"Tridentum banjalukensis" i dozvola za prosjačenje

Autor:

Pročitajte Mondo brifing za ponedjeljak, 25. juna...

"Tridentum banjalukensis" i dozvola za prosjačenje Foto: Mondo.ba

Izvoznici hrane iz BiH izlaze na kinesko tržište

Kompanije iz BiH nastupile su i ove godine, po četvrti put zaredom, na sajmu investicija i trgovine „China – CEEC EXPO 2018“, koji se od 8. do 11. juna održao u kineskom gradu Ningbou. Zajednički nastup bh. kompanija organizovala je Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa Ministarstvom trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Tokom konferencije potvrđeno je da je BiH zaključila pregovore sa Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će domaćim izvoznicima hrane veoma brzo omogućiti na veliki kinesko tržište, piše „Dnevni Avaz“.

Dajak će zaploviti rijekom u Italiji

„La gondola bosnaica“, kako su Italijani krstili vrbaski dajak čamac, zaploviće rijekom Adiđo, da ga ljudi vide i da mu se dive! Još je impresivnije što je ovo, za Italijane „čudo neviđeno“, napravljeno usred Trenta, piše „EuroBlic“. Čamac su izgradila petorica majstora iz Banjaluke – Mario, Dario i Andrej Zamolo, te Boris Savić i Edvard Cucek. Čamac su izgradili za tri i po dana, od kojih tri na trgu, u okviru velikog i izuzetno posjećenog Viligiane festivala. Ovaj simbol Banjaluke pokloniće gradu Trentu, a zvaće se „tridentum banjalukensis“, što će reći banjalučki trozubac.

Dozvola za prosjačenje

Gradske vlasti iz švedskog grada Eskilstuna usvojile su odluku kojom se prosjaci obavezuju da traže dozvolu za prosijačenje. Ovakva bizarna odluka gradskih vlasti im aza cilj da grad ima uvid u populaciju kojoj je potrebna pomoć. U tekstu se navodi da je potrebna dozvola od policijskih vlasti za "pasivno sakupljanje novca" u određenim geografskim zonama. Kada odluka stupi na snagu 1. oktobra ove godine, jedna dozvola koštaće 150 kruna (15 evra), a oni koji je nemaju plaćaće kaznu, prenose „Nezavisne novine“.

Banjalučki bankari najviše zaradili

Od deset najvećih zarada u Republici Srpskoj u prošloj godini, sedam pripada bankarima, pokazuju podaci Poreske uprave Republike Srpske. Tako je jedan od njih sa prebivalištem u Banjaluci prošle godine prijavio dohodak od 1.054.157 KM, a njegov sugrađanin iz iste branše zaradu od 971.405 KM. Na trećem mjestu sa godišnjim dohotkom od 608.225 KM nalazi se stanovnik Kotor Varoša, koji je ovu sumu zaradio u sektoru proizvodnje obuće. Iza njega našao se apotekar iz Banjaluke sa inkasiranih 395.448 KM, a listu od najvećih pet zaključuje stranac, koji je u trgovini na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima ostvario dohodak od 385.943 KM. Svi zajedno u 2017. godini zaradili su 4,55 miliona maraka, što je više od godišnjeg budžeta nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u RS, pišu „Nezavisne novine“.

Na antidpresive potrošeno 8,6 miliona KM

Stres i nervoza na radnom mjestu, besparica i porodični problemi samo su neke od situacija u kojima građani posežu za lijekovima za smirenje, a u prilog tome govori podatak da je lani u BiH na antidepresive potrošeno oko 8,6 miliona KM, piše „Glas Srpske“. Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH potrošnja antidepresiva u prošloj godini nešto je manja u odnosu na 2016. godinu, a lani su zabilježena najeveća potrošnja antidepresiva „paroksetin“, „sertralin“ i „fluoksetin“.

Tagovi:

Ostale vijesti