Jubilej konvertibilne marke

Autor:

Prve novčanice konvertibilne marke izdate su na današnji dan 1998. godine, a na kraju maja ove godine u opticaju je bilo 65.167.762 komada novčanica i 344.831.027 komada kovanica, ukupne vrijednosti 4.452.111.578,60 KM.

0
A- A A+
Feninzi, feninga, Kovanice, KM, Marke, Konvertibilne marke, Foto: MONDO/Samir Cacan

Prve novčanice konvertibilne marke izdate su na današnji dan 1998. godine, nepunih godinu dana nakon početka rada Centralne banke BiH.

"Prvi kovani novac konvertibilne marke pušten je u opticaj 9. decembra 1998. godine", saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U saopštenju se napominje da su tokom godina, neke od prvih novčanica KM, apoeni od 50 feninga, 1 KM i 5 KM, povučene iz opticaja i prestale su da budu zakonsko sredstvo plaćanja, a zamijenjene su kovanim novcem.

U vrijeme kada je KM puštena u opticaj, u BiH su korišćene valute stranih zemalja, od kojih je njemačka marka bila prihvaćena na cijeloj teritoriji. Vrlo brzo, KM je postala dominantno sredstvo u gotovinskim transakcijama, a do kraja 1999. godine postala je i jedino sredstvo plaćanja.

"Konvertibilna marka bila je prvobitno vezana za njemačku marku po kursu jedan prema jedan. Povlačenjem njemačke marke iz opticaja, KM je preuzela kurs njemačke marke prema evru - jedna konvertibilna marka za 0,51129 evra, odnosno jedan evro za 1,95583 konvertibilnih maraka", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju Centralne banke BiH dodaje se da vrijednost KM, izražena u evru, nikad nije dovedena u pitanje.

"Uvođenje KM bio je ne samo dobar, nego i odlučujući korak u kreiranju monetarnog sistema i održavanja stabilnosti valute", navodi se u saopštenju.

U proizvodnji gotovog novca, Centralna banka se rukovodi tehnološkim standardima koji se provode u zemljama EU, a odnose se na kvalitet, vijek trajanja i zaštitne elemente novčanica i kovanog novca.

"Novčanice i kovani novac KM se proizvode sa visoko kvalitetnim materijalima i zaštitnim obilježjima koja se kontinuirano unapređuju s ciljem zaštite od krivotvorenja", navedeno je u saopštenju.

Ostale vijesti