Prije 26 godina probijen koridor

Autor:

Na Dugoj NJivi, kod Modriče, danas je obilježeno 26 godina od operacije "Koridor `92", velike akcije kojom su spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske i omogućena veza sa Srbijom.

0
A- A A+

Obilježavanje 26 godina od akcije proboja koridora u kojoj je poginulo 413 srpskih boraca, a 1.918 ranjeno, počelo je Svetom arhijerejskom liturgijom u Manastiru Svetog velikomučenika Lazara, nakon čega je služen parastos i položeni vijenaci na Spomen-obilježju poginulim borcima.

U okviru obilježavanja ovog događaja juče je u mjestu Skugrić kod Modriče obilježeno spajanje Prvog krajiškog korpusa i Istočno-bosanskog korpusa, čime je praktično koridor probijen.

Vojna operacija proboja Koridora trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine na prostorima cijele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

U akciji "Koridor 1992", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca.

Ovom bitkom oslobođeni su Derventa, Modriča, Odžak i Brod, nakon čega je uspostavljena kopnena veza sa ostalim dijelom teritorije Srpske i sa Srbijom.

Kompletna vojna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu u Brodu.

Akciju "Koridor 1992" izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije.

Obilježavanje 26 godina od proboja koridora organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Pomenu u Dugoj NJivi prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine, koju čine poslanici Bojan Vidić, Vukota Govedarica, Cvjetin Vilotić, Nedeljko Milaković i Zlatko Maksimović, te Milenko Ristić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ostale vijesti