• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kros spasao Nemačku u 90+5!

Autor mondo.rs

Svetski prvak gubio je na poluvremenu, pa u nastavku izjednačio i uprkos isključenju Boatenga pobedio Švedsku.

Majstorija Tonija Krosa u poslednjim sekundama utakmice donela je reprezentaciji Nemačke pobedu nad Švedskom, koja ih je sa ruba eliminacije dovela pred vrata osmine finala - 2:1 (0:1) na Olimpijskom stadionu u Sočiju!

Zanimljivo je da iz grupe F dalje mogu sve četiri reprezentacije, od trenutno stoprocentnog Meksika, do poslednjeplasirane Južne Koreje, koja je doživela dva poraza!

"Sombrerosima" će u trećem kolu biti dovoljan bod, a svi ostali moraće da idu na pobedu, znajući da bi mogla da presudi i gol-razlika.

Šveđani su u subotu uveče poveli u 32. minutu preko Ole Toivonena, nakon greške koju je napravio upravo Kros, izjednačio je Marko Rojs u 48, a sjajni "vezista" Real Madrida se iskupio, tako što je postavio konačan rezultat u petom minutu nadoknade vremena.

Timo Verner izborio je tada "slobodnjak" sa leve strane, gotovo na ivici šesnaesterca, a Kros perfektno izvedenim udarcem pogodio suprotni gornji ugao.



Nemcima se tako isplatila ofanziva tokom čitave utakmice, a naročito u finišu, nakon što je u 82. minutu Džerom Boateng dobio drugi žuti karton, kada su znali da ih primljeni gol definitivno šalje kući.

Pokazali su prvaci sveta "od čega su napravljeni", jer su brojčano jačeg protivnika sabili u njegov kazneni prostor, a Joakimu Levu na kraju se isplatio i jedan "kockarski" potez, uvođenje ofanzivnog Julijana Branta umesto levog beka Jonasa Hektora.

Brant je u 92. minutu uzdrmao stativu, topovskim šutom sa 17 metara i tada se činilo da je Nemcima sreća definitivno okrenula leđa. Bila je to jedna od desetak odličnih šansi koje nisu iskoristili, međutim, njihov prepoznatljivi mentalitet i neosporni kvalitet - koga poslednjih meseci uglavnom nisu pokazivali - došli su do izražaja kada je bilo najpotrebnije.


Selektor "pancera" u startnoj postavi je obavio čak četiri promene u odnosu na prvo kolo - dve u odbrani (oporavljeni Hektor umesto Platenharta, Ridiger umesto povređenog Humelsa), jednu na sredini terena (Rudi umesto Kedire) i jednu u ofanzivnoj liniji, gde je Rojsu dao prednost u odnosu na Ozila.

Rudi je zbog mogućeg preloma nosa i obilnog krvarenja morao napolje posle samo pola sata, tek što je ušao Gundogan primljen je gol iz kontre, a Lev je ključnu izmenu napravio u poluvremenu, kada je umesto Drakslera uveo jedinog pravog "sidraša" u ovoj ekipi, iskusnog Marija Gomeza.

On je učestvovao u akciji kod izjednačujućeg gola, svojim prisustvom u kaznenom prostoru je konstantno pravio problem, a da je bio malo srećniji i spretniji, on bi bio taj koji je preokrenuo na 2:1, i to mnogo pre samog finiša.

Šveđani mogu da žale što u prvom poluvremenu nisu iskoristili jednu od šansi da povećaju na 2:0, posebno kada je Manuel Nojer fantastičnom paradom sprečio Markusa Berga da glavom smesti loptu u sam ugao.

NEMAČKA: Nojer - Kimih, Ridiger, Boateng, Hektor (od 87' Brant) - Rudi (od 31' Gundogan), Kros - Miler, Draksler (od 46' Gomez), Rojs - Verner.

ŠVEDSKA: Olsen - Lustig, Lindelof, Grankvist, Augustinson - Klason (od 74' Durmaz), Larson, Ekdal, Forsberg - Berg (od 90' Telin), Toivonen (od 78' Gvideti).

Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska).


REZULTATI 2. KOLA GRUPE F

Nemačka - Švedska 2:1 (0:1)
/Rojs 48, Kros 90+5 - Toivonen 32/

Južna Koreja - Meksiko 1:2 (0:1)
/Son 90+3 - Vela 26p, Ćićarito 66/

TABELA

1. Meksiko 6 (gol razlika 3:1)
2. Nemačka 3 (2:2)
3. Švedska 3 (2:2)
4. Južna Koreja 0 (1:3)

PAROVI POSLEDNJEG KOLA (27. juna): Južna Koreja - Nemačka (Kazanj), Meksiko - Švedska (Jekaterinburg).

UŽIVO

90+5' GOOOOL - 2:1!!! TONI KROS! Umesto centaršuta, usledilo je kratko dodavanje i majstorski potez "veziste" Reala. Lopta je završila u gornjem levom uglu.

90+5' Faul za Nemačku sa leve strane, blizu ivice kaznenog prostora...

90+3' Očajan potez Rojsa, koji je prejako zahvatio loptu i propustio šansu da uputi upotrebljiv centaršut.

90+3' Sudije prekidaju drugu kontru Šveđana u nadoknadi vremena. Prvi put je bio faul u napadu, drugi put, valjda, ofsajd...

90+2' STATIVA! Projektil Branta sa 17 metara, ali lopta nije htela u gol.

90' Nemačka rizikuje... Praktično svi su na polovini protivnika.

88' ŠANSA! Kakva odbrana Robina Olsena! Centrirao je Kros, a Gomez iz neposredne blizine glavom tukao pod prečku.

87' Lev pravi ofanzivnu izmenu, uvođenjem Julijana Branta umesto Hektora!

83' Odmah opasnost pred golom Nemaca. Sa igračem manje sigurno neće moći da dominiraju kao pre toga, posebno što znaju da ih primljeni gol eliminiše sa turnira.

82' ISKLJUČEN JE DŽEROM BOATENG! U razmaku od 12 minuta dobio je dva žuta kartona, ovog puta zbog faula na Bergu.

81' Verner tuče sa 15 metara, preko gola.

75' Opasan volej Forsberga iz teške pozicije, brani Nojer!



70' Forsberg je potpuno sam krenuo u kontru i stigao do polovine igrališta. Tamo ga ruši Boateng i dobija žuti karton.

67' Nemci su u potpunosti zagospodarili terenom, ali Šveđani nekako uspevaju da odole njihovim konstantnim napadima.

61' ŠANSA! Kimih je centrirao po zemlji sa desnog krila, a Rojs pokušao da na petercu petom sprovede loptu u mrežu. Međutim, prošla mu je kroz noge...

56' ŠANSA! Traljav šut Hektora sa desetak metara brani Olsen.

52' Potpuno se rasplamsala borba! Žuti karton Ekdalu zbog oštrog starta, potom je Lustig ramenom zaustavio Vernera.

50' Još dva puta su ozbiljno zapretili Nemci. Slično kao na početku utakmice, Šveđani će morati da pokušaju da izdrže ovaj nalet...

48' GOOOOL - 1:1! Marko Rojs! Ofanzivni "vezista" je unutrašnjom stranom kolena skrenuo u mrežu centaršut Vernera, nakon što je Gomez na prvoj stativi zakačio loptu i podigao je sa zemlje. Mnogo sreće, ali i umeća!

- Lev je obavio i drugu izmenu. Povukao je Drakslera i ubacio drugog klasičnog napadača, iskusnog Marija Gomeza.

45+2' ŠANSA! Nojer je u poslednjim sekundama prvog poluvremena sprečio sigurnih 0:2! Berg je uputio savršen udarac glavom, ali se jedan od najboljih golmana sveta opružio u desnu stranu i "izvadio" loptu iz ugla.

44' Obećavajuća kontra Šveđana propala je uprkos odličnom centaršutu sa leve strane. Klason se spetljao u šesnaestercu, a sa saigračem je imao situaciju "2 na 1". Usledila je kontra Nemaca i dobra intervencija Lindelofa.

39' ŠANSA! Gundogan je oprobao šut iz daljine, Olsen odbio loptu, a Miler nije zahvatio loptu onako kako je želeo, ali se ona svejedno odbila ka golu... na sreću Šveđana, prošla je kraj stative i završila u gol-autu.


32' GOOOOL - 0:1! Ola Toivonen! Toni Kros je na sredini terena pogrešio u dodavanju, usledio je protivnapad u tri poteza, sjajan prijem na grudi i još bolji lob udarac centarfora koji će 3. jula proslaviti 32. rođendan.

31' Zadnji vezni Nemačke ne može da nastavi meč i zamenio ga je Ilkaj Gundogan.

25' Rudiju lije krv iz nosa posle duela sa Toivonenom.

24' Igra se uglavnom na polovini Šveđana, ali nije bilo kolosalnih šansi kao u prvih 10 minuta.

12' ŠANSA! Morao je Berg da dovede Švedsku u vođstvo! Po sredini je izbio sam pred Nojera, ali je previše oklevao i Boateng ga je sprečio da šutne. Bilo je kontakta po nozi, Berg je pao, ali ni sudija Marčinjak, ni VAR odeljenje nisu reagovali.

9' U razmaku od jednog minuta, zapretili su iz kaznenog prostora Draksler i Rojs, Šveđani su se nekako izvukli.

6' Posle pritiska Nemaca, serija sjajnih driblinga Forsberga, ali dvojica čuvara su nekako uspela da ga "zatvore" pre nego što je došao u poziciju da direktno ugrozi Nojera. Miler ga je diskretno povukao za dres, što sudija nije video...

2' ŠANSA! Udarac Drakslera sa šest-sedam metara, posle velike gužve u kaznenom prostoru, izblokiran je ispred gol-linije!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC