• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi - "vanzemaljac" prizemljen

Autor mondo.rs

Razbijen je "mit" o Lionelu Mesiju kao vanzemaljcu. On je tek čovek od krvi i mesa. I igra sa mnogo manje žara i energije za svoju zemlju od Kristijana Ronalda. I poput većine Argentinaca ne ume da gubi.

Lionel Mesi je nesumnjivo jedan od najveštijih igrača sa objektom koji voli nekoliko milijardi ljudi na planeti, a gotovo svi pripadnici ljudskog roda su ga bar jednom držali u rukama ili ga šutnuli. Mesi ume sve sa loptom, osim kada obuče dres reprezentacije Argentine.

Osim što su Luka Modrić, Ivan Rakitić i društvo održali čas fudbala Argentini i celom svetu u četvrtak uveče u Nižnjem, uspešno su razbili i mit o Mesiju kao "vanzemaljcu". Ne. Nije vanzemaljac. Čovek je od krvi i mesa. Čak i više nego što su mnogi mislili. Ima sve slabosti koje bilo kog čoveka mogu da dotaknu. Pogotovo psihičke.

"Mesi je za Barselonu dao sve, Barseloni je donosio trofeje, a nama je donosio samo bol i tugu", rekao je jedan navijač argentinske reprezentacije za AFP na prepunom trgu u Buenos Ajresu u četvrtak u ranim popodnevnim časovima (po tamošnjem vremenu).

Gomila uplakanih lica devojaka, žena, mladića, zrelih muškaraca. Fudbal je u Argentini... pa gotovo sve.

"Odavno nas neko nije ovako ponizio i sad zavisimo od Nigerije...", jedva je cedio kroz zube mladić trudeći se da ne zaplače.


Leo Mesi je pao na svakom planu. Pogledajte samo trenutak kada su se intonirale himne pred utakmicu Hrvatska - Argentina. Uporedite ponašanje Mesija dok se svira himna njegove zemlje i kako to radi Kristijano Ronaldo dok se sa razglasa čuje himna Portugala. Mesi spusti glavu, a Ronaldu se vide glasne žice, kao da će da mu puknu svakog trena!

"Mesi je jako dobar, ali kada igra pored vrhunskih igrača. Koga biste izabrali između Ronalda i njega u normalnom timu? Ne vidim vođu reprezentacije, vlada anarhija... Vidim ekipu koja je izgubljena", ocenio je trener Atletiko Madrida, Argentinac Dijego Simeone.

Mesi bi da bude vođa Argentine ali ne ume. Nema sumnje da bi i on želeo da se okiti nekim vrednim trofejom dok nosi plavo-beli dres, da se dokaže naciji koja ga gledao kao u... pa, dobro, ne kao u Dijega Maradonu. I neće nikad u njega gledati kao u Maradonu. I taj "krst" će Mesi morati da nosi.

Nisi dovoljno dobar za reprezentaciju, dečko, povikaše mu iz Buenos Ajresa i drugih gradova.

Argentina navijači
Izvor: YouTube/Mint



Da li su tačne priče o tome da je on, zapravo, taj koji se pita ko će da igra, ko može u reprezentaciju? Možda i jesu (sad svi sve znaju i koga Mesi voli i sa kim je u svađi...). Možda se on stvarno pita za sve. Ako je tako onda je potop Argentine logična posledica.

Kod Argentinaca "leti perje" i prave se rezovi



A i ako se ne pita, onda je selektor Horhe Sampaoli tek obična "paljevina" i nikakav trener, koji je pogrešio u svakom koraku oko pripremanja tima i igre za meč protiv Hrvatske. Pripremanja? Hm, deluje kao i da nije pripremao.

Odlučio je da igra sa tri čoveka pozadi, ali ostavljen je prostor koji nije nije pokrivao. Čak se i legendarni Havijer Maskerano, koji je bio fenomenalan na Svetskom prvenstvu u Brazilu, potpuno pogubio i pružio jednu od najlošijih igara u dresu Argentine.

LEGENDARNI HORHE VALDANO o MESIJU

"Mi igramo kao da Mesi ne postoji", primetio je Valdano tokom komentarisanja utakmice Hrvatska - Argentina.

Tu dolazimo do Mesija, naravno. Ono njegovo "prckanje" lopte u timu Barselone je fenomenalnom najčešće efikasno. U Barseloni. Kada ima pored sebe Inijestu, nekada Ćavija Ernandeza, kada je imao Nejmara, sada Paulinja i Suareza.

Takvo "prckanje" ne može da mu prođe u argentinskoj reprezentaciji, jer tim izgleda kao da se okupio juče na aerodromu, pa kao: "Aj, idemo da odigramo fucu tu u kraju, neki Hrvati hoće protiv nas".

Mesi je pokazao i da je psihički vrlo slab. Nije vođa, ne ume da bude vođa na terenu. Uporedite samo njega i Ronalda. Ronaldo VUČE celu portugalsku reprezentaciju sa igračima sličnog kvaliteta kao u argentinskoj. Ronaldo kida, grize, trči, skače...

A Mesi, poput dečačića kome su oduzeli loptu, spušta glavu i nos i čeka da mu opet donesu loptu.

Onu prazninu između odbrane i veznog reda, koju je Sampaoli prenebrebnuo, nije imao ko da popuni. Selektor Argentine je sa saučesnikom Mesijem "pucao" u umorne noge Enca Pereza i Havijera Maskerana, koji su bili ostavljeni na milost i nemilost rastrčanim Hrvatima. 

Poput uvređene tinejdžerke, Mesi je pokazao da je "mali" i po tome što nije prišao da čestita hrvatskim fubalerima, svom saigraču iz Barselone Ivanu Rakitiću (čak nije ni zaustavio igru kad je Rakitić ležao na travi povređen!), a nije se ni zaustavio u miks zoni da odgovara na pitanja novinara.


Tačno je da je i Ronaldo imao loše dane u dresu Portugala (Evropsko prvebnstvo 2008. i 2010, nije se proslavio ni na prethodnom Mundijalu u Brazilu), ali je poenta da Portugalac preuzima rizik na sebe, pa i kad ga ne ide, traži loptu, ne krije se.

Gde je bio Mesi?

Odgovor se možda krije u njegovom karakteru. Ali, pre svega, u timu koji je izveden da igra protiv Argentine i u sistemu igre.

"Ovo je potpuno pogrešan tim", zavapio je Simeone, shvatajući kuda vodi meč protiv Hrvatske.

Ronaldo, možda, nikada nije imao takve igrače pored sebe u Portugalu kakvi su Serhio Sguero ili Pol Dibala, ali istina je i da Portugalac nikada nije igrao u POTPUNO DISFUNCIONALNOM timu kao Mesi u četvrtak uveče.

Ima li Mesi u sebi tu crtu genija da izvuče tim iz provalije?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC