• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pravilno kaže - Borac ili birač?

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Ako su propisi UEFA jasni i nedvosmisleni, zašto su u FSRS i FS BiH dozvolili da se "slučaj Borac" pošalje u Nion i time samo produži agonija navijača banjalučkog kluba?

 FK Borac - komentar o UEFA i FSBIH Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Prosječan ljubitelj fudbala u Banjaluci znao je da se Evropska fudbalska unija (UEFA) ne bavi licenciranjem timova u nacionalnim prvenstvima, pa tako ni u Bosni i Hercegovini, a to nisu znali ili nisu željeli da znaju čelnici Borca, FS Republike Srpske i FS BiH. Zašto?

Borac je od petka i zvanično prvoligaš Srpske iako je pošteno na fudbalskom terenu izborio opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Međutim, zbog dugovanja prvenstveno prema Fudbalskom klubu Džaja, ostao je bez licence za nastup u sezoni 2018/19 na Prvostepenoj i potom Drugostepenoj komisiji FS BiH, da bi nekoliko dana kasnije iznenada riješio višedecenijski problem sa nekada školom fudbala, a danas klubom u vlasništvu Milivoja Glišića.

Na žalost za navijače Borca, prekasno...

Ipak, tračak nade pojavio se u vidu Izvršnog odbora FS BiH, tzv. fudbalske vlade BiH na kojoj je Banjalučanima trebalo 12 glasova za od mogućih 15, da na "mala vrata" ipak opstanu u eliti bosanskohercegovačkog fudbala.

FS Republike Srpske u ovom sazivu ima pet ruku, isto toliko pripada Hrvatima i razumljivo Bošnjacima, kako je i pošteno u dejtonskoj BiH i na "prvu" se činilo da Borac ni tu nema ama baš nikakve šanse jer osim srpskih predstavnika (a i to je bilo pod upitnikom) teško će bilo ko podići ruku za "Velikana iz Platonove" pored zeničkog Čelika u koji su "legle" turske pare, ozbiljne za naše uslove.

Kad ono, umjesto rutinske odbijenice, dogodio se novi preokret!

Banjalučki mediji su pisali o "velikoj pobjedi Borca" jer je cijeli slučaj upućen u Nion, da mozgovi iz UEFA razriješe ovaj "Gordijev čvor" i tek tada su porasle nade navijača crveno-plavih da će ipak dobiti pozitivan odgovor, uslijedio je novi "hladan tuš".

Rekli bismo, očekivani.

"U dopisu dostavljenom u FS BIH iz UEFA Odjela za licenciranje klubova 21. juna 2018. godine, navedeno je da su komisije za licenciranje klubova nezavisne u donošenju odluka, te da su njihove odluke konačne i obavezujuće, a da Izvršni odbor FS BIH nije nadležan za donošenje bilo kakvih odluka u postupku licenciranja klubova", saopštila je UEFA, a sa Gradskog stadiona brzo je uslijedio odgovor u kojem se između ostalog kaže da je "FS BIH odlučio da 'trenira strogoću' na Borcu".

I to je sve istina s obzirom da se ranije "kroz prste" gledalo Čeliku i tuzlanskoj Slobodi...

Ipak, utisak je da je ovakav epilog bio jasan od prvog dana, a da je cijela ova ujdurma bila samo zamajavanje javnosti iz razloga koji nema nikakve veze sa sportom i koji će se dogoditi početkom oktobra.

Izborna je godina, svaka riječ i svaki segment u našem društvu političke partije iz vlasti pokušavaju da dodatno uljepšaju i ušminkaju, dok opozicija se trudi da i ono što je dobro urađeno u javnosti prikaže kao nakaradno.

Sve to je potpuno legitimna politička borba.

Ipak, svjesno podgrijavati nadu nesumnjivo velikog broja navijača crveno-plavih (starijih od 18 godina) da će Borac opstati u Premijer ligi BiH i da će UEFA prekršiti vlastita pravila zbog banjalučkog kluba, iako je bilo jasno od samog početka da od toga nema ništa, predstavlja samo još jedno "mlako pivo i parče svinjetine ispod šatora političkih stranaka" u predizbornoj kampanji, koja uzgred još nije zvanično ni počela.

P.S. Opet, davljenik se i za slamku hvata.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC