Teški razgovori u Briselu

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Hašimom Tačijem u Briselu, uz prisustvo šefice EU diplomatije Federike Mogerini.

0
A- A A+

Trilateralni sastanak je počeo oko 16.30 , a Mogerini je pre toga oko 40 minuta razgovarala sa Vučićem, a potom i Hašimom Tačijem.

Sasatanak je završen oko 19.30 časova.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je tokom trajanja sastanka izjavio da su u toku teški razgovori i da su pozicije dve strane i dalje značajno udaljene.

Predsednik: Borba u nedelju - biće teško!

Evropska diplomatska služba oglasila se saopštenjem nakon sastanka.

"Visoka predstavnica i predsednici su imali intezivne i produktivne razgovore o okvirima za sporazum za sveobuhvatnu normalizaciji odnosa dve strane. Dogovorili su se da inteziviraju rad u narednim nedeljama", navodi se u pisanom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

"Takozvano Kosovo će moći samo da sanja..."

I predsednik Srbije je izjavio da će se dijalog intevizirati u narednom periodu, ali i da je postignut dogovor da se sve rešava na miran način.

Evo šta je još izjavio:

Vučić: Obratiću se naciji čim budem imao sliku...


Razgovorima je prethodio tehnički dijalog Beograda i Prištine.

Poslednji put razgovori na tehničkom nivou su vođeni sredinom marta kada nije bilo napretka

TAČI: KONAČAN DOGOVOR - MART 2019?

Kosovski predsednik Hašim Tači pre sastanka je izjavio da današnji sastanak u Briselu označava početak poslednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Želim da se zahvalim EU na ulozi lidera u ovom procesu, ali i podršci SAD", rekao je Tači novinarima pred početak sastanka sa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Tači smatra da je pred njima težak proces koji je neophodan u cilju postizanja dogovora o normalizaciji odnosa dve strane.

"Period zamrznutog konflikta, ukoliko ne postignemo dogovor, može da ima nepovratne posledice na budućnost", kaže on.

Tačije izjavio danas da bi konačni dogovor između Beograda i Prištine trebalo da bude postignut najkasnije do kraja marta sledeće godine.

Tači je to rekao za Dojče vele neposredno pred sastanak sa delegacijom Srbije, u okviru nastavka političkog dijaloga na najvišem nivou.

On je takođe poručio da se platforma Prištine u novoj fazi pregovora o sveobuhvatnom rešenju za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ne zasniva na podeli, niti na razmeni teritorija.

Normalizacija odnosa je "jedini siguran put" i treba da se zasniva, istakao je Tači za DW, na priznanju nezavisnosti Kosova i punom poštovanju prava Srba.

Ostale vijesti