudri ljudi potom pažljivo ispisivali ono "veliki" ispred "tima".

Ako ovaj preširok izbor svedemo i vremenski - na poslednju deceniju, a potom i suštinski - na vezni red, kao liniju tima bez koje bi odbrana i napad bili poput du*eta i glave, lako ćemo izračunati da su Barselona i Real Madrid osvojili poslednjih pet, odnosno sedam od poslednjih deset titula prvaka Evrope.

Prvi tim građen je oko tandema Ćavi-Inijesta, drugi oko dueta Modrić-Kros, s tim da je Mesi imao tu sreću da ga kao mlađeg u prvom timu dočekaju ova dva asa, a Kristijano Ronaldo lupao glavom o zid dok Real u svojim lutanjima nije konačno "ubo" ono pravo.

Ukoliko u ovom trenutku na internacionalnoj sceni postoje dvojica fudbalera koji se poznaju, podržavaju, dopunjavaju i jednako dominantno utiču na igru svog tima, onda su to Luka Modrić (32) i Ivan Raktić (30).

Neprijatan raspad Sampaolijeve "revolucionarne" formacije 3-2-3-2 na proste činionce ove prohladne noći u Nižnjem, u čemu je ponovo najveću kolaterlanu štetu pretrpeo imidž Lionela Mesija, započet je "iznutra", na centru terena i to usled eksplozije samopouzdanja koju su proizvela dvojica nezamenljivih prvotimaca dva najuspešnija kluba Evrope u eri društvenih mreža.

Čak ni kada je frenetično i masovno bodrena Argentina, tokom grupne tuče fudbalera dva tima u prvom poluvremenu, imala prividnu inicijativu, kapiten Modrić i prvi do njega, Rakitić, nisu napravili grešku.



S loptom ili bez nje, strpljivo su tražili slabu kariku u redovima rivala, koji je u svojim redovima imao samo jedan jasno uočljiv tandem: Meza-Perez, gde ni jedan ni drugi verovatno nisu znali kako su se našli na terenu u utakmici Svetskog prvenstva u fudbalu.

Sampaolijev lanac od bižuterije, sa jednim skupocenim dijamantom i dva-tri poludraga kamena, na kraju je pukao na 36 godina staroj kopči, golmanu Viliju Kavaljeru, pred kojim je i robusni kandidat za crveni karton osetio van bastenovsko samopouzdanje u prvoj i poslednjoj takvoj prilici u karijeri.

Pripisati potez Anta Rebića samom prisustvu Modrića i Rakitića na terenu bilo bi nepristojno i nepravedno. Reći da taj momak sa postignutih deset golova u prethodnih šest klupskih sezona nije osetio da ima "jaka leđa" od izaska na teren, do proslave drugog najubedljivijeg poraza "gaučosa" u istoriji Mundijala, bilo bi neinteligentno.

Utakmica 2. kola Grupe D Svetskog prvenstva u Rusiji pokazala je koliko Luka i Ivan na ulasku u pozne faze svojih karijera čine saigrače boljima i olakšavaju i dalje anonimnom selektoru Daliću posao u nameri da hrvatskom fudbalu podari još jednu Francusku 1998. i generaciju igrača kojoj pripadaju još Ivan Perišić, Dejan Lovren, Mario Mandžukić, Danijel Subašić i Vedran Ćorluka ovede najdalje od svih svojih prethodnika. A, bilo ih je.

Dalić, kada pripremu utakmice započne tako što napiše "Modrić, Rakitić", potom može da bira, taktizira, odmara, pojačava, usporava, osnažava, gurne Brozovića umesto Badelja kao što je uradio večeras, vrati Ćorluku umesto Vide, iz impresivne i fleksibilne 4-5-1/4-3-3 formacije pređe u standardnu 4-4-2 sa Kovačićem i Kramarićem... Može da radi šta hoće, njegov tim će igrati fudbal.

Neke utakmice će dobiti, neke odigrati nerešeno, u nekima biti nadigran, ali dok ostali igrači budu pratili Ćavija i Inijestu hrvatskog fudbala - ovaj tim biće đavolski teško pobediti i još teže fudbalski nadigrati.

Trošiti slova na statistiku koja je ostala ispod 0:3 na semaforu impozantnog stadiona kraj ušća Oke u Volgu ne bi reklo koliko način na koji je, recimo, Rakitić "isekao" Mesija, koji je još tokom prvog poluvremena begom u sredinu pokušavao da se isčupa iz "novgorodskog trougla" u kom ga je klupski kolega držao uz pomoć Rebića, Strinića, ali i aut-linije.

Statistika će potvrditi da je Modrić i u tandemu sa Rakitićem bio na nivou igara pored Krosa, pa i bolji, ali neće navesti koliko je energije ovaj neumorni majstor fudbala izgubio u oba pravca pre nego što je u 80. minutu pun sprint s loptom u nogama završio savršenim udarcem za izvestan kraj Mesijeve reprezentativne karijere.

Golom za TV špice, kapiten "kockastih" kao da je izazvao svog partnera u zločinu da i sam pokaže klasu, pa je lopta prosto morala da uđe u mrežu i to nepun minut nakon što je Rakitić iz slobodnjaka pogodio prečku i umalo ostao bez svog "remek dela".


Pravo "remek delo" bio je način na koji su njih dvojica predvodila svoj tim u utakmici posle koje Hrvatska ima 6 bodova i gol-razliku 5:0, ali i očigledan uspon forme u odnosu na startnu pobedu nad Nigerijom. Tabela Grupe D biće kompletirana u petak, kada će Dalić znati ima li prostora za poštedu jednog ili obojice u meču 3. kola sa Islandom, a potom će se crtati i putevi ka završnici Mundijala.

Dokle će na tom putu stići Hrvatska, najviše zavisi od Luke Modrića i Ivana Rakitića, a složićemo se da bi mnogi timovi voleli da zavise od njih dvojice.

Recimo, Real i Barselona.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Peko

Bravo za Hrvate, ovako se igra fudbal. Nadam se da će i Srbija večeras igrati odličan fudbal i da ćemo pobijediti kao i braća preko Save. Modrić je najbolji vezni igrač u Evropi. Za sada toliko.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC