Molba iz Podgorice: Trampe, oprosti velikom Bobiju

Autor:

Bivši jugoslovenski šahovski velemajstor, Božidar Ivanović, zatražio je od američkog predsednika Donalda Trampa da posthumno rehabilituje slavnog šahistu Roberta Bobija Fišera, kome je zamereno - kršenje sankcija SR Jugoslaviji.

0
A- A A+

Ivanović je poručio da bi na taj način bila "skinuta senka sa Amerike" kojoj je upravo Fišer doneo sportsku slavu na vrhuncu sovjetske šahovske dominacije.

Ivanović je za Glas Amerike, rekao kako očekuje da će Tramp, čije ponašanje "deluje drugačije u odnosu na svoje prethodnike, i uopšte politicare u svetu", oceniti da je politički progon Fišera zbog kršenja sankcija partijom šaha bila "nepravda i tragedija".

"Očekujem da će se sada, 10 godina nakon Fišerove smrti, te senke ukloniti sa Amerike, a i predsednik Tramp će dobiti mnogo poštovalaca ako to obavi, jer Fišer ima mnogo pristalica u svetu, naravno i u Americi", rekao je Ivanović.

Crnogorski šahovski velemajstor rekao je da je pre dve nedelje uputio zahtev Ambasadi SAD u Podgorici, u kome je zatražio informaciju o tome da li je njegovo pismo Trampu stiglo u Belu kuću, ali da još uvek nije dobio odgovor.

Muke posle Jugoslavije

Nakon "zabranjenog" meča sa Spaskim na Svetom Stefanu koji je završio njegovom pobedom od 10-5, uz petnaest remija, Fišer se sklonio u Japan, a SAD zatražile njegovo izručenje, što je izostalo kada mu je Island dao državljanstvo i poslao po njega avion. Na Islandu je živeo do smrti 17. januara 2008. godine.

Ivanović je podsetio da je Fišer postao prvak sveta sa 29 godina, pobedivši takođe velikog šampiona Borisa Spaskog u Rejkjaviku, te da je, nakon odbijanja FIBA-e - u to vreme pod jakim sovjetskim uticajem - da uvaži njegove realne zahteve u vezi uslova za odbranu titule, napustio šah, koji nije igrao narednih 20 godina, prenosi Glas Amerike.

On takođe podseća da je Fišer punih 20 godina posle toga došao da odigra prijateljski meč sa Spaskim na Svetom Stefanu i u Beogradu, u vreme sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji, zbog čega mu je Amerika zapretila kaznom od 10 godina zatvora.

Fišer je, nastavlja Ivanović, "kao ponosan čovek i šampion sveta, odbio da pristane na takvu pretnju", pa je odigrao meč i dobio deset godina zatvora, da bi se ubrzo razboleo i bio pušten iz zatvora.

Ivanović je dodao i da je " povodom "slučaja Fišer" na Islandu tada formirana sedmočlana delegacija na čelu sa šefom diplomatije te zemlje, te da je tada odluceno da Fišer može da ide u jednu od šest zemalja, među kojima je bila tadašnja država Srbija i Crna Gora.

Vlasti Srbije i Crne Gore nisu htele da prime Fišera, ali ga je primio Island, gde je i umro, rekao je Ivanović.

Ostale vijesti