Glasao Erdogan, najavio "demokratsku revoluciju"

Autor:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan glasao je danas u Istanbulu na vanrednim predsedničkim i parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u toj zemlji, poručivši da Turska doživljava "demokratsku revoluciju".

"Sa ovim predsedničkim sistemom Turska je postavila visoko lestvicu kada je reč o naporima da se nadmaše okviri savremene civlizacije", rekao je Erdogan posle glasanja.

Erdogan je rekao da je izlaznost izgleda velika i da je 50 odsto birača već glasalo, prenosi AP, napominjući da izborna komisija do sada nije izašla s podacima.

IZBORI U TURSKOJ: Žena "ruši" Erdogana!?

Američka agencija navodi da se ispred Erdoganovog biračkog mesta okupio veliki broj ljudi koji su skandirali njegovo ime.

Pogledajte fotografije iz Turske:

U Turskoj se danas prvi put istovremeno održavaju vanredni predsednički i parlamentarni izbori, nakon što se 16. jula prošle godine narod na referendumu izjasnio o uvođenju predsedničkog sistema vođenja države.

U Turskoj su jutros otvorena birališta za predsedničke i parlamentarne izbore, na kojima će glasati 59 miliona Turaka.

Prema konačnoj listi kandidata za prevremene predsedničke izbore, u trci je šest kandidata: Dogu Perincek, Meral Akšener, Muharem Ince, Redžep Taip Erdogan, Selahatin Demirtas i Temel Karamolaoglu.

Mediji prenose da je možda najjača konkurencija Erdoganu - žena - Meral Akšener, koju u Turskoj zovu "čelična lejdi".

Ostale vijesti