Sarajevo slavi Erdoganovu pobjedu (FOTO)

Autor:

Stanovnici Sarajeva večeras su na ulicama proslavili izbornu pobjedu Redžepa Tajipa Erdogana za predsjednika Turske i njegove Stranka pravde i razvoja na parlamentarnim izborima.

Slavlje je započelo ispred Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) na Ilidži, odakle su u koloni automobila sa državnim zastavama Turske i Bosne I Hercegovine, te zastavama AK Partije i fotografijama predsjednika Erdogana stigli na Baščaršiju.

Kratko su se zadržali i ispred Sebilja, a tokom okupljanja mogle su se čuti parole podrške turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Slavlje u Turskoj: Ubedljiva pobeda Erdogana FOTO

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u prednosti sa 52,59 posto osvojenih glasova na osnovu 97,15 posto prebrojanih glasova.

Predsjednički kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharem Ince je drugi sa 30,76 posto osvojenih glasova, a slijede kandidat Narodne demokratske partije (HDP) Selahatin Demirtas sa 8,15 posto glasova, te kandidatkinja Partije IYI Meral Alsener sa 7,41 posto.

Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema dosadašnjem broju prebrojanih glasova osvojio 53,63 posto glasova.

Glasao Erdogan, najavio "demokratsku revoluciju"

Savez CHP-a, Partije IYI, Saadet partije i Demokratske stranke (DP), prema dosadašnjim rezultatima, osvojio je 34,17 posto glasova birača.

U Turskoj su danas održavani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima su birači birali predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

Izbori u Turskoj: Uhapšeni stranci!

Ostale vijesti