• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako ste rešavali Facebook kvizove - nadrljali ste!

Autor mondo.rs

Kreator popularnih Facebook kvizova potvrdio je da je kompromitovano preko 120 milina Facebook naloga tj. njihovih korisnika?

 Ako ste rešavali Facebook kvizove - nadrljali ste! Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Koliko vas košta da saznate “Koja ste Diznijeva princeza“ ili “Šta ste bili u prošlom životu“ - mnogo više nego što ste mislili! Nije u pitanju par klikova vašeg vremena, ne, u pitanju je vaša privatnost i onlajn identitet. Nemački kreator Facebook kvizova, kompanija Social Sweethearts, objavila je da je putem njenih aplikacija, koje su koristili korisnici najveće društvene mreže, kompromitovano preko 120 miliona naloga, “ali da nije poznato da je bilo koja treća strana zloupotrebila korisničke podatke“.

Kvizovi su prikupljali lične informacije korisnika, kao i liste prijatelja i fotografije, odnosno video zapise, da bi ih omaškom distribuirali putem JavaScript fajla, koji su hakeri lako mogli da prigrabe, objašnjava The Verge.

Facebook je, izgleda, jednostavno nesigurna i nebezbedna platforma, jer je nakon Cambridge Analytica skandala mreža saopštila da će ispitati svako moguće “curenje“ podataka bilo koje vrste, nakon čega je ispitano na hiljade aplikacija, a 200 njih označeno kao rizično i uklonjeno sa Facebook platforme. Nijedna od tih aplikacija nije u ovom slučaju sporna NameTests aplikacija, preko koje su se izvršavali testovi pomenute nemačke kompanije.

Nije poznato koji sve kvizovi su oštetili korisnike, kao ni to na koji način korisnik možda da proveri da li mu je nalog kompromitovan, tako da, ako ste nekad rešavali neki od kvizova - postoji šansa da je i vaš nalog kompromitovan. Ako neko zaista poseduje podatke o vama, mogao bih da ih iskoristi kad to njemu bude odgovaralo, na način koji poželi…

Moguće je da je ovo izolovan i zaista nesrećan slučaj i da podaci korisnika zaista nisu zloupotrebljeni, ali saznanje da je neko došao u posed naših podataka, odnosno podataka preko 120 miliona korisnika na ilegalan način, ne uliva poverenje ni u kvizove ni u Facebook.

Za početak - klonite se kvizova, ako već Facebook morate da imate.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS