• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolan preokret Švajcarske u 90, nada još postoji!

Autor mondo.rs

Srbija je igrala odlično i vodila protiv Švajcarske, ali od izjednačenja s početka drugog poluvremena - veliki pad u igri. Rizik se nije isplatio, pa je tako u 90. minutu Srbija ostala i bez "vrapca u ruci". Moramo da pobedimo Brazil!

Preokret u Kalinjingradu!

Srbija je igrala odlično protiv Švajcarske, ali nije imala snage da "dotuče" organizovanog rivala koji je kaznio našu riskantnu igru u kojoj smo jurili drugi gol na meču.

Đerdan Šaćiri je iskoristio našu lošu ofsajd zamku u 90. minutu i pretrčao polovinu terena dok Duško Tošić nije uspevao da ga stigne, a napadač Švajcarske je uspešno proturio loptu kroz noge Vladimira Stojkovića čime smo ostali i bez boda u ruci.

Prethodno je Srbija povela u 5. minutu preko fantastičnog Aleksandra Mitrovića, potom nije iskoristila sijaset šansi, da bi Granit Džaka potpuno preokrenuo momentum meča u 52. minutu - odličnim šutem - ponovo usled loše organizacije u odbrani.

Srbija je od tada igrala daleko nervoznije, bilo je i umora kod naših igrača, a naivni pristup meču nas je koštao na kraju kada nas je strpljivi rival kaznio.

Ovaj poraz ozbiljno nas je udaljio od plasmana u narednu fazu pošto sada Švajcarska ide na drugo mesto u grupi sa 4 boda, jednim više od Srbije, pa je tako našem nacionalnom timu potrebna pobeda protiv Brazila u poslednjem kolu - ili remi - uz ubedljiv poraz "sajdžija" od Kostarike.

SRBIJA - ŠVAJCARSKA 1:2 (1:0)


Može se reći i da nam sudijski kriterijum Feliksa Briha nije išao u ruku pošto su naši fudbaleri obično činili faulove u napadu, čak i kada bi bili okruženi dvojicom, kao kada je Aleksandar Mitrović možda i iznudio jedanaesterac- ali je u razgovoru sa sudijom dobio samo žuti karton.

U finišu meča kada smo krenuli na "sve ili ništa" imali smo problem i zbog toga što su vezni fudbaleri Sergej Milinković-Savić i Nemanja Matić već bili "požuteli", pa nisu smeli da "ruše" rivala u začetku kontre zbog toga što bi dobili crveni karton, dok je naš rival odlično završio meč kao i protiv Brazila kada su pokazali da su neverovatno fizički spremni.

Srbija je zato bolje ušla u meč i preko Mitrovića i Sergeja stvorila nekoliko šansi - pogodila samo jednom posle centaršuta Tadića - da bi posle 20. minuta rival uspostavio kontrolu.


Stojković je odlično reagovao u "jedan na jedan" sa Džemailijem, da bi nakon "crnih minuta" našeg tima - u završnici poluvremena ponovo usledio niz šansi. Tadić je dva puta hvatao poluvolej sa dvadsetak metara, a Tošić je posle kornera bio blizu, ali kao da smo se previše potrošili i postigli samo jedan gol....

Švajcarci su nas "čekali na kontru" i dočekali je u 53. kada je prvo izblokiran Šaćiri, ali ne i Džaka koji je topovskim udarcem pogodio mrežu. Proslavio je pokazujući "albanskog orla", kao i Đerdan Šaćiri u 90. minutu, zbog čega bi FIFA - ako se drži pravila - morala da ih suspenduje...

Pokušao je Krstajić uvodeći Radonjića i Ljajića, ali možda umesto fudbalera na pogrešnim pozicijama, pošto se u poslednjih deset minuta sve svelo na pleća Matića.

Srbiji ostaje da ostane hladne glave za meč sa Brazilom i da veruje u - gotovo - čudo.

GRUPA E, 2. KOLO:

Kostarika - Brazil 0:2 (0:0)
/Kutinjo 90+1, Nejmar 90+6/

Srbija - Švajcarska 1:2 (1:0)
/Mitrović 5 - Džaka 53, Šaćiri 90/

TABELA: Brazil 4, Švajcarska 4, Srbija 3,  Kostarika 0.

Poslednje kolo (27. jun): Srbija - Brazil, Švajcarska - Kostarika.

SRBIJA: Stojković - Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov - Matić, Milivojević (od 81. Radonjić), Tadić, Milinković-Savić, Kostić (od 63. Ljajić) - Mitrović.

ŠVAJCARSKA
: Zomer - Lihtštajner, Šer, Akanži, Rodrigez - Džaka, Behrami, Cuber, Džemaili (od 72. Embolo), Šaćiri (od 90. Drmić) - Seferović (od 46. Gavranović).

Meč je sudio nemački arbitar Feliks Brih.


N    A    J    A    V    A

Sve je spremno za meč odluke!

Srbija ove večeri u Kalinjingradu (20 časova, RTS) ima šansu da obezbedi plasman u drugu fazu Svetskog prvenstva - prvi put posle 20 godina. Za takav razvoj situacije potrebna nam je pobeda nad Švajcarcima, ekipom koja je u prvom kolu remizirala sa Brazilcima.

Južnoamerikanci su umalo "podigli ulog" na ovom meču pošto su se dugo mučili protiv Kostarike i tek u finišu slomili njihov otpor (2:0), a da nije bilo golova Kutinja i Nejmara - Srbija bi već večeras igrala za prvo mesto u grupi. Ipak, pobeda bi nam donela šest bodova i "pol" poziciju pred duel sa Brazilom, no ipak je još uvek rano pričati o tome...

Na strani Švajcarske je iskustvo i tim koji je na čelu sa selektorom Petkovićem dugo na okupu, dok je na našoj svakako to fudbalski talenat i tradicija.

Srbija i Švajcarska su do sada odigrale ukupno 13 mečeva i iz njih imamo 6 pobeda, pet remija i dva poraza. Ipak, poslednji je odigrao još davne 2001. godine kada smo slavili 2:1 u kvalifikacijama za SP, a zanimljivo je da je tada na terenu bio Mladen Krstajić i postigao svoj prvi gol u dresu "plavih".

U sastavu Švajcarske u odnosu na duel sa Brazilom nema nijedne promene, dok će od starta za Srbiju početi Filip Kostić umesto Adema Ljajića.

IZ MINUTA U MINUT:

90+6' - KRAJ! POBEDA ŠVAJCARSKE 2:1!

90' - GOL! ŠAĆIRI! 2:1!

Igrali smo previše rizično i to Švajcarska koristi. Neuspela ofsajd zamka Tošića i Šaćiri pretrčava polovinu terena, izlazi ispred Stojkovića, pa uspeva da plasira loptu ispod Vladimira Stojkovića u mrežu. Neverovatno...

I Šaćiri je proslavio uz "albanskog orla". Drmić u igri umesto Cubera.

87' -
Mitrović dobija žuti karton zbog protesta - pošto je ponovo on napravio faul u napadu.

84' -
Stojković odlično brani pokušaj Gavranovića u "jedan na jedan", ali bio je ofsajd. To pomoćni arbitar nije signalizirao.

82' - Strašan šut Embola koji hvata Stojković iz drugog puta, pa opet nesigurnost u odbrani i Ivanović skanja loptu pored Cubera, u korner, umalo autogol.

81' - Luka Milivojević ide iz igre, menja ga Radonjić. Srbija ide po pobedu.

77' -
Kolarov i Ljajić imaju višak na desnoj strani koji blokiraju igrači Švajcarske, pa opasna kontra Šaćirija koga u "jedan na jedan" zaustavlja Milenković. Fenomenalna intervencija.

74' - Velika šansa za Gavranovića, bio je to dobar pas Cubera pored Milenkovića, nije krenuo na njega štoper Fjorentine, lopta ide pored gola, a tek onda linijski sudija pokazuje ofsajd. NEVEROVATNO!

72' - Embolo na terenu umesto Džemailija, daleko brži igrač...

68' - Sergej odlaže za Kolarova, ovaj prvi put ima priliku da pošalje loptu, ali prebrza je ona za Mitrovića na drugoj stativi. Šteta!

63' - Prva promena kod nas, Ljajić umesto Kostića. Ponovo faul Mitrovića u napadu, ovo je već neverovatno... Dvojica oko njega i njemu faul. Pogledajte!


58' - ŠAĆIRI! PREČKA!

Uh... Sada smo imali sreće. Umalo potpuni preokret. Odbija se lopta Šaćiriju posle driblinga, on uspeva da uhvati "felš" iz teške pozicije i pogađa prečku. Odgore, ali ipak prečku. Našim igračima kao da treba tajm-aut.

53' - DŽAKA! GOL! 1:1!

Ono čega smo se plašili... Posle dobre šanse za Srbiju velika rupa ostala je pozadi, odbranili smo šut Šaćirija iz blizine, a onda dolazi lopta Džaki na 25 metara - tuče jako i pogađa. Gol je proslavio pokazujući rukama "albanskog orla".

52' - Po ko zna koji put Mitrović dobija duel, ali kreće kontra...

51' -
Tadić, Sergej i Mitrović kao na malom fudbalu, ali fali završnica. Bez udarca prelepa akcija na malom prostoru...

46' -
Pravi Petković odmah promenu na poluvremenu, napadač Dinama iz Zagreba, Mario Gavranović, zamenio je Harisa Seferovića, potpuno neprimetnog u prvom poluvremenu.

45+1' - TADIIIIIIIIIĆ! JAO!!!

Tošić "gađa" Mitrovića, ovaj spušta loptu Tadiću, pokušava opet poluvolej naš najbolji asistent i lopta ide centimetre iznad gola. Nemanja Matić dobija žuti karton, što nikako nije dobra vest pred drugo poluvreme. To je sve od prvog poluvremena u kom smo bili opasniji od rivala, ali odbrana je u nekim trenucima bila "klimava.

Švajcarska ima loptu u svom posedu skoro 70% vremena i i gotovo 200 dodavanja više, ali su naši fudbaleri pretrčali više i uputili više udaraca ka golu.


44' - TOŠIĆ! JAO!

Fenomenalan korner Tadića, Tošić je pobegao svim čuvarima i bacio se na loptu na petercu, ali je promašio, a ni Matić ne reaguje bolje na drugoj stativi. ŠTETA!

42' -
Dobrim skokom u njihovoj trećini terena opet pravimo višak, ali šutevi/centaršutevi Tadića i Matića nisu toliko blizu.

40' -
Žuti karton za Milivojevića posle izgubljene lopte na sredini terena, a Mitrović i Šaćiri vode "verbalni rat" koji je počeo nakon što je naš napadač "uštopovao" fudbalera Švajcarske, a potom mu nešto i rekao na uvo...


37' - Tadić!

Konačno naš šut posle dosta vremena...

Kolarov je izveo prekid iskosa sa leve strane sa 18 metara, dobro se brane Švajcarci, ali pada lopta na drugu stranu Tadiću čiji poluvolej hvata fenomenalni Zomer.

33' - Sada već panika...

Fabijan Šer je pasom u dubinu uspeo da pronađe Šaćirija, ovaj odmah na desnoj strani nalazi Džemailija, srećom on ne šutira iz te pozicije, nego pokušava da pronađe saigrača na desnoj strani. Sergej Milinković-Savić dobija žuti karton zbog opasne igre, opravdano.


30' - STOJKOVIĆ!

Odličan napad Švajcaraca, Cuber je dobio loptu između linija, ostao je Milenković na njemu, ali je krilni igrač odmah prebacio loptu napred, pogodila je ona u koleno Blekija, stigla do Džemailija između Kolarova i Tošića, ali Stojković fantastično brani! Njegova specijalnost - odbrane "u kontaktu".

26' -
Preuzeli su Švajcarci sada malo inicijativu i preti posle kornera, Akanži je skočio pored naših defanzivaca, srećom to ide dva metra pored gola.

23' -
Pretnja sada Švajcaraca, Šaćiri je dobio "ničiju loptu" i šutirao sa 18 metara, ali Tošić ulazi fenomelano blok i odbranili smo se.

19' - Mitrović!

Opet šansa za Srbiju posle centaršuta Ivanovića, sada Mitrović prima na grudi na ivici šesnaesterca, pa pokušava MAKAZICE. I bio je blizu... Imao je i Kolarova i Sergeja pored, ali odgovara im: "Šta da radim!".


16' - Sergej!

Srbija kada priđe na 30 metara - odmah šansa. Sada je Matić "proturio" u padu loptu za Sergeja, ovaj je uspeo nekako da iskontroliše i šutira jako - i prejako. Pored gola...

15' -
Kostić se spustio u kazneni, "zalomio" Behramija, ali nema šuta na kraju iz ove akcije. Šteta.

14' - Mitrović!

Sada sa mnogo teže pozicije, gotovo sa ivice kaznenog, pokušava Mitrović i opet je bio blizu. Šutu je prethodila lepa akcija našeg tima - Kostić za Ivanovića na desni bok, a ovaj iz prve centrira...

10' - Džemaili! 

Dobro smo prošli... Bane Ivanović nije uspeo da sačuva loptu pored Rodrigesa, pao je malo pred gol-aut liniju, nije dobio faul, a bek Milana šalje za Džemailija u srce kaznenog - srećom lopta ide pored gola.

5' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! MITROVIĆ! 1:0!!!

Sada nema odbrane!!!

Srbija je ponovo napala po desnoj strani, Matić i Tadić su sarađivali, fudbaler Sotona je odlično zavrnuo loptu - opet na Mitra - ali sada ne promašuje. Ovo se ne brani. Srbija vodi 17. golom Mitrovića u dresu Srbije!

Fantastičan početak meč za Srbiju...


5' - MITROVIĆ! UF! 

Driblao je i driblao na desnoj strani Tadić, došao mu je u pomoć Milivojević, odličan centaršut za Mitrovića, ali kakva odbrana Zomera. Neverovatan je golman Švajcarske.

4' -
Kostić pravi odličan start, pa u "opasnu zonu" šalje loptu gde je preseca Džaka, odlučio je fudbaler Arsenala da šutira sa distance - ide to preko gola, bez opasnosti.

1' - Meč je počeo! Srbijo, srećno!

- Uf, kako je zvučala himna u Kalinjingradu. Fantastično!

- Igrači su u tunelu i čekaju znak da izađu na teren, deluju smireno...

- Grafički prikaz startne postave našeg tima...


- Još pola sata do početka meča, naši igrači su na zagrevanju!

- U Kalinjingradu je trenutno 16 stepeni Celzijusovih, moguća je kiša...

- I Putin na tribinama!


- Reprezentacija Švajcarske poražena je samo jedanput u poslednje dve godine.

- U sastavu Srbije suspenzije za Brazil prete Ivanoviću i Prijoviću, dok su kod Švajcaraca u prethodnom meču protiv Brazila zabeleženi Lihtštajner, Šer i Behrami.

- Zanimljivo je bilo danas na ulicama Kalinjingrada!

- Pročitajte i šta je pred ovaj susret kazao i selektor Vladimir Petković. OVDE!

- Pročitajte šta je pred meč rekao i naš selektor Mladen Krstajić. OVDE!

- Pogledajte kako se navijači zagrevaju u Kalinjingradu. OVDE!

- Dvojica naših fudbalera rođena su u Švajcarskoj. To su Aleksandar Prijović (Sent Galen), koji je igrao i za mlađe selekcije ove reprezentacije, odnosno Miloš Veljković (Bazel).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC