• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Belgija dala PET u Moskvi, a odmarala za Engleze!

Autor mondo.rs

Azar, Lukaku i saigrači najspremniji su među favoritima dočekali početak Svetskog prvenstva. Na stadionu Spartaka u Moskvi viđena je najatraktivnija utakmica Mundijala, sa sedam golova.

Na njihovim utakmicama nema neizvesnosti.

Ekipa Roberta Martineza bez problema je osvojila šest bodova u prva dva kola, rutinski pobedivši Panamu (2:0), pa ove subote i drugog rivala.

Belgija - Tunis 5:2 (3:1)

Romelu Lukaku i Eden Azar postigli su po dva gola, a Miči Bačuaji jedan, u još jednom mirnom trijumfu "đavola". Afrička selekcija se borila, u toj borbi postigla dva gola i ostala bez dvojice povređenih igrača, ali nije uspela da učini utakmicu uzbudljivijom.

Brzim napadima i mirnim "egzekucijama", Belgijanci su bez problema pokazali da su sa velikim razlogom favoriti i da im opravdano predviđaju najveći domet.



Generacija koja je u Brazilu pre četiri godine igrala četvrtfinale povela je u 6. minutu golom Edena Azara iz penala (koji je i iznudio). Deset minuta kasnije, strelac je asistirao Romeluu Lukakuu, koji je postigao treći gol na Mundijalu, za 2:0

Tunis je potom uzvratio, lepim golom defanzivca Dilana Brona posle centaršuta kapitena Hazrija iz slobodnog udarca. Ispostavlio se da je samo četiri minuta kasnije strelac morao da napusti teren zbog povrede, nakon što ga je lopta pogodila u "labavo" postavljeno stopalo i očigledno mu povredila koleno.

Tunižani su bili hrabri, hteli su i izjednačenje, ali su ipak bili prinuđeni da se pomire sa neprijatnom sudbinom već pre poluvremena, jer je Lukaku uoči pauze postigao treći gol svog tima na utakmici, a svoj četvrti na Mundijalu u Moskvi.

A, kako je završen prvi deo - počeo je i drugi!

Azar je u 52. minutu predriblao golmana Ben Mustafu i samo zaokružio odličnu igru ekipe koja je dosad pružila najviše na Svetskom prvenstvu. Martinez se okrenuo ka klupi i pozvao rezerviste, da bi odmorio i njega i Lukakua za meč protiv Engleza u trećem kolu.

To će očigledno biti borba za prvo mesto, jer je teško očekivati da će Panama biti u stanju da ugrozi ostrvljane.



Da je Miči Bačuaji bio prisebniji u finišu, Belgijanci bi još raspucaniji dočekali poslednjih 90 minuta grupne faze.

Napadač Čelsija pozajmljen Dortmundu ušao je u igru u 68. minutu, pa nije uspeo da pogodi ni kada je šutirao u praznu mrežu, ni kada je sa četiri metra pogodio prečku iznad savladanog Ben Mustafe, ni kada je šutirao "punom", sa sedam metara razdaljine.

Kao što će gledaoci današnjeg meča upamtiti moćnu Belgiju, tako će i Bačuaji upamtiti  tuniskog golmana, iako ga je u 90. minutu ipak savladao, za 5:1.

I posle tog trenutka Bačuaji je imao lepu šansu, šutirao je sa 17 metara, ali nije bio precizan, za razliku od kapitena Tunisa Vahbija Hazrija, koji je u preostalom vremenu nadoknade postavio konačnih - 5:2 i učinio ovaj meč najefikasnijim na Mundijalu.

Belgija: Kurtoa - Aldervejrld, Bojata, Vertongen - Menije, Karasko, Vicel, De Brujne - Mertens (od 86' Tilemans), Azar (od 68' Bačuaji) - Lukaku (od 59' Felaini)

Tunis: Ben Mustafa - Bron (od 24' Nagez), S. Ben Jusef (od 41' Benaluan), Merija, Malul - Sasi (od 59' Sliti), Shiri, Kaui - F. Ben Jusef, Badri, Hazri

Glavni sudija: Hair Marufo (SAD)


Iz minuta u minut:

Belgija - Tunis 5:2


- kraj utakmice! -

93' 5:2 Kapiten Tunisa Hazri postavlja konačan rezultat! Napravio je korak-dva unazad, došao do linije peterca i iskusno izborivši sebi prostor zatresao mrežu Belgije.

90' 5:1 ZA BELGIJU! BAČUAJI JE IPAK USPEO! Tilemans ga je proigrao centaršutom sa desne strane, a napadač je pružio nogu i ipak zatresao mrežu, posle svojih frustrirajućih 20 minuta.

81' Bačuaji će zapamtiti Ben Mustafu! Sada je šutuirao punom, sa sedam metara i golman Tunisa je i to odbranio. Teško je zamisliti bolje prilike za Belgijanca od ovih koje je propustio u prethodnih pet minuta.

80' Bačuaji sada pogađa prečku. Neće ga gol! Gađao je sa četiri metra, golman Ben Mustafa je bio već na zemlji, ali se napadač Dortmunda obrukao i zatresao okvir gola.

76' Bačuaji dobija prostor u petercu, nebranjenu mrežu, ali je šutirao slabo, pa je Merija stigao da izbije loptu, koju je njegov golman Ben Mustafa uhvatio. Belgijanci su tražili indirekt, ali američki sudija nije prekinuo igru.

73' Jan Vertongen dobio je snažan udarac u glavu. Lekari su mu prišli, on je napustio teren i vratiće se u igru. Martinez ne reaguje.

68' Dok se meč bliži kraju, Belgijanci razmišljaju i o energiji. Roberto Martinez izveo je iz igre i Lukakua i Azara.

52' 4:1 ZA BELGIJU! Majstor je Eden Azar! Prihvatio je loptu pred golmanom Tunisa, jednim kontaktom ga predriblao, obišao i poslao loptu u mrežu.



47' 3:1 ZA BELGIJU! Menije je pronašao Lukakua, a prvi belgijski napadač postigao je svoj četvrti gol na Mundijalu! Ostao je miran u šesnaestercu i rutinski doneo ekipi miran odlazak na odmor.

46' Još jedna brza akcija Belgijanaca. De Brujne je posle kontre pokušao da proigra Lukakua, ali centarfor nije bio na mestu da pošalje loptu u mrežu.

41' Još jedna povreda i prinudna izmena u Tunisu. I Sijam Ben Jusef neće moći da nastavi utakmicu, jer i njega iznose sa terena.

39' Još jedan dobar pokušaj Tunižana sa distance. Ben Jusef je umirio loptu grudima, pa šutirao sa oko 20 metara i ipak promašio.

- Ovako je izgledao trenutak u kojem je Dilan Bron zatresao mrežu Belgije. Nedugo potom morao je da izađe iz igre.


31' Sada Tunižani napadaju! Ferjani Sasi je šutirao sa ivice kaznenog prostora, ugrozio Belgijance, ali i promašio gol. Odmah potom, sa distance je šutirao i Hazri, a Kurtoa je bio spreman da reaguje.

27' Lukaku utrčava u kazneni prostor, loše prima loptu i posle nespretno pokušava da iznudi penal. Golman Tunisa Ben Mustafa na vreme je "pročitao" šta će se dogoditi, pa je napadač Junajteda ostao u mrtvom uglu. Izvinjavao se arbitru zbog loše glume, da ne bi dobio žuti karton zbog simuliranja.

22' Veliki peh za strelca gola za Tunis! Dilan Bron je postavio nogu da blokira šut, lopta ga je pogodila nespremnog u stopalo i povredila mu koleno. Verovatno je u pitanju teška povreda. Dok defanzivca iznose sa terena jasno je da neće moći da nastavi utakmicu.



20' Sjajna utakmica na stadionu Spartaka! Karasko je sada šutirao posle centaršuta, nogom, a golman Tunisa odbranio je loptu bacivši se u levu stranu. Ko je gledao meč Tunis - Engleska, zna da je Ben Mustafa dobio priliku ispred stativa zbog povrede prvog čuvara mreže Tunisa.

18' 2:1! Tunis odmah uzvraća! Kapiten Hazri je centrirao iz slobodnog udarca, a defanzivac Bron je pogodio, da smanji vođstvo Evropljana!

16' 2:0 ZA MOĆNU BELGIJU! Azar je sada bio asistent, a Lukaku strelac. Zajedno su istrčali kontru u nekoliko sekundi, a snažni centarfor je rutinski zatresao mrežu.



14' Nižu se prilike Belgijanaca... Vicel je gađao iz šesnaesterca, Azar je takođe u situaciji "jedan na jedan" šutirao (pravo u golmana)... U međuvremenu je Tunižanin Sasi dobio prvi žuti karton na utakmici.

6' GOL! BELGIJA VODI! Savršen početak Belgijanaca i mirna egzekucija njihove "desetke". Sigurno je prišao lopti, šutirao u donji levi ugao, a golman Tunisa ostao je u sredini.



5' Penal za Belgiju! Ben Jusef je faulirao Azara na ivici kaznenog prostora, američki sudija Maruho pokazao je na belu tačku i posle VAR provere ostao pri odluci.

2' Belgijanci, očekivano, ofanzivni od početka. Golman Ben Mustafa za malo je bio brži od Lukakua, a Toma Menije potom je pokušao iz daljine. Rezultat je i dalje isti.

Najava:

Belgija za drugu pobedu i plasman, Tunis za senzaciju, koja mu je izmakla protiv Engleske.

Na stadionu Spartaka iz Moskve u subotu u 14 časova otvara se drugo kolo Grupe G, u kojoj će "đavoli" imati šansu da se dvokorakom plasiraju u nokaut fazu Svetskog prvenstva.

Belgijanci su u prvoj utakmici, protiv Paname, pokazali da su spremni da pokažu da su favoriti i od njih se očekuje da to isto urade i danas. Sa druge strane, Tunižani imaju čak 12 uzastopnih utakmica na svetskim prvenstvima za sobom bez pobede (osam poraza i četiri remija).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC