• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazil bljesnuo u nadoknadi: Kutinjo, pa Nejmar!

Autor mondo.rs

Golovima Felipea Kutinja u 91. i Nejmara u 97. minutu, favorit se ipak nije ponovo okliznuo! Kostarikanci su izdržali 90 minuta, ali ne i više od toga.

Činilo se da Brazilci neće uspeti, da će Sankt Peterburg videti prvi meč Svetskog prvenstva bez golova i da će "orlovi" večeras imati "meč loptu" da osvoje Grupu E.

A, onda se dogodio Kutinjo!

Posle 90 minuta čvrste defanzive Kostarikanaca, vezista Barselone utrčao je u kazneni prostor iz drugog plana, našao dva slobodna metra da šutne snažno, po zemlji i da loptu probaci kroz noge Kejlora Navasa, za 1:0.

Šest minuta kasnije, dok se očekivao poslednji zvižduk Holanđanina Bjorna Kujpersa, Nejmar je u petercu postavio nogu na pravo mesto, za konačnih:

BRAZIL - KOSTARIKA 2:0 (0:0)

Petostruki svetski šampion tako je osvojio četvrti bod na Mundijalu i nije sebi dopustio još jedan remi, nakon početnih 1:1 protiv Švajcaraca. Ovim trijumfom je bar na nekoliko sati prestigao našu reprezentaciju, koja i dalje sama odlučuje o svom plasmanu.

Pozicija reprezentacije Srbije je i dalje jasna. Ako u petak u Kalinjingradu savlada Švajcarsku - izboriće plasman u sledeću rundu! 

Na drugom, donjem kraju tabele, Kostarika je i teoretski ostala bez šanse da se plasira, jer je posle dva kola jedini tim Grupe E bez osvojenog boda, pa će se u sredu i oprostiti od Mundijala, u utakmici protiv Švajcarske.


Mnogo znoja i emocija potrošili su Brazilci da bi našli način da "otključaju" Kostarikance. Golman Reala Kejlor Navas bio je hladan i izuzetno miran, dok je sa saigračima iz odbrane odbijao nalete favorita.

Ređali su se šutevi Južnoamerikanaca iz daljine, Navas ih je bez problema hvatao, "čitajući" gde će lopta da završi. Kada bi se Brazilci oštrije zaleteli, tu su Duarte, Gonzales i Akosta da ih zadrže i da dovedu ekipu na rub senzacije.

U toj borbi, viđena je i slika koju ovog leta prvi put možemo da vidimo na Mundijalima. Sudija Kujpers naseo je u 78. minutu na Nejmarov teatralni pad, pokazao na belu tačku nakon što je Duarte uhvatio "desetku" za dres, ali je ipak konsultovao VAR tehnologiju.

Nakon gledanja snimka, Holanđanin je ispravno promenio tu odluku, uvidevši da je kontakt bio više nego blag!

Brazilci su se iznervirali, Nejmar je potom dobio i žuti karton jer je bacio loptu u besu, ali su ipak ostali dovoljno pribrani da ostvare cilj. Za to im je bilo potrebno mnogo više truda nego što se očekivalo, ali su uspeli i bezbrižniji napustili teren stadiona u Sankt Peterburgu.

Brazil: Alison - Fagner, Tijago Silva, Miranda, Marselo - Paulinjo (od 68' Firmino), Kasemiro, Kutinjo - Vilijan (od 46' Daglas Kosta), Nejmar, Gabrijel Žezus

Kostarika: Navas - Duarte, Gonzales, Akosta - Gamboa (od 75' Kalvo), Borhes, Guzman (od 84' Teheda), Ovijedo - Ruiz, Venegas - Urenja (od 54' Bolanjos).

Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija)

Iz minuta u minut:

Brazil - Kostarika 2:0

97' Šah-mat, Nejmar! Ostao je miran u petercu, postavio loptu na mesto istavio tačku na utakmicu!

91' BRAZIL VODI! Kutinjo je u utrčao iz drugog plana, iskoristio dva metra prostora da pošalje loptu kroz noge Kejloru Navasu!

90' Igraće se šest minuta nadoknade!

87' Daglas Kosta ostavlja Kazemiru, a on šutira snažno, po zemlji. I ponovo - Navas.

85' Kutinjo gađa iz daljine, lopta pada ka gol crti i tamo je Navas mirno hvata.

81' Nejmar sada dobija žuti karton. Bacio je i udario loptu u besu, nezadovoljan jednom odlukom Holanđanina.

78' Penal za Brazil je poništen! Nejmar je predriblao Duartea, on ga je uhvatio rukom i Kujpers je pokazao na belu tačku. Iako je defanzivac Kostarike uhvatio napadača, Brazilac je ipak previše teatralno počeo da pada. Posle konsultacija VAR tehnologije, Holanđanin je preinačio odluku.

Ovako je izgledala ta situacija:



77' I dok se meč bliži kraju - i dalje nema naznaka da će zid Kostarikanaca početi da puca. Naprotiv!

72' Nejmar je ukrao loptu rivalima, dotrčao sa njom do 20 metara od gola i loše ciljao, iako je pred sobom imao brisan prostor.

71' Kasemiro je pokušao glavom, posle kornera, i šutirao pravo u svog saigrača iz Reala, Navasa. Mirniji period utakmice, dok vreme radi za Kostarikance.

67' Velika prilika za Kostarikance, ali glavom ne uspevaju da ubace loptu u gol, iako Alison nije bio na liniji. Odmah potom, izmena među Brazilcima. Tite pojačava napad uvođenjem Firmina umesto Paulinja.

58' Paulinjo sada ostavlja loptu Kutinju, on gađa precizno, ali je Navas opet bio tamo gde je i trebalo da bude.



57' Snažan šut Paulinja i još jedan korner za Brazil!

49' Zatresla se prečka Kostarikanaca! Brazilci žestoko napadaju, Žezus je glavom zatresao okvir gola. Velika ofanziva Brazila!

48' Gužva u kaznenom prostoru Kostarike i kratki prekid. Navas je istrčao, uhvatio loptu, a Nejmar je malo zakasnio, pa šutnuo čuvara mreže. Možda i svog budućeg saigrača u Realu?

46' Za početak nastavka - izmena u Brazilu. Vilijan izlazi, a ulazi Daglas Kosta.

- poluvreme -

41' Prvi šut Brazilaca u okvir gola. Marselo je posle "bicikle" gađao sa oko 17 metara, njegov klupski drug Navas je znao da će lopta otići dole desno i tamo je i bio, spreman da je uhvati.

37' Interesantno je da uz dozvolu Kujpersa već drugi put menjaju loptu.

34' Vilijan je konačno dobio loptu na desnoj strani, namestio se van šesnaesterca i prebacio gol. Brazilci za 34 minuta fudbala još nisu pogodili okvir Navasovog gola.



32' Nejmar pokazuje svoju čaroliju. Bacio je driblingom protivnika na teren, pa pokušao da proigra Žezusa, koji je ipak bio u ofsajdu.

30' Kad već ne mogu da priđu Navasu, Brazilci pokušavaju da ga ugroze sa distance. Šutirali su Marselo, pa Kutinjo, ali nisu pogodili okvir gola.

28' Prva šansa za Brazil. Nejmar je loše prihvatio "dubinsku" loptu i Navas je to na vreme "namirisao". Selektor Kostarike Oskar Ramirez traži od svojih igrača da smire igru.

26' Brazilci postižu gol, ali ga Holanđanin opravdano poništava, jer je Gabrijel Žezus bio u ofsajdu bar metar pre nego što zatresao mrežu.

22' Brazil očigledno nije počeo kako je planirao. Kostarikanci bez problema "anesteziraju" sve napade favorita. Da nije bilo prekida, lopta ne bi ni ušla u njihov šesnaesterac.

17' Brazilci u dva navrata pokušavaju da zaprete iz prekida, ali lopta ne dolazi do peterca Kostarikanaca.

13' Velika šansa za Kostariku! Napali su igrači u belom po desnoj strani, Gamboa je ubacio loptu u kazneni prostor, na nju je natrčao Borhes, ali je šutirao loše. Da je pogodio okvir gola, Alison bi teško odbranio.

Brazil za prvu pobedu, Kostarika za istoriju!

Na stadionu u Sankt Peterburgu u 14 časova počeće drugi krug u Grupi E Svetskog prvenstva, u kojoj se takmiči i naša reprezentacija, koja večeras u 20 igra protiv Švajcarske.

Nije potrebno naglašavati da su Brazilci apsolutni favoriti i bez navođenja podatka da nikad na Mundijalima nisu izgubili od ekipe iz Konkakaf zone (Severna, Centralna Amerika i Karibi).

Nejmar i saigrači nisu dobro počeli Svetsko prvenstvo u Rusiji, osvojili su samo bod protiv Švajcarske i to će danas hteti da isprave, uoči duela protiv Srbije u poslednjem kolu (sreda).

Sa druge strane, nije potrebno podsećati da su Kostarikanci u prvom kolu izgubili u meču protiv Srbije, lepim golom Aleksandra Kolarova.

Pratite duel Brazil - Kostarika u tekstualnom prenosu na MONDU.




Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC