Kim sklanja topove s granice, otkazuje mitinge

Autor:

Južnokorejski premijer Li Nak-jon rekao je danas da Seul i Pjongjang razgovaraju o premeštanju severnokorejske dalekometne artiljerije dalje od granice dve zemlje. Nema antiameričkog mitinga u Pjongjangu.

0
A- A A+
južna koreja, juzna koreja, severna koreja, južna i severna koreja, ujedinjena koreja Foto: MONDO/Ilustracija/Mario Milojević

Li je naveo da su ti razgovori među nedavno preduzetim koracima dve Koreje za promociju mira, usled diplomatskih napora da se dođe do denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Severna Koreja duž granice ima, prema procenama, 1.000 komada artiljerijskog oruđa, što predstavlja značajnu pretnju za južnokorejsku prestonicu.

SAD spremaju "rokove i zahteve"

SAD će uskoro Severnoj Koreji predstaviti vremenski okvir koji sadrži specifične zahteve, a nakon istorijskog samita Donalda Trampa i Kim Džong-una, izjavio je neimenovani američki odbrambeni zvaničnik. Zvaničnik, koji se obratio maloj grupi novinara pred odlazak na turneju po Aziji američkog ministra odbrane Džima Matisa, nije precizirao detalje, ali je rekao da će vremenski rok biti dovoljno mali da jasno označi nivo angažovanja Pjongjanga. "Uskoro ćemo znati da li će oni delovati u dobroj nameri ili ne", rekao je zvanicnik, koji je želeo da bude anoniman, preneo je Rojters

Lijeva izjava je prva zvanična potvrda medijskih navoda da je Seul tokom vojnih razgovora sa Severnom Korejom ovog meseca zahtevao premeštanje isturene artiljerije Severa.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je poreklo te navode, prema kojima je Pjongjang tražio da i južnokorejska artiljerija bude povučena.

OTKAZAN TRADICIONALNI ANTIAMERIČKI PROTEST

Severna Koreja je odlučila da danas ne održi tradicionalni protest protiv američkog imperijalizma kojim tradicionalno obeležava godišnjicu početka Korejskog rata, što je još jedan znak detanta posle samita lidera Kima Džong-una i Donalda Trampa.

Prošle godine je na Trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, prema severnokorejskim podacima, prisustvovalo 100.000 ljudi. Severna Koreja je tada ;izdala i specijalne antiameričke poštanske marke.

Danas, međutim, prvi put posle više godina nije bilo takvog skupa, preneo je Asošiejtid pres.

Skupom s podignutim pesnicama, mahanjem zastavama i uzvikivanjem slogana počinje mesec antiameričkih događaja koji imaju za cilj jačanje jedinstva. Događaji kulminiraju 27. jula koji Severna Koreja obležava dan Pobede u otadžbinskom oslobodilačkom ratu.

Zvaničnici Severne Koreje nisu imali zvaničan komentar na odluku da ove godine neće biti skupa.

Severna Koreje je primetno ublažila antiameričku retoriku poslednjih nekoliko meseci kako bi poboljšala atmosferu uoči pregovora u Singapuru održanih 12. juna.

Ostale vijesti