Alternative vjeronauci, dajakaštvo i izbjeglice

Autor:

Pročitajte Mondo brifing za utorak, 26. juna...

0
A- A A+
novine, brifing Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Đaci će birati između vjeronauke, etike i kulture religija

Od nove školske godine učenici u srednjim školama u RS jednom sedmično će izučavati vjeronauku te ukoliko se ne opredijele za ovaj predmet mogu birati alternativne predmete kulturu religije i etiku, potvrđeno je u Ministarstvu prosvjete u kulture RS.

Srednje škole već dobijaju dopise o uvođenju vjeronauke kao novog nastavnog predmeta i to postepeno, pišu "Nezavisne novine".

"Ministarstvo prosvjete i kulture zaduženo je za uvođenje nastavnog predmeta vjeronauka u srednje škole, s jednim časom sedmično, i to: od školske 2018/2019. godine, od školske 2020/2021. godine u trećem razredu i od školske 2021/2022. godine u četvrtom razredu", istakli su u Ministarstvu i dodali da to znači da će ovaj predmet biti uvođen sukcesivno za svaku narednu školsku godinu.

Kako navode, Ministarstvo je zaduženo za uvođenje alternativnih predmeta kultura religije, kao obaveznog izbornog predmeta za učenike koji se nisu opredijelili za izučavanje vjeronauke u prvom i drugom razredu srednje škole, kao i za uvođenje obaveznog izbornog predmeta etika, za učenike koji se ne opredijele za izučavanje vjeronauke u trećem i četvrtom razredu srednje škole.

Napoumenuli su da će učenici koji su počeli obrazovanje po nastavnom planu i programu koji je važio prlikom upisa u školu završiti redovno obrazovanje po tom nastavnom programu.

Izbjeglice nadiru, Evropljani se svađaju

Mini-samit EU posvećen izbjeglicama, održan na ideju njemačke kancelarke Angele Merkel, kojoj je upravo zbog migrantske krize ugrožena fotelja, nije pokazao nikakav napredak. Višak prijedloga i manjak konsenzusa, nije ostavio mnogo ni vremena ni prostora nadi da će i samit lidera EU krajem nedjelje donijeti odgovor na pitanje - kuda sa izbjeglicama.

Pojavile su se različite ideje gdje bi mogli da budu formirani migrantski kampovi. Tunis je za mnoge predaleko. Albanija je bila jedna od briselskih favorita, ali su stvari ukočili Holanđani, odbijajući da se krajem ove sedmice otvore pristupni pregovori s Tiranom, koja sada nema interesa da sarađuje u krizi.

Danska i Austrija insistiraju na Zapadnom Balkanu. Sve je to, međutim, u dubokoj magli jer bi izbjeglice trebalo da prođu kroz pojedine zemlje EU, pa ideja o kampovima u kojima bi bili registrovani gubi smisao, prenose "Večernje novosti".

Francuski predsjednik Emanuel Makron i španski premijer Pedro Sančez traže da se prihvatni centri za izbjeglice organizuju u zemljama EU koje su prve na udaru, kao što su Italija i Grčka. To je, opet, silno naljutilo Rim i Atinu.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je predložio da se finansira fond za obnovu Afrike, što bi dio ekonomskih izbeglica ostavio kod kuće. On i njegov grčki kolega Cipras, koji se protivi centrima zatvorenog tipa, traže veću pomoć zemljama koje su prve na udaru, kao i jaču kontrolu evropskih granica, uz pravedniju raspodjelu migranata po zemljama članicama, reviziju evropskog sistema azila i efikasan mehanizam za povratak izbjeglih.

Najbolji dokaz za potpuni razlaz bio je izostanak mnogih zemalja sa samita. Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka nisu ni bile zainteresovane za skup, dok su Estonija, Letonija i Litvanija odbile Junkerov poziv. Nisu se gurali da dođu ni Kipar, Irska, Portugalija, Rumunija i Britanija. Čak i u okrnjenom sastavu, nije bilo prostora za konsenzus.

Dajak čamci opet krstare Vrbasom

Svi koji žele da nauče specifični način vožnje vrbaskog čamca uz pomoć dajaka, simbola Banjaluke, imaju za to priliku u ljetnoj školi dajakaštva “Dajak Nektar kluba” koja će, ukoliko to vodostaj Vrbasa dozvoli, početi danas, a trajaće do kraja avgusta.

Dajakaštvo je sport, ali i ljubav prema Vrbasu, njegovoj živoj prirodi sa brzacima i bukovima, smaragdnoj boji i ljepoti u rijeku zagledanih vrba. Ovu vjekovnu tradiciju grada živom održava oko 200 članova dajak kluba, piše "Glas Srpske". Oni njeguju i usavršavaju tradiciju izrade specifičnog vrbaskog čamca u obliku lista vrbe koje sami izrađuju.

"Korito Vrbasa sa kamenjem veličine šake i njegova mala dubina ne dozvoljavaju drugačiju vožnju, već jedino ovim specifičnim čamcem kojim se upravlja štapom - dajakom", kaže predsjednik “Dajak Nektar kluba” Andrej Zamolo, koji ističe da nigdje u svijetu nije zabilježeno da se na brzoj planinskoj rijeci vozi na ovaj način.

Budući dajakaši vještinu će učiti u mirnijem dijelu Vrbasa u Boriku, gdje je smješten i objekat kluba, a obuka će se plaćati uplatom cjelogodišnje članarine klubu od 30 KM.

"Svako ko želi može da za sedam do deset dana savlada osnove korake upravljanja čamcem u mirnijem dijelu Vrbasa. Najmlađi koje smo obučavali su djeca od 12-13 godina, a i djevojke mogu da se bave ovom vještinom. Prije nekoliko godina smo obučavali i čovjeka od 70 godina, dok za veće brzake ipak trebaju sportska forma, godine treniranja i snaga", kaže Zamolo.

On objašnjava da je prvi dio obuke na obali i da se prvo uči držanje dajaka, kako ga izvući iz vode, kako se štap zabada, kako se vadi u čamac.

"To nije teško jer je dajak težak svega tri kilograma", rekao je Zamolo.

Upravljanje čamcem u mirnijoj vodi drugi je dio obuke, a provjera i potvrda da ste savladali osnove je uspješan prelazak manjeg brzaka.

Znatiželja put do pakla narkomanije

Znatiželja je procentualno najveći razlog početnog eksperimentisanja sa drogama (22,7 odsto), dok je pod uticajem vršnjaka ili partnera njih 15 odsto probalo drogu, a njih 14,7 odsto na drogu je navela zabava, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, koji se obilježava danas, u Institutu kažu da su u RS lani registrovana 534 liječena zavisnika od droge, od čega 486 muškaraca i 48 žena prosječne starosti 37 godina.

"Među liječenim zavisnicima najzastupljeniji su heroinski zavisnici 87 odsto, a najveći procenat njih 32,2 odsto ima od 30 do 34 godine", rekla je Slađana Šiljak, specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo RS, a prenose "Nezavisne novine".

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da je Vlada RS donijela Odluku o usvajanju operativnog plana za realizaciju strategije nad opojnim drogama i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u RS za 2018. godinu.

"Ključna polja djelovanja obuhvaćena navedenim planom su: smanjenje potražnje opojnih droga, smanjenje ponude opojnih droga, unapređenje koordinacije aktivnosti na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, unapređenje saradnje između RS i Federacije BiH i međunarodne saradnje u borbi protiv zloupotreba opojnih droga te praćenje, informacioni sistem, istraživanje i evaluacija u oblasti zloupotreba opojnih droga", navode iz Ministarstva.

U prvih pet mjeseci ove godine u RS su evidentirana 392 slučaja zloupotrebe opojnih droga, što je više za 170 u odnosu na isti period lani, kao i 284 prekršaja i 108 krivičnih djela, što je više za 160, odnosno 10 u odnosu na isti period lani.

Tužilaštvima je u prvih pet mjeseci podneseno 97 izvještaja protiv 136 lica.

Najčešće zaplijenjene droge su marihuana, heroin, kokain, anfetamin - spid, ekstazi.

Tagovi:

Ostale vijesti