IZ NAFTALINA: Lazo, "zubar iz pakla"

Autor:

"Banjalučke novine", u izdanju od 11. marta 1955. godine, donose tekst o priučenom zubaru iz Bočca, koji pijan svojim pacijentima vadi zube na "poseban" način...

0
A- A A+

U rubrici "Dopisi čitalaca" autor navodi kako je nakon službenog putovanja u Bočac kod Banjaluke bio veoma iznenađen kada je saznao da u selu već duže vrijeme radi samozvani zubar. U nastavku opisuje i kako izgleda postupak "savremenog" vađenja zuba, kojem je lično prisustvovao.

"Lazo Kovačević, zemljoradnik iz ovog sela posadio je na zemlju jednu stariju ženu, a zatim njezinu glavu stavio među svoje noge. Istina, ovaj ’zubar’ imao je prava klješta, ali i pored toga skoro pola časa prevrtao je po ustima nesretne žene dok nije izvadio zub. Pored toga, ovom prilikom on je bio pijan i vjerovatno radi toga nikako nije mogao s uspjehom obaviti posao", piše autor.

Kada mu je prišao i opomenuo ga da to nije njegov posao, Lazo je izvadio rješenje od Sreske ambulante iz Mrkonjić Grada kojim mu se dozvoljava vađenje zuba, sa napomenom da za svaki izvađeni zub može naplatiti 50 dinara.

"Ako je već jedna zdravstvena ustanova izdala ovakvo rješenje onda bi bio red da ona povremeno kontroliše kako ovaj ’zubar’ obavlja svoj posao. Činjenica je da Lazo Kovačević nosi sav svoj pribor za vađenje zuba u džepovima i nezamotan. Nije isključeno da dođe do infekcije i komplikacija. Ko će odgovarati", pita se na kraju teksta autor.

Još priča iz naftalina pročitajte OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti