Migranti, dječja paraliza, Erdoganova odluka

Autor:

Pregled najinteresantnijih priča i ovog jutra u MONDO brifingu.

Migranti, dječja paraliza, Erdoganova odluka Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Vojska ne može da čuva granicu

Iako mnogi zvaničnici najavljuju mogućnost angažovanja Oružanih snaga BiH u zaštiti granice od ilegalnih migranata, činjenica je da ne postoji zakonska mogućnost za tako nešto, jer prema Zakonu o odbrani BiH Oružane snage nisu nadležne za čuvanje granice, pišu današnje "Nezavisne".

U ovom trentuku sve što je moguće je da Oružane snage na određeni način asistiraju pripadnicima MUP-ova i Granične policije BiH, ali i to je veliko pitanje s obzirom na to da oni nemaju mogućnost ni da legitimišu niti da hapse nekoga ko eventualno na ilegalan način pokuša da pređe granicu i uđe u BiH.

"Po zakonu Oružane snage nisu nadležne za granicu, ali po nalogu Predsjedništva BiH mogu da asistiraju u zaštiti granice", rekao je za Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Inače, prema Zakonu o odbrani BiH, Oružane snage u suštini nadležne su samo za operacije podrške miru i samoodbrani, učešće u mirovnim misijama, protivminsko djelovanje, pomoć civilima u slučajevima elementarnih nepogoda i pružanje odbrane u slučaju napada.

Opasnost od paralize

Zbog sve manje djece koja su redovno vakcinisana, u BiH postoji opasnost od pojave poliomijelitisa ili dječje paralize, zarazne bolesti za koju ne postoji lijek, piše današnji „Euroblic“.

Mada nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od ove bolesti, svjetski stručnjaci su BiH nedavno svrstali u red evropskih zemalja, zajedno sa Ukrajinom i Rumunijom, u kojima postoji rizik od povratka ove bolesti. Osnovni razlog je nedovoljna vakcinacija protiv dječje paralize koja je, inače, vrlo efikasna u spriječavanju ove bolesti.

Daleko je EU

Novi stari zaključci Savjeta EU pokazuju da je BiH veoma daleko od zajednice evropskih naroda i ulaska u EU.

Parlamentarci i analitičari dijele mišljenje da BiH još 30 godina neće pristupiti EU te da EU treba da prestane da govori diplomatskim govorom u rukavicama zbog toga što se na takav način nikada neće promijeniti stanje u BiH, pišu „Nezavisne“.

Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara, kaže da su svi u Evropi zabrinuti za BiH osim nas samih, odnosno osim etno-nacionalističkih filozofija.

Enver Kazaz, sarajevski univerzitetski profesor, mišljenja je da EU treba da definiše krivce za zastoj BiH.

Zdenka Džambas (HDZ BiH), delegat u Domu naroda BiH, ističe da je i ona zabrinuta te da je potrebno da međunarodna zajednica uradi nešto drugo sem da bude zabrinuta.

Dušanka Majkić, poslanica SNSD-a u Predstavničkog doma BiH, kaže da srušena parlamentarna većina na nivou BiH nije u stanju da donese nijednu krupniju odluku.

Poruka iz Beča

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl poručio je da Austrija neće prihvatati migrante koje NJemačka bude vraćala sa svoje granice.

Prema njegovim riječima, ako NJemačka vjeruje da migranti, suprotno međunarodnom pravu, mogu da budu vraćani u Austriju, onda će im Austrija objasniti da ih ona ne preuzima.

"Ako njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer smatra da je neka druga zemlja, kao što su Slovenija ili Hrvatska, na osnovu Dablinskih odredaba nadležna za migante i da može da izbjegne konsultacije sa tim državama i ljude jednostavno proslijedi Austriji, reći ćemo im: `Ako su u NJemačkoj, onda će i ostati tamo. Za nas nema razloga da ih ponovo preuzmemo`", rekao je Kikl za austrijsku televiziju "Puls 4".

Erdogan ukida vanredno stanje

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i lider radikalne desničarske Partije nacionalističke akcije Devlet Bahčeli saglasili su se da ne treba produžavati vanredno stanje u zemlji, koje je na snazi do jula, javili su turski mediji.

Turske novine "Sabah" javile su da su se turski predsjednik i njegov partner u Vladi Bahčeli sastali juče i da su postigli sporazum o tome da se ne produžava vanredno stanje.

Vanredno stanje uvedeno je nakon propalog pokušaja vojnog puča u julu 2016. godine i od tada je produžavano svaka tri mjeseca. Posljednji tromjesečni produžetak ističe u julu.

Erdogan je ranije izjavio da će ukinuti vanredno stanje u zemlji ukoliko pobijedi na izborima, koji su održani 24. juna i na kojima je turski predsjednik osvojio većinu glasova.

Tagovi:

Ostale vijesti